X

PANNON TOKAJ

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Dominium Sárga muskotály szamorodni 2018

Szép arany szín. Fenyőtű, tipikus muskotály fajtajegyek, érett narancs és marmelád jellemzi illatát. Ízben egy kissé lusta (a lágy fajta és a forró év okán is), cserébe csordultig tele van egzotikus gyümölcsös jegyekkel. Kissé enyhe savak, magas cukorral (pici CO2-vel a végén). A meleg évjárat és a lágy muskotály határozzák meg a bor jellegét. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2017

Szép aranyszín. Komplex, mély illat, narancshéj, barackos jegyek teszik széppé. Ízben aszú létére nem mondanám hosszúnak, de sok baracklekvár, dzsemes jelleg és tiszta ízek jellemzik összességében. 

Tovább

Ripka Gergely

Aszút, de milyen pohárból?! (Vol. III.)

Pohárteszt: A Nagy Döntő

Ma már nem lehet eléggé túlértékelni a pohár jelentőségét, ha borok komoly kóstolásáról van szó. Otthoni kedvence mindenkinek van, amibe sokszor a forma szépsége, a megszokás, személyes preferencia is beleszól, de bizony a boros pohár külön tudományterület, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a kóstolás leglényegesebb eszköze, amin a bor végső tetszése, nem tetszése, sőt közlékenysége is áll vagy bukik. Az alábbi írásnak két előzménye is volt. Első körben (selejtező) minden otthoni poharamat vizsgáztattam egy 2013-as 5 puttonyossal. Gyorsan kiderült például, hogy a Gabrielglas-t nem Tokajhoz fejlesztették ki, szinte megölte a bort. A Magyarországon közismert, kis méretű, szűk szájú fesztiválpohár az aszút keserűvé teszi, mivel a bort a nyelv hátsó részére irányítja, a Schott-Zwiesel univerzális pohara korrekt volt, de semmi különös (kicsit elveszik a nagy kelyhekben a bor). De következzenek a nagy döntősök, akik már két körben gyönyörűen bemutatták az aszúborokat.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013**

Ugyancsak sokadszorra kápráztat el a tolcsvai pince 2013-as aszúja. Direkt illat, zöldes, vidám, friss gyümölcsök, de érettek, finomak (enyhe oxidáció azért jön a levegőn). Sok botrtitisz, mély 2013-as íz, magas cukor, hosszú, vastag aszú. Karakteres, tipikus és nagyon szép tétel, kiváló savakkal. 

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Muscal Lunel 5 puttonyos tokaji aszú 2017

Mély, borostyán szín. Illatában nagyon intenzív, mély, áthatóan mézes, birses, marmelade-os narancsosság, de a fajtára is sok utalást érezni azonnal. Ízében az évjáratra és a fajtára jellemzően is elsősorban a cukor dominál. Kifejezetten vastag korty, telt, de eléggé gyorsan véget ér aztán, némi viaszossággal.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2014*

Gyönyörű aszússág illatban, sok kajszi, mézesség, pürés gyümölcsök, prémium botritisz, tea, méz. Gazdag, szuper egyensúlyú tétel a nehéz év ellenére is, eszméletlen komoly és hosszú, sok őszibarackkal. Valóságos csoda a bor harmóniája. Semmi sem véletlen: ebben az évben csakis aszúban született ilyen minőség Tokajban. Az évjárat egyik legszebb aszúja borvidéki szinten mérve is.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj ZsomBor 2017

Enyhe, visszafogott gyümölcsillat: körte, alma, lappangó illó, bútorlakkosság. Birsalmás, körtepürés, nagy testű korty (15 feletti alkohollal). Középes izgalmakkal bíró késői szüret (9,9 -es cukorral), ízben elég tolakodó hordóval egyelőre, amin az idő persze simíthat még valamennyit. Férfias, kemény furmint azoknak, akik a tradicionális iskolát kedvelik.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Muscat lunel 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Mély, aranyló szín. Intenzív, erőteljes illat, sok kajszis, mézes, propoliszos, behízelgő rózsás, parfümös jeggyel. Karamell, barack, aszalt kajszis, marmelade-os ízjegyek valósággal tobzódnak benne. Az évjáratra jellemző tisztaság és hosszúság, szépen definiált stílussal. A sav lehetne azért magasabb is ehhez a gazdagsághoz. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ-vakteszt/I.

Kincsvadászat címke nélkül

Összegyűlt pár palack tokaji az elmúlt pár évből. Ha borászoktól bort kapok (nehezen fogadtam el eddig bármit is, mindig olyan érzésem volt, hogy az ajándék mögött elvárások is vannak), többnyire nem iszom meg őket azonnal és általában elteszem/kerülgetem a palackot, hogy “majd egyszer...együtt...több borral....” vagy majd egy TokajMagicre jó lesz. Aztán azt vettem észre, hogy ezek a palackok immár 3-4 éve csak gyűlnek a pincében, aminek nyilván semmi értelme. Ezért úgy határoztam, hogy újabb rovatot építek rájuk. - Klasszikus vaktesztelés, semmi trúváj. Barátnőm a konyhában előkészít néhány bort, hármasával vakon kitöltögeti, és kóstolgatunk. A borok és borászatok jelentős része kisebb, kevéssé ismert lesz, de azért mindig igyekszem fűszerként 1-2 érdekességet is a sorba csempészni, a játék végett. Az idei év a friss TokajGuide előkészítése jegyében telik, induljon hát ehhez a kincsvadászat. 

 

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Eszencia 2008.**

Tagadhatatlanul eszenciális: hecsedli, propolisz, viaszos és vegetálisan zöldfűszeres egyszerre. Sokat változik a pohárban. Végtelen, koncentrált íz: herbális, kapor, kamilla, sok cukor, de felejthetetlen élmény, krémesen hömpölygő, véget nem érő lecsengéssel. (Nyilván óriási, de a 2007-es sokkal szebb volt.)

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább