Járatlan utakon a Balaton-felvidéken, Zánka fölött. Olaszrizling, mi más? Papír, tompa, visszafogott illatok, de szépen nyílik, főként vegetális jegyekkel, puha tutti-fruttis jelleggel. Mandulás, tipikus olaszos íz, kis érettség jeleivel, de tisztán cseng le. Némi cukor kikandikál az elején és a végén is, középen finom savval és fejlődik a levegőn szépen.
Mélyebb szalmaszín. Botritiszes, aszús, late harvest stílus, érett kajszival, mandulával a bor illatában. Ízben is sok gombás jegy, mély, krémes, vastag testű és nagyon hosszú bor, sok-sok mandulával. Izgalmas komplexitás és szerkezet (régi Szászi és Figula borokat idéz).
Füred-csopaki pince olaszrizlingje (madárneveket használnak a címkén). Édes sütis illat, szép terroirjelleg, sok virág. Finoman komplex jelleg, ízben szép a hordó, jó sav, izgalmas egyensúly jellemzi és hosszú is nagyon. Oda kell figyelnem a pincére...
Fűszeres, sós illat, olajos magok, vegetális, csalános jegyek a háttérben, fiatalos és nagyon ígéretes aromák. Cukros zamat, meszes terroirjelleg, vegetális ízek, sok lendület, friss, élénk, fókuszált, szép szerkezet, modern, kortárs élénkség és vibrálás. Remek!
Ugyancsak egy friss felfedezés. Fiatalos, fejlődő buké, friss palackozás benyomását kelti, kis zöldség épp csak bevillan és zöldes érett gyümölcsök, főként egres. Kirobbanó, roppanó savak adta nagy lendület, sok zöldalma, mozgékony, vitális, fiatalos tétel. Üde színfolt, fiatalos, modern stílusban mutatkozik be a számomra eddig ismeretlen hajósi pince.
Szép szalmaszín, tutti-fruttis, kimondottan late harvest illat, sok almás, körtés, birses jeggyel: izgalmas, összetett és gazdag somlai buké jellemzi. Komplex, mély, vastag és kimondottan testes olasz, hosszú ízzel, még fiatal díszekkel. Izgalmas és egyedi karakter, szép hordós érleléssel, amit érdemes lesz megnézni évek múlva is!
Vidám, halvány citromszíne már eleve remekül passzol a stílushoz. Illatban sok friss almatermésű: körte, nyári alma, naspolya. Ízben valóságos mandulaözön, finom kesernye, elég enyhe, citrusos savak, kerekség, pici só. Igazi közérthető, sima balatoni olasz, bonyolítások nélkül, sok fajtajeggyel.
Üde, friss illat, fehér húsú almatermésűek, zöldalmával, fehér virágokkal díszítve. Finom és nagyon frissítő ízek, fehér húsú gyümölcsökkel, diszkrét, visszafogott de nagyon tiszta megfogalmazás mentén. Barackos zamatok, körtés utóíz, nagyon magabiztos munka, érdemes lesz őket is figyelni a jövőben.
Medicinális, nem túl kedves, papíros jegyek orrban. Sima, zamatgazdag, fehér húsú gyümölcsökkel színezett korty, viszonylag egyszerű szerkezettel, ami ezen az árszínvonalon korrekt iparos munka (akár fröccsnek is).
Hordós, komoly bort sugalló termőhelyi jegyek, melyben izgalmas kövesség hangulata rejlik (botritiszt most nem éreztem). Kerek korty, vastagon terroirhangulattal. Gazdag, komplex és hosszú, sós ízjegyek. Egy olaszrizling, ami megérdemli a palackos érlelést is akár (ebből az évből talán a legszebb Figula tétel).
Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?
A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.
Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.
Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:
Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel: