Eseménydús szeptember jön. Akik Tállyán bejáratosak, azok tudják, hogy az év legnagyobb eseménye a (maga nemében a régión belül is hiánypótló) Kerekdomb fesztivál, melyet a Művészetek Völgye lelkes és fiatalos stábja szervez évek óta. A gasztronómián és a borokon túlmenően kulturális programok, könnyűzenei koncertek, csupa igényes esemény várja a fesztiválozókat. Immár harmadik éve a TokajMagic is jelen van a Bocskai utcában. Hogy idén milyen tematikával...? Katt!
A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik fontos kifejeződése az az éves csúcstalálkozó, mely idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban kerül megrendezésre, tállyai borászatok közreműködésével.
Színes programmal várják a borkedvelő közönséget október 24-én: sétáló kóstolóval, mesterkurzussal, dűlőtúrával, borlovagavatással, tokaji palackiállítással és egyéb izgalmas eseményekkel (magam is tartok egy mesterkurzust a tállyai dűlők boraival illusztrálva).
Szeptember 3-án ismét Etyeken találkozik a pezsgővilág!
A tavalyi nagysikerű indulás után, szeptember 3-án idén is megrendezik a PEZSGŐKONFERENCIÁT! Újdonság, hogy a plenáris rész, tehát az előadások sora és a kerekasztal vitája után,PEZSGŐÜNNEP néven egy rendkívül izgalmas kulináris élményben is része lehet a résztvevőknek.
Ebben az évben a hagyományos tavaszi szezonnyitó Bűbájos hétvége helyett az augusztusi, ünnepi hosszú hétvégére várja vissza a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület a kikapcsolódni vágyókat a Tokaji-hegy lábánál. A legizgalmasabb események augusztus 21-re összpontosulnak: vezetett dűlőtúrával, bor és pezsgőkóstolóval, nyitott pincékkel és természetesen a TarcalBor friss évjáratának premierjén koccintani lehet a szép települési összefogásra, a barátságra, a nyárra és az együttlét manapság felértékelődő örömére.
Március 6-ánimmár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Borkonferenciát Rókusfalvy Pál és dr. Prónay Bence főszervezésében Budapesten a New York Palotában. Az idei rendezvény az „Innováció” témakörét járja körül, amely ma igencsak aktuális, hiszen a csúcstechnológia, a néhány éve még elképzelhetetlennek tartott eszközök ma már az agráriumban is megkerülhetetlen tényezőt képeznek. A drónok, műholdak és egyéb távérzékelési eszközök szerepéről a Debreceni Egyetem kutatója beszél, Nikolaus Moser az osztrák nézőpontot ismerteti, a Csányi Pincészet a hazai példát mutatja be, a marketing és piackutatás területe is górcső alá kerül. De idén mással is készülnek a szervezők....
A Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakmai támogatásával minden hónap második vasárnapján 10-16 óra között kézműves piacot rendez TOKAJ-HEGYALJA PIAC néven a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház körüli téren
Májusi Piac nap: 2014.05.11. Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek több mint 50 helyi termelővel és portékáikkal! Design az asztalon
- „TERÜLJ-TERÜLJ ASZTALKÁM” asztali design-bemutató a Tokaj-Hegyalja Piac kézműves termékeivel megálmodva - csipke Csodák kiállítása - Tokaj-Hegyalja borász szemmel -Rakaczki Gábor, borász (Sauska Pincészet) fotókiállítása - DESIGN a GASZTRONÓMIÁBAN - design a Sárga Borház piacmenüjében - 11:00 Ugyanaz Máshogy: Borkóstoló és borismereti kurzus Alko nyi Lászlóval és a KALÁKA PINCE boraival - háztáji Állatsimogató az erdőbényei Gonda Juhászat báránykáival - Tavaszi Jazz-zsongás a trió-bridge zenekarral - Birtok és pincelátogat ás a Disznókő Szőlőbirtokon - Játszóház, Tavaszi kézműves foglalkozás és Gyermek felügyelet
Hegyalja rejtett kincsei Színek világa: Tokaj, Tálly és Tökösmál vezetett borkóstoló és borismereti kurzus ALKONYI LÁSZLÓVAL A TOKAJ-HEGYALJA PIACON 2014. május 11. 11:00 Sárga Borház emeleti terem
Ugyanaz máshogy: Tállya misztikus. Tállya szép.Tállya ismeretlen. Tállyát akarjuk megkeresni. A borkóstolón: A Kaláka Pince különleges borai
A rendezvény küldetése, hogy eme világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről-évre megrendezésre kerülő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra, az általános- és borkultúra összeolvadására.
Szentivánéj hétvégéjének szombatján, június 22-én a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, majd hajnal fél négykor a legkitartóbb kóstolóvendégeket a Somló Hegy tetejére invitálják, egy közös napfelkelte-köszöntő koccintásra.
A nyitott pincék előtt sorra kis tüzek és/vagy lámpások gyúlnak majd este 10 óra és 10:10 között, ezzel nyitva a rendezvényt, amin egy komplett TV stáb is részt vesz majd.
A Sziget Kft gondozásában május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléje. A Gourmet Fesztivál az idehaza tapasztalható gasztronómiai innovációról 2013-ban is igen átfogó keresztmetszetet kíván átadni. A rendezvény legfőbb egyediségét az adja - amellett, hogy hazánk ínyencségeinek készítőit próbálja összeharangozni - , hogy legnívósabb éttermeink éves találkozóhelyévé vált mára az évek alatt. Tavaly több, mint 30 fine dining étteremmel lehetett ismerkedni a Millenárison, idén ez a szám meghaladja majd az ötvenet is!
Ma kerül megrendezésre a Furmint Február-rendezvénysorozat immár hagyományossá vált legfőbb maratonja, melyen most is számtalan borász Furmintjával lehet megismerkedni szerte az országból. Én éppen ezekben a percekben érkezek meg a Vajdahunyad várba, és vállalkozom a lehetetlenre: az összes izgalmas furmintunkat megkóstolni egyetlen délután alatt…
Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet…
II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre: 2019 (0.75 vs. 1.5 L), 2017 (0.75 vs. 1.5 L), 2016 (0.75 vs. 1.5 L), 2012 (0.75 vs. 1.5 L), 2009 (0.75 vs. 1.5 L). .. Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra). Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk. Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!
Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:
Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!