Merlot és cabernet sauvignon. Gránátba hajló rubin színe jelzi, hogy nem fiatal a bor. Lassan nyílik. Igényes fa, kávés, egyedi édes fűszeresség és hordóhatás érezhető illatában. Egyensúlyos korty, visszafogott tannin, kerek, bársonyos íz, sok gyümölccsel, sötét húsú erdei bogyósokkal, finom szárítással az íz végén. A hordó még elég fiatalos benyomást kelt a borban, azaz nyugodtan érlelhető még néhány évet. (6+)
Klasszikus bordóblend, franc túlsúllyal. Érett gránát szín, apró, sötét kiválásokkal (dekantálni édemes lehet már). Kis animalitás, érett jegyek, antik bútor, konyakmeggy sejlik fel illatában. Érett az íze is: finoman tapadó és szárító tanninnal, érett aszalt gyümölcsökkel, majd étcsokoládés, likőrös, gyógynövényes, fekete borsos utóízzel. Kár tartogatni tovább. (5+)
Szép élénk szín a bíbor és a rubin közt. Illatban syrah-san buja: finom édes hordófűszerek, főtt epervelő, érett meggy, piros húsú gyümölcsök és (malolaktikus) tejszín. Megnyerő és elegáns buké. Ízben szép sav, szép tannin, közepes test, közepes hossz, primer, piros gyümölcsös, (vörös)áfonyás íz. Inkább mondható gyümölcsösen dzsúzos, mint vastag vörösnek. Profi és modern villányi bor, fogyasztásra kész állapotban: se több, se kevesebb.
Mély, enyhén opálos sillerszín. Tiszta, üde, friss piros csonthéjasok illata, úgy mint meggy, cseresznye. Nagy, szúrós bubik, sok tiszta primer gyümölcs, üdítő érzet. A végén fanyar savú, száraz meggyes lecsengés, közepes hossz. Tiszta és technológiailag makulátlan pezsgőbor (kicsit már-már olyan, mint egy erjedés végén lévő siller, nem annyira mint egy tipikus petnat).
Illatában sok, drága hordó, vanília, prémium illat, fekete gyümölcsök, cassis. Ízben is koncentrált, étcsokis, kávé, kakaós, hosszú, finom tanninokkal. Modern, komoly nagy villányi bor, arányos ívekkel.
Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés.
Tiszta villányi cabernet franc. Hordós, masszívan gyógynövényes illat, mély negrosan átható jegyekkel. Ízben aztán tapadós cser, fanyar felszínnel, sok fűszerrel, magas és fiatal tanninérzettel, aminek még idő kell a palackban.
Meglepően érett már színében is. Illatában is öregedés jelei és animalitás. Szárító, tapadó és érett korty, bordóias fűszer van bőséggel, de a levegőn egyre csak öregebb benyomást kelt...kár érte.
Botritiszes jegyek. Brutál tömény illat, cassis, szuperérett erdei gyümölcs, szeder, kapor. Ízben dzsúzos, vastag jelleg, kis édesség. Nagy test, vaskos és hosszú, mediterrán, ölelő karakter jellemzi, sőt mintha cukor is lenne benne. Sok fűszer, roppant egyedi bor, mely minden hedonizmusa ellenére meggyőz kedves, szép idomaival.
Nagyboros, komoly érlelésű, de fiatalos buké. Fűszerek, hordó, szilvás gyümölcsök, szép ízeket mutat nagyon. Izgalmas vörösbor. Erős tannin, sok hordóvanília, szárító, nagy testű merlot, a korty végén némi tapadással (fiatal még, de komoly vörösbor).
Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?
A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.
Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.
Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:
Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel: