x

Ripka Gergely

A XIV. Pannon Bormustra nyertesei és tokaji édesei

Szerencsés módon ott voltam a 14. Pannon Bormustra díjátadóján. Az Onyx által megkomponált gálaebéd megindítóan hibátlanra sikerült. - Remek bor és étel párok, jó asztaltársaság, az itthon elérhető talán legmagasabb színvonalú éttermi élmény (a tonhal variációk, a marhapofa mellett nekem a marinált kacsamáj és a később még szóba kerülő desszert nyújtotta a legszédületesebb élményt). Igazi ünnep volt az idei esemény is, komolyan. A verseny a tavaly és tavalyelőtt megszokott színvonal mentén lett lebonyolítva 2013-ban is, amiért a Sziget Kft és a Nemes Richárd vezette in vino consulting felelt. A zsűritagok is elismeréssel adóztak az olajozott kóstolási szisztéma előtt és megismerhettek pár igazán kivételes adottságú magyar fajtát (mégha a nevük kiejtését még szokniuk kell is), és nem kevésbé izgalmas termőhelyet és borászt is. A komoly nemzetközi szakemberekből összeállított zsűri jelenléte és bírálata még mindig nagyon fontos ismérve a pannonhalmi borversenynek. Kicsit közelebb billent ez talán minket is egyfajta nemzetközi mérce felé (számos értelmetlen és eleve üres vagy kiüresedett egyéb borászati díjunk mellett).

A 2013-as díjazottak:

Legjobb vétel

Tokaj Kereskedőház – Grand Selection Tokaji Késői Arany 2011
Csobánci Bormanufaktúra – Siller 2011
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Macska 2012
Nyakas Pince – Aligvárom 2012
Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet – Badacsonyi Pinot Gris „Friss” 2012

Fehér csúcsborok

Barta Pince – Furmint 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Nyulászó” 2011
Villa Sandahl – Cappuccino Oil 2011
Kolonics Károly – Somlói Olaszrizling 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Somlói Apátsági Pince – Furmint 2011
Demeter Zoltán - Kakas 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2011
Sauska -Tokaj – Furmint Birsalmás 2011
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Lőcse Furmint 2009
Villa Sandahl – Magic Rain 2011
Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2008
Bott Frigyes – Zöld Veltelini 2012

Vörös csúcsborok

Heimann Családi Birtok – Barbár Cuvée 2009
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér superior 2009
Fritz Pincészet – Medicina Cuvée 2009
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2008
Fritz Pincészet – Cabernet Sauvignon 2009
Fritz Pincészet – Merlot 2009
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2009
Takler Pincészet – Regnum Cuvée 2007
Sauska – Villány – Villányi Kékfrankos 2011
Jásdi Pince – Ranolder vörös 2009
Takler Pincészet – Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée  2009
Bujdosó Szőlőbirtok – Farkastanya 2009
Vesztergombi Pince – Turul 2011

Édes csúcsborok

Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Tokaj Nobilis – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Holdvölgy Pincészet – Culture 2007
Tokaj Kereskedőház – Premium Selection Tokaji Aszúeszencia 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Tokaj Oremus – 3 puttonyos Aszú 2007
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Kikelet pince – Tokaji Szamorodni édes Lónyai dűlő 2008
Babits Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – "3909" Tokaji késői szüret 2011
Bott Frigyes – Vinculum 2011
Bezerics Borház – Cserszegi fűszeres késői szüret 2011
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2011
Barta Pince – Furmint késői szüret 2010



Figula Mihály emlékdíj: Barta Pince – Furmint 2011
Gál Tibor emlékdíj: Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011 (szimpatikus és kedves utalás volt Heimann Zoltán rögtönzött beszédében, hogy a néhai Gál Tibor javasolta annak idején a szekszárdi borásznak a Sagrantino fajta kipróbálását bikavérben).
Champion díj: Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

Vérzett a szívem, de csak rövidke időm maradt a díjazott tételek lekóstolására. Néhány száraz fehér után szégyenérzet nélkül vetettem rá magamat a (bizonyára idén is átlag fölötti pontokat besöprő) tokaji édesekre:

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2005.***
Annyira remek összjáték volt az Onyx étterem (természetesen csokoládéra épülő) Gerbaud XXI. század nevű desszertjével ez a hatalmas bor, hogy bár idén nincs a díjazottak közt (nyilván nem is nevezték), de gondoltam, az eseményhez kapcsolom ezt a jegyzetet is. Elsőre nagyon elegáns botritiszes jegyeket mutat a borostyános árnyalatú bor: gomba, szarvas gomba, kandírozott trópusi gyümölcsök, méz és vanília. Ízre hosszú, hihetetlenül széles, mégis tengermély és fókuszált édes bor. Mindenki szemében egyértelmű a megdöbbenés körülöttem (nagyon jó figyelni az emberek arcát egy ilyen boros menü kapcsán, nem sokat beszéltünk a felszolgált borokról közben, de ennél a bornál mindenkinek csillog a szeme és mindenki érti, nem kell magyarázni, mindenki le van nyűgözve a tokaji aszútól; nincs is borleírás, mely jobban át tudná ezt adni). Krémes íz, lenyelni sem lehet annyira hosszú. Középkorú aszú, melyben a gyümölcsök már szárazra aszalódtak. Komolyabb, tekintélyt parancsoló fázisba lépett, de így is tökéletes-közeli formában van. 9+

Kikelet Lónyai Édes Szamorodni 2008.**
Épp ideje elfelejteni mindent, amit az elmúlt évtizedekben a szamorodniról tudni véltünk! Kandírozott gyümölcsök, kis botritisz illatban. Minden elegánsan, szépen, kortalanul és a pincére jellemző tisztasággal van jelen. Ízben a magas cukortartalom ellenére könnyed, üde, miközben precíz részletekkel bír. Az évjárat savai szinte metszőek, tisztán hagyják a szájat is. Hosszan tartó lendület, sok citrus, a végén halvány, narancshéjas kesernye bukkan föl benne. Vibráló, vitális és nagyon pontos szamorodni. 8

Szent Tamás Pince 3909 2011.**
Nagyon szerettem a 2010-es kiadást is (tavaly az is nyert), de ez a 2011-es talán még arányosabb lett. A Kikelet után érezhetően sokkalta frissebb bor, melyben a botritisz maximálisan átengedi a terepet a hihetetlenül intenzív primer jegyek buja szövevényének: ananász, licsi, egzotikus gyümölcsök hosszú sora teszi ellenállhatatlanná! Az íz alacsonyan indul, aztán hirtelen robban a magas cukor, majd hozzá kapcsolódnak a kiváló savak és az egész ív hihetetlen magasan tetőzik. Meglepő szerkezet, meglepő élmény. Példás sav-cukor arány. Friss, fiatal, kivételes beltartalmú és nagyon színpompás édes tokaji. 8+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Tompább, visszafogott illat, kis kajszival. Ízre rövidebb, a tipikus citrusos lendület és a jól hasító sav adja lendületét és definiálja hűen a pince stílusát. Nem az intenzitásokról szól. Lazább aszúbor, alacsonyabb cukor, rövidebb íz, mely itt-ott nincs is igazán feltöltve tartalommal; vannak benne üresjáratok a fenti két szamorodni stílusú bor után (ami azért meglepett). 7+

Béres 5 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Mélyebb, de ebben a mezőnyben sokkal kevésbé kifinomult illat, mely klasszikus új stílusú jegyekből és a forró év vonásaiból áll össze, de a tömény méz, virágok és vanília mellé elférne a polcon még frissességből és eleganciából több is. Az íz is 2007-es hömpölygést nyújt: sok cukor, komoly tartalom, de itt is kevés az élénkség egy kissé. Az egyensúllyal itt sincs probléma, de talán ha egy picivel több sav a hóna alá nyúlna, szebben, finomabban szólna minden részlet. 7

Szarka Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2009.***
A Champion-díj büszke tulajdonosa. Nagyon örültem, hogy idén egy kevéssé ismert, de nagy tehetségű fiatal borász részesült a kitüntető címben, és az igazság az, hogy a bort kóstolva nem csodálkozom, hogy ez a bor tarolt. Szarka Dénes a 2008-es Pelle aszúval már bizonyította nekem, hogy igen jó érzékkel nyúl az édes borok készítéséhez! Ez az aszú páratlan élmény (és 2009-ről nem ilyen kép él bennünk). Rögtön az illat egészen egyedi karakterű: friss csipkebogyó, birsalmasajt és trópusi gyümölcsök. Ízre egészen hihetetlen szerkezeti gazdagság, mindenben nagy, de az egyensúly hibátlan, sőt kivételes. Szinte hordóminta jellegű frissességű, lédús gyümölcsök. A botritiszes jegyek nem hivalkodnak itt sem, amitől viszonylagos könnyedség jellemzi, hogy az ember habzsolná! Érezhetően egyedülálló beltartalmi paraméterek. Nagyon hosszú, különleges textúrájú és hibátlan utóízű aszú. Felejthetetlen bor. 9

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2007.**
Tömör illat: poros, botritiszes, érett és széles spektrumú. Ízben komoly cukortartalom, amit épp elegendő savérzet mos le. Mádiasan zsíros, olajos, összetett és mély aszúbor. Középen egészen tömör, olyan mintha a száraz aszúszemet rágcsálnám. Tán több lédús gyümölccsel és élénkséggel kevésbé lenne tompa, most abszolút a súlyával, paramétereivel hengerel le (pláne a szinte könnyednek, de nem kevésbé édesnek, mégis sokkal szerethetőbbnek tűnő Szarka után). 8

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább