X

ÉDES

Ripka Gergely

Hétszőlő - helyszíni szemle

Tokaji-hegy, déli oldal, nyugati szinteken

Sok kedves meghívást kapok termelőktől folyamatosan, igyekszem eleget tenni annyinak, amennyinek csak tudok. Makai Gergővel is már tavaly óta toljuk a látogatás dátumát. Múlt héten végre összejött ez is. Kovács Tibor visszavonulása után fiatalos, új energiákat lehet érezni a Rákóczi Pincében. 2017-ben már a borvidék első hivatalosan organikus aszúja is elkészült a francia alapítású tokaji pincében, és ha az ember a Hétszőlő dűlőiben sétál, olyan érzése támad, mintha nyugat-európai borvidékeken járna: látványos, gyönyörű, méltóságteljes bio birtok, mely méltó a tokaji aszúbor első említéséhez (1671). A címkéken is történtek újítások, de egyetértettünk a fiatal birtokigazgatóval abban, hogy azért az is pozitív, hogy az 5 puttonyosnál megmaradt a hagyományos (franciás) címeres címke. És hát igen: az is világossá vált ismét, hogy ez a birtok történelmileg is és ma is az aszúborok egyik legizgalmasabb bölcsője. Lássuk, mely friss tételek tettek erről tanúbizonyságot ottjártamkor!

Tovább

Ripka Gergely

Áts Pincészet 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Mélyebb arany szín a pohárban. Enyhén koros, oxidált, kénhiányos jegyek orrban. Ízben is érett jegyek, magas savval, eleven ízekkel, vibráló aszússággal, kár, hogy a kissé koravén jelleg ízben is meghatározó (s nem először érzem ezt ennél a tételnél). A 16-ost jobban szerettem a pincétől. (6) 

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú Legend 2017*

Halvány arany szín. Illatban barackos jegyek, kifinomult nemesség árulkodik a szép évjáratról. Ízben felismerhető aszús mélység, kifejező botritiszjelleg, gazdagság és koncentráció. Miközben lendület, friss gyümölcs és egyensúly is jutott szépen a nagy test és a cukor mellé. Telt, hosszú íz, harmónia és profi munka. (7+)

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji 'By Appointment Only' Fordítás 2016*

A tehetséges Osváth Fruzsina munkája még, aki érzésem szerint igazi csodákat palackozott a csillagos mádi pince falai közt! Szép arany szín. Orrban finom botritisz, kajszilekvár, aszalt gyümölcsök adta nemesség. Koncentrált íz, magas cukor magas sav (100 % furmint), csupa citrus. Koncentrált, eleven, elegáns édes bor, hamisítatlan tokaji jegyekkel. Modern klasszis. Remek! (7)

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 1413 Szamorodni 2019

Tetszetős arany színek a pohárban. Illatában szép, tiszta botritiszkarakter egy remek évből, finom tokaji barackossággal. Ízben a pincére mostanság eléggé jellemző gombakarakter itt is felbukkan, újabb hordó határozott vaníliás jegyeivel. Krémes textúra, sok cukor és igen hosszú korty, melyben a hordó egyértelműen meghatározó egyelőre. Egy kerek ponttal szebb a 2018-asnál! (6)

Tovább

Ripka Gergely

Füleky Pallas 2017

Modern késői szüret, ehhez illően mély szalmaszín és az arany határán mozog a színe. Kifejezett botrtitisz mesél a szép évről, kis érettséggel. Közepes cukor jelentkezik ízben, némi kesernyével, olajos magokkal. Közepes hossz, diós utóíz (relatíve kevés izgalommal).  (5)

Tovább

Ripka Gergely

Az édes bor élt és élni fog!

Nemzetközi mélymerülés a maradék cukorban

Izgalmas felkérésnek tettem eleget pár napja a Borkollégiumban. A 3 órás mesterkurzus célja az volt, hogy a világ különféle természetes édesboros technológiáit kóstoljuk össze (az erősítetteket tehát most kihagytuk). Jól tudjuk, hogy ez a piaci szegmens micsoda kihívásokkal küzd eladhatóság és rentábilitás terén, nem csak Tokajban. Mégis megdöbbentő volt azt látni e 21 borral, mennyire sok országban becsülik nagyra a termelők az édesség limitált kincseit mint a természet ritka ajándékát. 

Tovább

Ripka Gergely

Oremus Szamorodni 2017

Halvány szín. Tiszta gyümölcsök, érett őszibarack és elegancia árad belőle most is, ahogy minden évben. Üde barackos, kristálytiszta ízek. Szép és eltéveszthetetlenül modern tokaji stílus. Jól eső édesség, mely nem túloz, precíz egyensúlyra, finom részletekre épít egy nagyszerű évből. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Grand Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2017*

Kellemes aranyló szín. Direkt (és még nem igazán készre finomodott) illat, mézzel, propolisszel, mely érezhetően sokat változik még a levegőn. Magas cukor érződik ízben, vastag korty, enyhe muskotályos beütéssel, amitől a bor szövete lazább más aszúk közt mérve, de szép munka összességében, egy szép évből. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Rózsa Pince Inez 2021

Illatban elég kevés a gyümölcs, neutrális karakter jellemzi késői szüret létére. Íubne szép cukor, sok almatermésű gyümülcs és viszonylag egyszerű, egy dimenziós szerkezet. Tiszta ízek, korrekt arányok. (5)

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább