X

PINOT NOIR

Ripka Gergely

Kacsa - liba - lúd és a borok Márton-napra

mit igyunk kacsához, libához?

Így Márton-nap környékén különösen aktuális téma ez a gasztronómiában. A sommelier-knek is egyik kedvence a libából, kacsából készült ételek mellé való borajánlás. Szinte minden elkészítési módhoz, minden húsukhoz más és más izgalmas bor ajánlható. Közismert az aszú-libamáj, kacsa-pinot noir párosítás is, de a történet ennél sokkalta összetettebb és renegetegféle bor kaphat még szerepet benne, ha kellően precízek akarunk lenni, és persze ha szeretjük az izgalmas kihívásokat.

Tovább

Balla Márton

Orsolya-est

Egy régi-régi Orsolya-kóstoló villámbeszámolója következik. Nem egyszerű az Orsolya Pince borait beszerezni, egyrészt mert kis mennyiségben készülnek, másrészt mert, nincsenek mindenhol (bár ez a két ok erősen összefügg). Így amikor megláttam néhány vörösborukat a debreceni Esszencia Borszaküzlet honlapján azonnal lecsaptam rájuk. Először kóstoltam tőlük vörösöket, eddig csak halottam, hogy jók. Sekélyes kapcsolatunkat eddig csak egy Abrakadabra jelentette. De tény, hogy vörösben is jók! A kóstolóra július végén került sor…

Tovább

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 2

Második felvonás

Luka Enikő Pinot Noir, 2007 | Sauska Pinot Noir, 2007 | Luka Enikő Zweigelt, 2007 | Sauska Kékfrankos, 2007 | Sauska Kadarka, 2007 | Luka Enikő Cabernet Sauvignon, 2007 | Weninger Cabernet Franc, 2006 a pohárban

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE V. - ősbemutató Budapesten

Utolsó szabad helyek!

Komoly az érdeklődés: alig néhány szabad hely maradt a friss TokajKalauz premierjére, amiért egyfelől borzasztó hálás vagyok. De aki nem akar lemaradni október 3-án a friss csillagok leleplezéséről, annak érdemes most lépni, akár emailben: ripkagergely@gmail.com, akár bármilyen privát elérhetőségen is vagy az ismert közösségi media felületeken! Lesz ott komparatív vakkóstoló fajtákra, évjáratra, cukorra és persze a borvidék legszebb stílusaira. Mindez a Podmaniczky utcában, a Borkoliban. Szuper izgalmas, játékos merülés lesz, közben mesélek, meséltek és Hegyalja legnaprakészebb borkalauzát (akár dedikálva) is hazavihetitek ajándékba. Gyertek! :)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: UPDATE!

Szavazz a kedvenc dűlőfotódra!

Kedves Nevezők és Olvasók! 

A TOKAJGUIDE - fotópályázat a célegyenesbe érkezik: indul FB-oldalunkon a közönségszavazás! Ehhez közös galáriában, a fotós nevével osztottuk meg a legszebbnek ítélt fotókat (melyek A Tokaji Terroirt mutatják be igen sokféle oldaláról). A közönségszavazás október 2-án 22:00-kor zárul le, az új TokajGuide megjelenése előtti napon. Abban a pillanatban tekintjük majd véglegesnek, hogy mely fotó alatt futott be a legtöbb kedvelés!

FONTOS, hogy csakis az eredeti képposzt alatti értékek számítanak majd!

Neked melyik a kedvenced? 

Sok sikert mindenkinek! A különleges nyereménycsomag  már készül a győztesnek, tele csupa különleges hegyaljai termékkel :)

A teljes pályázati szabályzat: http://tancolomedve.hu/3662-palyazati-szabalyzat 

A Facebook teljeskörűen mentesítve van minden jelentkező vagy résztvevő részéről. Elismerjük, hogy a promóciót a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, illetve a promóció nem kapcsolódik a Facebookhoz.

Tovább

Ripka Gergely

Henry Giraud: egyenesen Champagne szívéből

Pezsgőkonferencián jártam Vol. 2.

Családi borászat, mely a 13. generációt tapossa! Champagne szíve: Ay Grand Cru, azaz főként pinot noir (75 % a környéken) alkotja a területeket az Argonne tölgyerdők alatt. A magasabb részeken igen diverz, aprózódott kőzetek jellemzőek (gaize), homokkővel, mindez roppant sokszínű terroir-összetétellel alakítja a borokat (10 különféle talajjal, a domboldalakon vertikális kísérletekkel alapborok szintjén). Intenzív, aromás és komplex stílus, autentikus, egyedi pörkölésű hordós alapborral a helyi, argonne-i tölgyből! Húsz centis termőréteg alatt a krétás mélységek jellemzőek az alacsonyabban lévő területeken. Stephane Barlerin mutatta be a borászatot és a pezsgőket.
Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: fontos infók!

Határidőn innen és túl...

Sikerrel zárult augusztus 31-én első fotópályázatunk A Tokaji Terroir körül. Sokan jelezték, hogy utazgatnak, nyaralnak vagy épp idén kevésbé jutottak el Tokajba, ezért igyekeztünk mindenkivel rugalmasan eljárni, aki szeretett volna felférni a nevezők listájára. Az volt a cél, hogy minél többen mozduljanak ki Hegyaljára így a nyár végén, amikor a szőlő is hízik, oly sokfélék a színek, a fények és megannyi csodát rejt a táj a szüret küszöbén. Nagy öröm, hogy végül szép számú nevezés "futott be" amatőrtől profikig. Hogy hány fotó is érkezett, illetve mi jön most....?

Tovább

Ripka Gergely

Fenntarthatóság a buborékokon át nézve

Pezsgőkonferencián jártam

Izgalmas és egyszerre eklektikus élmény volt résztvenni az első Pezsgőkonferenciámon Etyeken. Miközben Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztosként küzd az elemekkel és igen égető szakma(köz)i elvárásokkal, azt mindenképp pozitív volt látni, ahogy hagyja, hogy egy (nem feltétlen tudományos igényű) konferencián a különféle érdekek, filozófiák, gyakorlatok összecsapjanak; még akkor is, ha ezek olykor egymásnak homlokegyenest és vállaltan ellentmondanak, egymásnak is feszülnek, alig látható kis szikrákkal a levegőben. Így adódott, hogy az agrárminisztérium államtitkárának viszonylag steril és pc ágazati elemzését követően rögtön egy igazi forradalmár előadása sodort magával: Pepe Raventos nem is folytathatta volna tabudöntögetőbben videós előadását, minthogy elmesélte, ők mennyire szembementek az állami és borvidéki szabályozással, és hogyan lett elegük a felhígult Cava-piacból! Majd (a 130 hektáron gazdálkodó Koch Csaba előtt) Kató András kapott szót, aki a honi ágazati szereplőknek (HNT tisztviselőknek, politikusoknak, ismert alföldi termelőknek) az organikus, biodinamikus és natúr hitvallásokról beszélt. Buborékokat is hozott mellé, szép lépcsőzetességgel:
Tovább