X

METHODE TRADITIONELLE

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció III.: GOUTORBE - BOUILLOT

Harmadik állomásunk: Damery

Damery környékét ne hagyja ki senki, aki Reims-től délebbre kalandozik. A borvidék egyik legszebb, dűlőkkel ölelt kilátópontja, a Hautvillers is útba esik jövet-menet (félúton Épernay-ből, alig néhány kilométer kellemes bringázás, és a Marne damery-i partja mentén bringaút is adott). A Burgundia & Champagne Magazin (Márkus György magyar Champagne-pápa tollából) bizonyára több olvasónk számára ismert alapmű. Kétségbeesésemben vettem kezembe, mikor szembesültem vele, hogy a legtöbb borászatnál a hétvége és a szüret miatt igen necces, hol tudnak majd minket fogadni. Damery-ből Bastien már másnap készséggel válaszolt levelemre, küldött egy árlistát, két tétel két főre pont ideális kezdésnek tűnt vasárnap reggelre…

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció II.: Boursault

Második megállónk Boursault kastélyánál

A komplett, hisztérikus online foglalósdimnak az eredője az volt, hogy nos a szállásunkat rendkívül bölcsen szombat-vasárnapra igényeltük (taps), ami mint kiderült Champagne-ban szinte szent ünnep, ergo nem nagyon nyit ki a kutya se. Eleinte a válaszemailek vonakodása, majd a legnagyobbak (pl. VCP, Moet) weboldalán is tapasztalt szombat kora délutáni utolsó foglalható időpontok voltak gyanúsak… De nem adtuk fel! Itt ajánlom mindenki figyelmébe a champagne-booking oldalt, ahol igen széles merítésben lehet foglalni 1-3 pezsgős kóstolóra tetszőleges létszámmal (emailben jön visszaigazolás és csak a helyszínen kell fizetni). Az árak 8 eurótól indulnak a kettő-három jegyű összegek felé (lehet itt a nagyokhoz is foglalni). A legtöbb helyen 1-1.5 órás vezetett birtokbejárás is tartozik ebbe, de érdemes feltérképezni, hol mit adnak a pénzünkért (ilyen kemény időkben). Így jutottunk el, minden különösebb előismeret nélkül pezsgős tripünk következő állomásaira. Újabb kis pince következik a hajtás után.

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció I.: LÉCLERC-BRIANT

Első hétvégi lecke Épernay-ben

A külföldi kitekintés fontos. Mint ilyen, számomra a francia eredetvédelmiség a legfontosabb inspiráció (egyetértve legfontosabb mentoraimmal). Itt van például a világ első számú pezsgős borvidéke, Champagne. - Klasszifikáció és termékleírás, finom szerkezet, buborékméret, finesz vs. oxidáció, dosage vs. egyensúly stb. Vajh lehet-e még lerágni bármit erről a csontról, vagy csak ugyanazokat a köröket lehet futni a pezsgőspoharak körül? Dórimmal két napot töltöttünk el Épernay-ben (Reims nekem korábban megvolt: a borvidék centruma, ahol a legnagyobb nevek tanyáznak, a katedrálissal, villamossal, borbárakkal). Minden más Reims-től délre található Champagne-ban. Vidékibb miliő, de számos komoly házat és főleg growert találunk. Négy részes sorozatban igyekszem bemutatni, hogy különösebb kapcsolatok nélkül (rövidgatyás inkognitoban), a turista verzióval mennyiért mit kap a szomjas utazó a környéken. Első állomásunk az itthon is kapható Léclerc volt.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán Rosé Pezsgő

Furmint és cabernet franc a történelmi első osztályú Kakasból (Bodrogkeresztúr). Finom és apró buborékok gyöngyöznek fölfelé a halvány lazacszín pezsgőben. Illatban elég enyhe, kis rebarbara, eper, és vidám piros bogyósok. Ízben kicsi, enyhe buborékok csípnek gyöngéden. Elegáns, nem túl hosszú, nem túl intenzív vagy testes íz, de csontszáraz és feszes, szárító korttyal, mely hosszan érezhető. Piros ribizlis, málnás, primer jegyek díszítik a szárító savakat. Tiszta, üdítő apertitif jellegű pezsgő, profin elkészítve. 

Tovább

Ripka Gergely

Mitiszol? tavaszi kóstolgatás a Haris Parkban

SAP, tokaji és bubis meglepetések

Kató Andrást legtöbben talán még a Terroir Clubos időkből ismerhetjük. Időközben a képlet sokat változott, emlékszünk még a Terra Hungarica-ra, aztán később lett Mitiszol? - eseménysorozat, s immár a Chefmarketen belül zajlik a természethű borok képviselete, többek közt Juhász Panka szaktudásával megtámogatva a csapatot. A Haris Parkban tartottak tavaszi kóstolót, és mivel egyébként is régen kóstoltam az András által képviselt pincék boraiból, az időpont is megfelelt, így alig vártam, hogy megszondázzam az izgalmas választékot. Lássuk!

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Rosé Brut Pezsgő*

Furmint, Hárslevelű és Pinot noir roséja. Kellemes hagymahéj szín. Finom pirosas gyümölcsök, szép élesztősség. Széles, egyensúlyos, finom, enyhén krémes íz, integrált, besimult bubik. Rosé pezsgőben a hazai mezőnyben nagyon szép munka!

Tovább

Ripka Gergely

Carassia - helyszíni szemle

Izgalmas sikersztori Kárászteleken

Havas télben érkezünk Kárásztelekre. Útközben ismerős partiumi táj: filoxéra előtt teraszos domboldalak képe, melyről mindannyian tudjuk, mi hiányzik rég. Aztán hirtelen mégis szőlősorok közt találjuk magunkat, melyek közt a hegytetőn modern szőlőbirtok fogad. Kinn ólmos mínuszok, benn fiatal borász fogad minket. Patika feldolgozó és tartálytér: itt erjed a királyleányka, rajnai, pinot noir vagy éppen pinot meunier asti módszerrel, csendesbornak vagy methode traditionelle pezsgő alapborának. A Carassia indulásánál még a néhai Gál Tibor is jelen volt, majd bő évtizeddel később, 2013 után indult csak be a pincészet aktívabban a befektetői körnek köszönhetően. Azóta a pezsgősítés komoly berendezései is mind a helyükre kerültek. De még minden emberi léptékű: a birtokot bejárva elmarad a “nagyüzemi-érzet”. Csendesborként Vinca boraik, habzóként a fehér és rozé Friza, míg pezsgőben Carassia néven kerülnek forgalomba a borászat tételei. A helyszínen le is teszteltük, megállják-e a helyüket a hazai színtér kortárs kihívói mellett. Katt a Tovább gombra a részletekért!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Extra Dry Magnum (2017)

Kis briós, péksütis jelleg, élesztős illatok. Nagy buborékok szúrnak, almás, szép élesztős ízek. Szinte robban a szájban. Szép pezsgősség, elegáns és korrekt, megbízható minőségű tétel, mint mindig.

Tovább

Ripka Gergely

Ünnepi *Balassa-krónikák/Vol. #1.

Száraz hangolódás az évvégére

A mai nagyposzt tulajdonképpen egy hetekkel ezelőtti gigászi, *Balassa-szamorodniorgia előjátéka volt, ahol is a hedonizmus jegyében vegyesen kóstolgattunk a borász borai mellett kortárs meglepetéseket, régebbi tételeket, de jutott apropó egy kis német kitekintésnek is. A ragyogó este 19 különleges tételét Éger István borgyűjtő jóvoltából kóstolhattam végig, és úgy döntöttem, két részben hozom le a blogon az élményeket, mivel logikailag is szépen ketté bontható a sor. A hajtás után ma az igen izgalmasra sikerült száraz mezőny jegyzetei és pontjai következnek! (Egy hosszabb, összefoglaló a holnapi folytatással, az idei utolsó nagyposzttal érkezik.)

Tovább

Ripka Gergely

Serpens - gyorsszemle

Zsurki Sándor, az északi végek tehetsége

Az év második felében sok időt töltöttem a születő borvidéki egyetem miatt Sárospatakon. A mai poszt is szervesen kötődik Hegyalja nagy múltú északi városához. Tartok tőle, hogy a többség Zsurki Sándort nem is igazán Hegyaljáról, hanem a Villa Pátzayban való borászati munkássága révén ismeri. Akik Tokaj környékéhez szervesebben kapcsolódnak, azoknak talán kevéssé kell bemutatni: Pajzosnál és Degenfeldnél tett kitérők közepette már 2015 óta készít saját borokat Serpens néven (a nevet a kanyargós Bodrog folyamának formája ihlette). Hosszú ideig két szép dűlős száraz tétel, a Somos és a Király mellett egy szép TokajDry tétellel ismerkedhettek Sándor pultjánál a Furmint Februáron, de mostanra számos meglepetés és csemege várja a pincére kíváncsiakat (akik sajnos személyesen továbbra sem tudnak Sándornál kóstolni Sárospatakon, de többek közt A Boros Borbárban és más ehhez hasonló műintézményekben találkozhatnak tételeivel). Lássuk tehát a teljes szortimentet!

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább