X

KVASZINGER

Ripka Gergely

Kvaszinger TokajDry 2023

Halvány citromszín, fiatalos megjelenés. Illatban üde, friss zöldalma, citrusok, lime, reduktív jelleg, de kevéssé intenzív. Ízben ropogós és frissítő érzet, ismét sok citrus, szép közepes testalkat, tiszta korty a végén kis zöldfűszeres kesernyével. Szépen elkészített száraz tokaji. Semmi bonyolítás, de üdítő, jóleső, fiatalos (modern) stílusú alapbor, korrekt tokaji birtokbor, melyben a furmint mellett a hárs is szépen "öltöztet".

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger édes szamorodni 2019*

Pont egy éve írtam róla utoljára. Jó volt újrakóstolni tanítványokkal, majd otthon az AszúGlass-ból is. Halvány arany szín. Illatában tisztaság, közepes intenzitás, modern és pontos stílusjegyek. Sok friss barack, érett sárga húsú déli gyümölcsök, halványan akácmézzel és virágporral. Ízben példás egyensúly, a korty elején húsos, mézédes őszi barackosság. Aztán kesernyés barackmag, lendületes sav, aszalt gyümölcsök, kellő savérzet, hosszú és tiszta utóízzel érve véget. Nem hivalkodó vagy tobzódó szamorodni, mégis minden szépen és rendben a helyén van benne. Újabb szép villanés a remek évjáratból!

Tovább

Ripka Gergely

Friss aszúévjáratok lapzárta előtt

Meglepetések és régi, jól bevált kedvencek

Elnézést, a formálódó friss projektek némileg elvontak a blogposztoktól (nem csak a könyv, részletek természetesen hamarosan, kámingszún…stb), de cserébe nem akármi következik ma… Egy bő hete igen komoly szakmai közönség előtt tarthattam mesterkurzust friss aszús évjáratokat bemutatva a Winelovers Wine Awards első napjának zárásaként. Azt nem mondom, hogy nem izgultam szanaszét magam maser of wine-ok és külföldi szakértők előtt angolul, de az legalább biztos, hogy sikerült nekik egy csodaszép aszúsort gurítani 2019, 2018, 2017, 2016 és 2013 javából. Ezúton is köszönet a borászoknak a felajánlott tételekért: jó hírét viszik a borvidéknek ezek a tételek, az biztos. Ígértem összegzést is nekik a borokról. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Relique Tokaji Aszú 2019**

Szépséges arany szín. Illatban gomba, barack, finom és felismerhető aszús stílusjegyek. Ízben mély, dzsemes, barackkompótos textúra, őszibarackos zamatokkal. Hosszú, jellegzetes modern aszús világ, mely nagyon fiatal képet mutat még. Ismét igen figyelemre méltó minőség a fiatal olaszliszkai tehetségtől! (8)

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Édes Szamorodni 2021*

Kvaszinger László úgy tűnik szamorodniban nem tud hibázni. Mi több, oda kell rá figyelni! Tiszta, üde, fiatalos, friss illat, modern, barackos jegyekkel. Ízben is makulátlan tisztaság, fiatalos stílus, lédús barackos jegyek (ahogy nála mindig), az év eleven savaival emelve az élményt. Remek egyensúly és elegáns stílus most is! (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger édes szamorodni 2019*

Micsoda ritka szépség! Halvány arany színben pompázik. Modern, kirobbanóan friss, mérhetetlenül tiszta, tipikus tokaji barackosságot mutató pompás aromatika. Ízben folytatódik a barackos kavalkád: gazdag és egyszerre egyensúlyos édes szamorodni, ami még nagyon fiatal. Valóságos őszikompótos csoda. És mennyivel szebb a 2018-as kiadásnál! Keveset beszélünk Kvaszinger Lászlóról, pedig igazi rejtőzködő tehetsége, titánja Olaszliszkának, figyelemre méltó villanásokkal! (7)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XVII.

Kincsvadászat címke nélkül: TokajSweet

…már érkezik is a 17. rész. Szárazak után aszú alatti édes tokaji borokkal folytatjuk a coravines vakkóstolások sorát. Bár 2021 novembere óta nem volt édes vaktesztünk, lesznek onnan régi ismerősök most is, kiegészülve néhány meglepetéssel, illetve olyan tételekkel, melyek eddig vakon nem “lettek bedobva” a mélyvízbe. Csapjunk is hát bele a különféle tokaji évjáratokba, azok főbb tanulságaiba!

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Édes Szamorodni 2018

Fiatalos szalmasárga árnyalat. Illatban szép hordó, de kissé rendezetlen mellette (s mintha nem is teljesen lenne makulátlan). Ízben meglepően légies édes tokaji. Nagyon fiatalos, gyümölcsös szamorodni, de sajnos kissé rövid és egyszerű benyomást mutatott most. Tavaly sokkal jobban szerettem.

Tovább

Ripka Gergely

Kalandozás A Boros borlapján

Az egyik legszebb borválaszték Hegyalján!

Ott kéne tartanunk, hogy minden komolyabb borvidéki településen kéne lennie egy helynek, ahol poharazva (akár fél óra alatt, három tétellel) bárki megismerheti a régió borait. Bizony érnek időnként igazán kellemes meglepetések kincskeresés közepette Tokaj környékén. Tudvalevő, hogy a sárospataki Boros borbár egyúttal borboltként, és amolyan bisztro jellegű konyhaként is funkcionál, kellemes belső és külső térrel. A Tokaj-Hegyalja Egyetem körüli munkanap végén pár hete leteszteltem a poharazott szortimentet, ügyelve rá, hogy kicsit a járatlan ösvényeken is mozogjak. Nem volt ebben az inspektori státuszban semmilyen szándékosság, a véletlen hozta így a szabad estén. De muszáj külön megemlítenem, hogy a személyzet csillagos ötösre vizsgázott: a több oldalas borlapon másfél decis árak vannak feltüntetve, de önként/ismeretlenül felajánlja a kedves felszolgáló, hogy hozhat féldeciket is; minden bor ideális hőfokon érkezett; a kilencből egy bornál sem merült fel a klasszikus (de annál keserűbb) “na az pont nincs készleten” klisé; és egy bor sem érkezett “fáradt” palackból a pohárba. Hab a tortán, hogy a száraz tételek tettek mélyebb benyomást. Lássuk a medvét!

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Édes Szamorodni 2018

Fiatalos, friss illat, enyhén virágos, nagyon populáris és direkt jegyekkel, körtével és almával. Közérthető, egyszerű édes jegyek ízben, viszont nagyon tiszta és jól iható világ. Mondjuk ez az év nem az izgalmak évjárata volt, az biztos, azért korrekt, szép munka ez.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább