X

SZAMORODNI

Ripka Gergely

*Kikelet Édes Szamorodni 2019*

Gombás, fiatalos, picit szúrós aromatika. Ízben eleven és friss édes bor, tele jóleső citrusokkal. Modern stílus, szép botritisszel, finom (löszös) arányokkal egy szuper évjárat tehetségével és a borász egyedi kézjegyével. Még fiatal tokaji bor nagyon. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XVII.

Kincsvadászat címke nélkül: TokajSweet

…már érkezik is a 17. rész. Szárazak után aszú alatti édes tokaji borokkal folytatjuk a coravines vakkóstolások sorát. Bár 2021 novembere óta nem volt édes vaktesztünk, lesznek onnan régi ismerősök most is, kiegészülve néhány meglepetéssel, illetve olyan tételekkel, melyek eddig vakon nem “lettek bedobva” a mélyvízbe. Csapjunk is hát bele a különféle tokaji évjáratokba, azok főbb tanulságaiba!

Tovább

Ripka Gergely

Grand Tokaj Ametyst Szamorodni 2019

Meglepetés a hiperből! Halványabb arany árnyalat. Elég direkt, parfümös, behízelgően virágos jegyek jellemzik illatát. Friss őszibarackos, primer ízek teszik fiatallá. Tiszta zamatai közt körte, birs, kompótos jegyekben merülhetünk el. Meglepően izgalmas és korrekt áruházi bor lopás szintű árban (sajnos...). (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább tokaji pezsgő?

Kesernyés pezsgőszezon Hegyalján

Aggódva figyelem a tokaji pezsgő körüli legfrissebb fejleményeket. Évek óta, de ez év közepén még inkább lehetett olyan vélekedésekkel találkozni szakmai berkekben, melyek arra engednek következtetni, hogy a következő években a pezsgő mind nagyobb szerepet fog kapni a tokaji palettán (akár új fajták térhódításával). Egyre több szereplő foglalkozik egyre nagyobb volumenben a buborékokkal, illetve pár éve a közösségi feldolgozó is szélesebb utat nyitott meg a termelőknek a tokaji pezsgősítésre. Részben ezzel is összefüggésben aztán Demeter Zoltán kapott felkérést az év második felében a borvidék hegyközségi tanácsától, hogy tegyen javaslatot egy új termékleírásra a műfajban. Olvasván annak szövegét, azonnal lehetett sejteni, hogy ez nagy hullámokat fog majd generálni, aminek a végkifejlete egy kemény hangú interjú lett, melynek hatására a hegyközségi tanács több tagja nyíltan szembefordult a termelővel, ő pedig lemondott tanácstagságáról, tisztségéről. Így az új esztendő közeledtével és a szokásos újévi piaci jóslatok jegyében beszélgessünk kicsit a tokaji pezsgőről! Merre tovább...?

Tovább

Ripka Gergely

Demetervin Király Szamorodni 2018*

Visszafogott szín. Almás, körtés, elég diszkrét illat jellemzi, de szép és elegáns buké. Ízben mádiasan magas cukor, krémes textúra, enyhe savakkal a meleg 2018-ból, melyek vakon kóstolva is beszédesek. Az édesség kap benne hangsúlyt, de így is tiszta, elegáns, megnyerő ízvilág emeli ki e műfajon belül, s még biztosan sokáig őrzi szép minőségét a palackban. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince Öreg Király Szamorodni 2018*

Igazi különleges csemege szentestére! Csodás arany színárnyalat csillan a pohárban. Mély illat, enyhén érett, de leginkább fehér húsú gyümölcsökkel, diszkrét gombás botritisszel színezve elegánsan. Közepes cukor, de mégis széles ízek, gazdag és hosszú szamorodni, krémes tapintással, aszúszintű struktúrával. Egyensúlyos élmény a meleg évjárat ellenére is. Most is profi, tiszta, modern és kiegyensúlyozott minőség: mind a Királyból, mind pedig a borász Ujvári Vivientől. Nem is kérdés: jár a (karácsonyi) csillag! (7)

Tovább

Ripka Gergely

Oremus Szamorodni 2018*

Hangolódásképp ünnepi csillagzápor érkezik a következő pár napban! Még az ilyen hendikeppes években is hozza a kötelezőt a tolcsvai pince édesben. Megbízható és tiszta szamorodni ez most is! Színe meglepően halvány, szinte szalmasárga (bár az elmúlt években láttunk már ilyen fakó Oremus borokat). Fiatalos illat, friss szőlővel, fejlődő jegyekkel. Ízben kristálytiszta, gyümölcsös primer jelleg, fehér húsú barackkal és finom almatermésűekkel. Makulátlan frissesség, ahol semmi zavaró elem nincs, sőt kiváló a sav-cukor egyensúly, a meleg év ellenére is. Közérthető, jól iható, kedves édes bor, profi kivitelben. Ebben a műfajban kétségkívül az egyik legmegbízhatóbb borászat évről-évre! (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Gizella Szamorodni 2019

Szép aranyszín. Tetszett már sokkal jobban is az elmúlt évben. Ez a palack most kissé rendezetlen képet mutatott: szúrós fűszerekkel, sok citrussal orrban. Ízben magas cukor, rendkívül gyümölcsös, barackosan tobzódó, haraphatóan hosszú korty. Fiatalsága ütközött ki, és hogy még egy kicsit kócos bor, aminek rendeződnie kell a palackban, de kétségkívül izgalmas modern, fiatalos szamorodni-stílust mutat. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Sárga Borház (*Disznókő) Édes Szamorodni 2018*

Egy érdekes végkifejlet: a *Disznókő (első) címkés 1413 szamorodnija ugyanebből az évből kevésbé tetszett, mint ez a tétel. Elegáns aranyló szín a pohárban. Mély, szépen érő illatok. Finom tercier buké jellemzi, egy kis gombássággal. Széles, gazdag, hosszú és krémes ízek, valósággal aszúszintű élmény, igen vastag és izgalmasan komplex kortylefutással. Szép és profi szamorodni. Bomba vétel (az ünnepekre is) egy atipikus, meleg tokaji évjáratból.  (7+)

Tovább

Ripka Gergely

Nem mind tokaji, ami arany…

Winelovers Top 100: édes borok kóstolója

Felettébb izgalmas kóstolót volt szerencsém megtartani a Borkollégiumban múlt pénteken. Az idei Winelovers Top 100 legszebb édes borai kerültek terítékre, melyek közt számos váratlan meglepetés is helyet kapott. Az idén nemzetközileg és itthon elismert szakértőkből verbúvált zsűriben én is helyet kaphattam. A mi panelünk csak édeseket kóstolt (szegény szerb hölgy mellettem a végén már úgy szuszogott, fujtatott a sok cukortól), elnökünk pedig Lenka Sedlackova MW volt; öröm volt látni (később), hogy a legtöbb bornál hasonló értékeléseket adtunk. Elképesztő, hogy milyen keveset ismerünk az édes borok stílusai közül, pedig mennyi színt, mennyi árnyalatot lehet találni a műfajon belül akár csak ebben a honi merítésben. A legnagyobb meglepetések persze most is Tokajból jöttek, de bizony a Balaton-felvidékről, sőt Aldebrőről is érkezett a pohárba eleddig számomra ismeretlen érdekesség. Lássuk is, hogy honnan!

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább