X

EGER

Ripka Gergely

Havas és Tímár Pincészet Cabernet franc 2017

Friss, fiatalos illat, mély, érett szilvássággal, csonthéjasokkal és finom sötét fűszerekkel, szellőzve fajtatipikus mák jelenik meg benne. Erős, szárító tannin, nagy test, tüzes, de a végén sima korty. Étcsoki, babér, mák, édes fűszer. Szép, szinte délies karakter, tisztán, izgalmasan egy remek évből!

Tovább

Ripka Gergely

Demeter Zoltán Nagyaszó Cabernet franc 2010

Nehéz, esős, botrtiszes év kísérlete (egri) vörösben egy tokaji termelőtől. Egész halvány szín, barnás téglavörös. Botritisz, késői szüret jelleg, gomba, földesség, nemes rothadás. Édeskés tónus, az évjárat felismerhető főboros jellege, kifejezett maradék cukor, mély, nagy test, hosszú íz. Egyéniség, őszies gyümölcsökkel, birsalmasajttal, körtével, ölelő, őszies-télies hangulattal, avaros jegyekkel. Furcsa egyéniség.

Tovább

Ripka Gergely

Gál Tibor Síkhegy Pinot noir 2013

Erős likőrös, rumos, amarena meggyes, fekete cseresznyés, mély illat. Pinot-hoz képest meglepően sötét tónus és koncentráció jellemzi. Ízre erős, a fajtához képest meglepő, szárító tapadás, étcsoki, babéros kesernye, tüzesség, nagy test és vastag íz. A bor még messze nem érett vagy öreg, van benne izgalom és egyediség is, de ne kifinomult burgundias hangulatot várjunk tőle. 

Tovább

Ripka Gergely

Böjt Egri Csillag Superior 2020

Kedvelem Böjt Gergő borait, és nem csak azért mert a Villányi úton együtt kezdtük az egyetemet (2004), hanem mert egyedülállóan modern és tiszta megközelítés mentén készíti egri borait. Rendkívül megnyerő, egészen trópusi gyümölcsös, felettébb tiszta már az illat is. Kedves körte, őszibarack, fehér és hakványsárgás gyümölcsök, parfümös virágok kényeztetik az orrunkat. Ízben lendületes, citrusos, némileg szikár savak vezetik. A végén át is csap egy elég metsző fanyarságba, amiben a mostoha év is szerepet kaphat. Sok lime, vitális, ropogós és lendületes fehérbor, de ezt a savkészletet én inkább ételek mellé tudom elképzelni.

Tovább

Ripka Gergely

Demeter Zoltán Cabernet franc Nagytálya 2013*

Tokaji borász, egri vörös. Elég halvány rubin szín, barnás reflexekkel. Illatban intenzív földesség, mák és más fekete fűszerek, sok bors és szellőzve némi cassis, erdei gyümölcs lekvár. Ízben nagy test, szép érettség, széles, dzsúzos bor. Hosszú korty, finom, lágy tanninok, szép érlelés, egyfajta krémes tapintás, bőr, édes fűszerek, sötét húsú gyümölcsök, szilva. Izgalmas, sokrétű bor, enyhe savval, édeskés utóízzel. Nem bordói, nem loire-i, de nem is a közismert díjbirkózó magyar iskola...mégis sok hazai vörösbornak lenne mit irigyelni tőle.

Tovább

Ripka Gergely

St Andrea Merengő Bikavér Superior 2009

Továbbra is nagy erőkkel keressük a magabiztos egri borokat. Kékfrankos alapon bordói fajták és syrah. Kiválásokkal már lehet benne számolni, érdemes dekantálni. Sokat változik a levegőn. Eleinte füstölt sonkás fűszerek, avar, aszalt szilva, kékfrankosos jegyek, aztán pirosas bogyósok, fakéreg, kávé, cabernet-s fűszerek, paprikával, dohánnyal és más erősen vegetális jegyekkel, aztán sötét húsú gyümölcsökkel, keserűlikőrös gyógyfüvekkel. Tehát igencsak komplex és izgalmas. A korty még tartja szerkezetét, egész halvány repedésekben érezhető csak benne a kor. Szemcsés tannin. Vállas, izmos test, élénk savak, szárító íz, étcsoki, húsos textúra, sok érett jegy, pici sósság és fűszerek. Szerettem ennek a korszaknak az őszinte St. Andrea borait. Lassan ideje meginni.

Tovább

Ripka Gergely

Kovács Nimród Egri Bikavér superior 2017

Hordós, vajas, vaníliás és enyhén fűrészporos jegyek jönnek illatban. Élénk savú, nagy adag hordóval átjárt íz (kis füstölt szalonnás reflexszel). Vérbeli tanninbomba, szárító korttyal. Ennek a bornak biztos, hogy évek kellenek még, mire lecsillapodhat valamelyest. Az újvilági vörösek rajongóinak ideális lehet.

Tovább

Ripka Gergely

Böjt Kékfrankos 2017*

Tudom, hogy az elmúlt hetekben elég sok negatív kritika röppent ki ezen a felületen egri borokról. Itt jön a feloldás. Végre egy szép, tiszta, kortárs egri bor (ami nem Bolyki vagy Thummerer). Külön öröm, hogy tiszta kékfrankos! Sötét húsú gyümölcsök (szinte syrah-s reflexei vannak a bornak, ami kékfrankostól nem kis dolog), szép érlelés. Ízben sok tannin, szárító, újvilágias stílusjegyek, vaníliás kontúrok, édeskés tónussal. Mégis legfőképpen az az értéke, hogy van benne fantázia és egy egészséges egri bor, ami izgalmas, sokrétű és tisztán készítették. Van remény...

Tovább

Ripka Gergely

Havas és Tímár Franom 2017

Cefrés, tisztátalan, törkölyös jegyek orrban. Aztán szárító, fanyar és húzós íz, sajnos nagyon kevés erénnyel...

Tovább

Ripka Gergely

Nyolcas és Fia Szülőföldem Cuvée 2016

Paprikás, borsos, mákos bordói fűszerek illatban, egy kicsi zöldességgel. Ízben sem teljesen makulátlan, durva cser, nyers és nem mondhatnám, hogy jóleső inni...

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

**Bott Pince: 2022 vs 2021

Helyszíni évjáratbemutató Bodrogkeresztúron

A borászatot nem kell bemutatni itt már senkinek, alighanem a dűlőiket sem: a két csillagos Bott Pince borai úgy fest, kikezdhetetlen példái a szépen érlelhető tokajiaknak! Menetrend szerinti évjárat-bemutatójuk mindig ősszel esedékes, az egyik ilyenre én is meghívást kaptam, és az ilyesmiért bizony megéri külön is Hegyaljára utazni, mert az ember tapasztal, tanul, van kontextus, amiben a borok mélységei, erényei szépen kirajzolódnak. De nem csak én vállaltam be a kilométereket: kellemes lengyel társaságban ismerkedtünk a 2022-es évjárattal, és hab a tortán, hogy került a klasszis 2021-es évből is egy-két érdekesség a pohárba. Lássuk nyomába ér-e ez a forróbb, aszályosabb évjárat a 2021-es csodáknak…!

Tovább

Ripka Gergely

TR - gyorsszemle

10 éves jubileum 21 borral ünnepelve!

Az egyik legjobb dolog, ami Tállyával (és tulajdonképpen Máddal is) történt az elmúlt 10 évben az az, hogy elindult a TR Művek. Az érdekes az, hogy már az indulásuk utáni évben az első TokajGuide-ba is bekerültek. Mivel felületesek voltak a tállyai ismereteim akkor, emlékszem, Homoky Dorkára bíztam, hogy a tollat végigvezesse Tállya izgalmas borászatain (így lett ő a guide első és egyedüli vendégszerzője egyébként), és egy külön fejezetben ő már bemutatta a 3 szemtelenül fiatal pesti kötődésű alapítót és borászatukat a spirál kötésű 2014-es kiadásban. Azóta tulajdonosból kettő maradt, Szamosújvári Pál és Mátyásfalvi János, Pali felesége, Kada Anikó az érző lelke lett a TR brandnek, Uliczki Dénes pedig a motorja. Mind jóbarátok, tele életörömmel, optimizmussal, lelkesedéssel, amik nélkül lehetetlen ma Hegyalján talpon maradni. 

Tovább