X

OLASZRIZLING

Ripka Gergely

Dobosi Pincészet Bio Háromszög Olaszrizling 2019

Kedvelem a a szentantalfai családi pince tiszta borait! Moderrált, neutrális illat, enyhén chardonnay-s vonal: fehér virág, krémesség, fehércsoki. Vastag, telt íz, kis vegetálissággal. Testes, igen széles korty, pici só, szép elegáns szerkezet itt is. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2018

Késői szüret, barack, késői szüret, némi illóval, túlérett gyümölcsökkel. Ízben is késői szüretes karakter, mandula, kesernye, mélység, elég avitt stílusban…de a maga retro műfajában megvan a maga bája. A világ és a mi ízlésünk is kicsit túlhaladott ezen a hangulaton, de bizonyára megvannak a rajongói ennek a túlérett vonalnak is.

Tovább

Ripka Gergely

Borbora Csuszka Olaszrizling 2018

Sós mogyorós illat, szép, átható buké elsőre, de aztán szétcsúszik kissé, vegetális hangra vált át. Ízben zöldséges, hosszú, komplex, meszes, krétás világ; tehát egy kissé ugyan rendezetlen, a pince Csicsőrke rizlingje szebb volt, de lehet még fantázia a borászatban.

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Karós Badacsonyi Limited Olaszrizling Selection 2016

Mindig gyanús, ha egy bornak a címkéjén ennyire hosszú a név... Kókuszos, rumos, vaníliás hordó. Ízben is folytatja ezt a hangulatot. Durva és buta fa. Cseresen tapad, kevés szépség és dísz, pedig jól esne egy kis balatoni kedvesség is a sok hordó mellé. Most elmarad, de valamiért engem elkerülnek Az Év Bortermelőjének katartikus borai...

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Szigligeti Olaszrizling 2019

Illatban érett fehér húsú gyümölcsök, sok barack, és némi illós szúrás is akad benne. Egyszerű, sima korty, kevés kifejezőkészséggel, elég üres végszóval, mutatóban némi barackos gyümölcsösséggel.

Tovább

Ripka Gergely

Fata Pince BalatonBor 2020

Eddig számomra ismeretlen balatoni pince bora. Virágos, vidám, finom illatok, fiatalos aromák, amik alakulnak a levegőn sokat. Friss savak, ropogós íz, mindenképp savtoleránosknak ajánlható, igazi gasztrobor, citrusokkal. Feszes, izgalmas termőhelyi bor.

Tovább

Ripka Gergely

Belward Classic Olaszrizling 2020

Pécsi olasz. Fűrészpor, pörkölt fa illata, de igényesen megformálva. Ízben élénk savval indul, szárít, citrusos, magas savú olaszrizling. Kis vegetális, mandulás ízvilág, elég zavaros a vége, de tisztán hagyja a szájat, némi gyógyszerességgel.

Tovább

Ripka Gergely

Szentpéteri Olaszrizling válogatás 2020

Meglepő olas a Kunságról. Fehér húsú őszirbarack és más intenzív, élénk, friss gyümölcsök. Élénk, roppanó savak, feszes, szárít, harapható húsosság, fiatal, fejlődő korty. Ígéretes és szép jelenség, mozgékony kortylefutással. Úgy tűnik a Kunságon is képes meglepetést okozni a fajta.

Tovább

Ripka Gergely

Bárdos és Fia Olaszrizling 2020

Virágos, mandulás, fehéres színvilág, sok őszibarack és körte, nagyon fiatal illat. Ízben friss, fiatalos, fejlődő világ, sok barack itt is, almával, körtével. Friss savak, egészen almás jelleg, hosszúnak nem mondható. Még fiatal.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább