X

FURMINT

Ripka Gergely

Degenfeld Andante 04|07***

100 % furmint, 236 g/l maradékcukor

Azt hisszük, világhírűek vagyunk, és mindenki fejet hajt mindenütt bikavérünk és a tokaji aszúnk előtt. A valóság ennél azért kicsit lesújtóbb. Aztán sok volt a kontárkodás, az imázsrombolás is néha...de persze nincs elveszve semmi. Talán egy kis vérfrissítés, megújulás sokat segíthet borászatunkon. Talán nem kéne kapaszkodnunk úgy minden poros kifejezéshez, technológiához, mint az aszú vagy a szamorodni. Egy igazán rendhagyó, fiatalos lendületű, de letisztult - azóta is változatlan - stílussal útjára indított édes bor hozta meg az áttörést a mára legnagyobbak közt jegyzett tarcali pincének, a Degenfeld Szőlőbirtoknak is. 100 % furmint, 236 g/l maradékcukor. Gondolatok az Andante két évjáratáról.

Tovább

Balla Márton

Ahogy a csillag megy az égen…

Szepsy kóstoló

A hideg miatt levegő után kapkodva teljesen átfázva érkeztem meg a Bortársaság Lánchíd-utcai üzletébe egy ködös tél-eleji reggelen. Nagyon vártam ezt a napot, ezt a kóstolót, így nem volt nehéz korán kelni, a fűtetlen vonaton ábrándozva bedöcögni Budapestre és átgyalogolni a benzingőzös alagúton.

Tovább

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 1

Sok lényegtelen apróság okán lehetőségem adódott, hogy részt vegyek két kóstolón is, amit a Bortársaság „vezérkara” szervezett. Mind időben, mind témában jelentősen eltérő kóstolókról van szó. Sajnos folyamatos időhiánnyal küszködvén, csak most tudok írni és most is csak az első kóstolóról.

Tovább
Öröm, boldogság...

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - 1993 aszúi!

Igazi matuzsálemek a pohárban

December van, közeleg az aszúnap is. Ilyenkor az lenne a jó, ha nem csak az én kis TokajMagic klubomban, de világszerte az emberek le tudnának lassulni pár percre annyira (amennyire képtelenek), hogy egy pohár aszú ki tudjon bontakozni, boldogabbá tudja tenni egy cseppet az életünket és át tudjuk adni magunkat az (idén legalább) 450 éves csodának, amit ez a produkció termőhely, növény és ember találkozásával nyújt. 1993 az újjászületés szimbóluma Hegyalján: a rendszerváltás utáni első nagy év, az avinálás már tilos volt (igaz az évjáratok még 1997-ig házasodhattak). Megjelent egy tisztább, gyümölcsösebb, frissebb stílus az aszúk közt, ami aztán egyre inkább a többi tokaji bortípus megújulásával folytatódott (szamorodni, késői szüret, cuvée, főbor, végül a botrtitiszmentes száraz borok térhódításával az ezredfordulón). 2001-el kellett volna idén ünnepelnünk, de azt az évet Hegyalján a többség inkább felejteni szeretné, így nekirugaszkodtam egy 93-as merítésnek. A beszerzés sem volt könnyű feladvány, de csak összejött hét klasszis. Lássuk mivé lesz egy modern aszú 28 évesen! Vajon tényleg gyorsabban öregednek, mint az oldschool aszúk (ahogy annak idején sokan hitték) vagy rá lehet bízni a fogyasztóra, hogy frissen avagy palackéretten akar-e aszút inni...?

Tovább
Mádi pince mélyén.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Szekretár Pince!

Régi-új ismerősök Szekszárdról

A Szekretár család neve többeknek is ismerősen csenghet Szekszárdról. A sokak számára (így egyébként számomra is) igen kedves Szeleshát indulásától kezdve ifj. Szekretár János és szülei látták el a birtok művelését, az első évjáratok esetében a borok készítését is. Akik emlékeznek az első Nomád vagy K2 borokra, azok talán egyet értenek velem abban, hogy szép és stabil alapokat sikerült lefektetniük, mértékadó birtok kiépítése mellett, a márka pedig szépen erősödött, jobbnál jobb palackozott tételekkel, újabb és újabb díjakkal, egyre komolyabb mennyiségekkel. Időközben a birtok tulajdonosi háttere, birtokviszonyai sokat alakultak, amibe most nem is mennék bele. Sokkal lényegesebb, hogy a Szekretár család a tulajdonukat képező területek egy kisebb részéről 2018-ban már saját bort is készített, melyek már próbálgatják szárnyaikat a piacon. János javaslatára megkóstoltuk őket.

Tovább
Szóljon, akinek naptár kell 2022-re! Utolsó darabok!!

Ripka Gergely

Tovább