x

Ripka Gergely

Meghívás a Barta Pincéhez

az öreg király visszatért

Végre vissza a blogoláshoz! Igazából azt terveztem, csak a kalauzt viszem körbe pár helyre Hegyalján. Pár tárgyalás, találkozó, ilyesmi. Aztán miközben (gyalogszerrel) az első könyveket vittem át a Mádi Kúriából a Sárga Borházba, gondoltam járok egyet a határban. Elvégre mégiscsak az egyik legszebb fekvéseket találjuk Mád és Zombor között: a Szent Tamás legértékesebb keleti oldala, mely a Fürdőben folytatódik, lefele pedig a Nyúlászóban. Majd a Kőporoson át, föl a 200 m magas dombra, le a Galamboson, át a Fürdő-patakon egész a Dorgóig, mely már részben a Disznókő birodalma. Járatlan utakon, borongós időben, eső után, sárban, dagonyában, talpig ünneplőben meneteltem Zarándi Vili úrhoz tárgyalni.

De ne is szaladjunk a rossz útviszonyok közepette ennyire előre. Mire az Első Mádi Borháznál elbúcsúztam Mádtól és az országúton elsüvítő autók elől befordultam inkább a dűlőútra, már csörgött is a telefonom. Barta Károly hívott, hogy én voltam-e… Én voltam, mondtam: sétálok egyet a határban. De ha tudok, menjek át délután, megmutatná a borokat, mielőtt a Mádi Kör értekezletére elrohanna:

Jól esett az invitálás, mert Barta úrral nem indult felhőtlenül a viszonyom. Írtam tavaly egy eseményről, melynek a sajtótájékoztatóján egy nagy értékű borral jelentek meg, amit én nem találtam szépnek, és azóta abban maradtunk többször, hogy ha Mádon járok, látogassam meg. Nem volt ez súlyos sérelem, és szerencsére boros körökben le lehet zárni úriemberek módjára minden vitát. Mindennek már vagy egy éve (az idei sajtótájékoztatóra ugyan már nem kaptam a szervezőktől meghívást), de a személyes látogatás végre megvalósult és ez nekem is sokkal fontosabb.

Túlzás nélkül Mád egyik legvakmerőbb hősének is tekinthetjük Barta Károlyt, aki nem csak hogy újra meghódította a Király-dűlő legjobb (gyomirtómentes) felső parcelláit, hanem egy olyan egyedülálló építészeti kincset, mint a Rákóczi-Apremont Kúria is gondozásba vett. Így lett a hajdan romos épület a nagybecsű termőhely borainak méltó otthona (a bényei Homonna Attila prezentálásában). Mindig úgy beszél az egészről, mintha semmiség lett volna a meredek teraszokat rendbe tenni, újratelepíteni és azóta is magas színvonalon művelni, és aztán még a kúriát is ízlésesen kicsinosítani (az emeleti helyiségek még hátravannak, de a történelmi kincset jelentő kúria rendbehozatala így is óriási dolog). Úgyhogy van valami heroikus az elmúlt hosszú évek munkáiban a Barta Pince részéről. Ez az attitűd kicsit kiveszőben van napjaink földbirtokosaiból és inkább évszázadokkal ezelőtti, mára szinte irracionálisnak tűnő, mégis sokkal magasabb szintű értékek felé mutat. Megnyugtató néha látni, hogy nem csak a régmúlt korokban tudott az értékmegőrzés előrébb való lenni a pénznél.

Ez egy abszolút nem divatos, hosszú bevezető lett (sajnálom), de így tiszta a kép. Jöhetnek a borok a kóstolóhelyiségben (melynek színei, formái talán a legízlésesebbek, amit a borvidéken klasszikus vonalon látni lehet; ez most még nem a borokra vonatkozik, hanem a helyiségre):

Öreg Király Furmint 2011.*

Krétás, gyúrmás, friss tropikális jegyek teszik ki tiszta illatát. Elsőre meglepően édeskés korty, persze mégis egyszerre szárítóan szikár...benne ugyanaz a gyümölcsös frissesség, mely fél évvel korábban is jellemezte. Hosszú, gazdag, ásványos. Mád és Homonna Attila egy borban. 7

Öreg Király Furmint 2012

Szúrósabb, termálviezesebb illat. Majd jönnek belőle az évjárat határozott gyümölcsei, a púderesség is. Direktebb, erősebb aromák, mint a 11-esben. Savai azért meghazudtolják a meleg évet. Van benne jó tartás, feszesség, teafű, egészen hársas bukés jelleg, tele primer gyümölcsökkel. Szerkezetben azért a 2011-es kiadás többet villant... 6(+)

Öreg Király Furmint 2010

Tea, mézes tea, botritisz. Élénk savak nyilván. Menta, zsálya, hosszan elnyúló savak a kortyban. Itt-ott a vége picit szellős, lyukas a kortynak, mégis ebből az évjáratból a maximumot szerintem ki tudta hozni a termőhely és a borász is. 6

Hárslevelű 2012

Gyógyszeres illat, zárkózott és jelen állapotában imperfekt kissé. Vegetális ízek, aszpirinnel, sóssággal. Hosszú, bár kissé rendezetlen. Harsánysága nem a kedvesség irányába viszi el. A furmintok után kifejezetten dévaj, magamutogató jelenség. Eleganciában nmileg elmarad tőlük. 5+

Egy kis édes 2011

Visszafogott, kedves illat, gyümölcsös, néhol egészen vegetális aromákkal kiszínezve. Inkább az édes ízek adják az alaphangot. Laza, egyszerű, könnyed, jól értelmezhető belövőbor édesben. 5

Furmint-Muskotály 2011.

Késői szüret, melynek a 60 %-a muskotály, 40 %-a furmint. Szép házasság. A muskotály vidámmá és kedvessé teszi: bodzaszörp, virágok. Krémes, az előzőtől mélyebb, hosszabb és sokkal szebb részleteket mutat. A 82-es cukor nem kér főszerepet, jól beépül a kortyba, de mégis tekintélyesnek mutatkozik. Remek egyensúly itt is. Erős 6

Késői szüret Furmint 2010.

109-es cukor. Mézestea, kicsit zilált illat, porosan botritiszes hangulattal. Citrusossá teszik az évjárat lendületes savai, mégis rövidebb íz, mint amit ezután várnék. A savak hiába életteliek, külön mozognak a borban. Mégis izgalmas édes bor tud lenni így is. Gyengébb 6

Édes Szamorodni 2008.*

Elsőre picit fülledt, aztán kiszellőzik. Helyébe poros botritiszesség érkezik. Vaníliás krémes, enyhén barackos hangulatot áraszt. Elegáns és szofisztikált illat, semmi feltűnősködés. Hosszú, krémes, remekül összeálló egyensúly megint. Az évjárattól élesebb savat várnék, de nincs nagy hiányérzet bennem. Kitűnő szamorodni. 7+

6 puttonyos tokaji aszú 2008.***

Szarvasgomba, fehércsoki, szépen jönnek benne a primer és a tercier jegyek egymás mellett. Mély íz, az extrém magas cukor gazdagságot és örömöket nyújt, nem hivalkodó, pláne nem gejl. Utóízében propolisz, méz és aszalt gyümölcsök, hosszan. Közel 9

Eszencia 2008. (M)

Lementünk a pincébe is szétnézni. Az egyik üvegballonban esszenciát találtunk. Illatában karamell, dohány és kávébab, kandírozott narancshéj alkot különleges elegyet. Ízben a magas cukor eltelít. Szinte képtelenség lenyelni. Hosszú nyomot hagy a szájban. Nehéz lenne értékelni, de felejthetetlen komplexitású és intenzitású bor.

Eszencia 2013 (M)

Még a szüret után, egy 60-70 liter körüli fémedényben pihent. Illata jóval frissebb aszúkat idéz, értelemszerűen sokkal fiatalosabb. Inkább mézet és aszalt gyümölcsöket mutat (akár a 2008-as aszú). Elképesztő, talán még súlyosabb cukortartalom. Szédületes mélységú íz. Sok sav egyenesíti ki. Végtelen lecsengés. Nem borszerű, de maradandó tapasztalat. A sors ajándéka az ilyen élmény.

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább