X

DISZNÓKŐ

Ripka Gergely

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2016**

Halvány, sárgásabb szín. Kimondottan gombás, szépen érő, tipikus 2016-os aszúillat. Gyönyörű, élénk zamat, vibrálás, hosszúság. Friss, fineszes aszú, tele citrusokkal, a pincére jellemző szárító utóízzel a szép édesség ellenére is. Aki ételek mellett kíséreltezne aszúval (szakácsok, sommelier-k), azoknak ez az évjárat rengeteg lehetőséget tartogat.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2014*

Kifejezett botritisz, finom sárgás díszek és mindenekelőtt profizmus vehető ki illatából. Nagyon izgalmas szekezetű aszú, szép barackos zamatok, egyensúlyra és elegancia épül a nehéz évjárat ellenére is, ahogy mindig. Szép munka.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 2015*

Fás, krémes, vaníliás jegyek, pedig alatta sok izgalmas sárga húsú gyümölcs lapul, elképesztő mély buké. Krémes, vastag, nagy formátumú aszú, mely ebből az évből alighanem csak egy birtoknak sikerült. A meleg év magas cukortartalma dominál a kortyban, mellette viszonylag kevés sav tart ellen. Sima, selymes textúra, még érnie kell és kár a sok hordóért. Jellegzetes imperfekt aszúbor, ellenben nem tipikusan Disznókős, hacsak abban a tekintetben nem, hogy még sokat kell érnie.

Tovább

Ripka Gergely

Sárga Borház 5 puttonyos tokaji aszú 2017*

Természetesen *Disznókő produkció. Visszafogott, enyhe szín. Fehércsokis, gombás, fűszeres, fejlődő illat, sok vaníliával. Ízben magas cukor, modern és testes aszú árulkodik a szép évjáratról, de emellett krémes, és hömpölygő is (pláne ahhoz képest, hogy második címkés borról van szó). Egyedül a sav eléggé szerény benne. Húsos, megnyerő aszústílus, érezhető profizmussal készítve (elérhető árazással).

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Inspiration 2018*

Egy szép száraz tokaji az ünnepekre. Szépen definiált száraz tokajiság, virágos, feminin, elegáns buké. Ízében finom sav, szárító, eléggé fiatalos korty, vastag, hosszú, mély. Érett gyümölcsök, érlelhető bor (ami sokat fejlődött az elmúlt egy évben). Körte, zöldalma. Nagyon izgalmas és kifinomult világ. Bárminemű inspirálódáshoz ideális választás.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2011.*

Mézes, propoliszos illat, mély, gombás, fehér csokis díszek, ahogy egy prémium aszútól elvárható. Sok cukor, mély ízek, hosszú, szép szerkezet, meleg évjárati jelleg. Aszalt narancshéj. Klasszikus 5 puttonyos, igaz 2017-ben jobban szerettem egy csillaggal.

Tovább

Ripka Gergely

Szamorodni-szinergiák

A TokajDry és az aszú közötti világról

Szamorodnikat kóstoltunk vakon. A cél az volt, hogy szárazban és édesben is elmerüljünk kicsit, hol is tart a borvidék, s közben válaszokat keressünk a múltban és a jelenben. Sikerült egy elég szép borvidéki merítést összehozni, levonva a tanulságokat ebben a felettébb fontos borkategóriában.

Tovább

Ripka Gergely

Gyöngyszemek a Nagy Tokaji Árverés archívumából...

Palackérett tokaji ritkaságok, forgalmon kívüli kalandok

Pár hónappal korábban már volt egy hosszabb okfejtésem arról, mekkora lehetőség és mennyi komoly számadat volt a Nagy Tokaji Borárverések körül. Sajnos 2018 után több aukció egyelőre nem volt, pedig a tokaji aszú bizony önmagában lenne akkora történet, ami egy árverés szinergiájával akár még új lendületet is kaphatna a piacokon. Ezek az árverések nem szűkítették a kört az aszúra, elég sok száraz tétel és édes bor is kalapács alá került, egy gönci hordónyi (136 l) mennyiségben, hogy aztán egy év alatt, egyedi, borlovagrendi címkével kerüljenek leszállításra szerencsés tulajdonosaiknak. Az utókor számára minden árverési borból allokálva lett pár palack Hegyalján, egy pince mélyén. Most egy órára megnyílt ezen eltett borok archívuma. Augusztus 20-án az alábbi archív tételekből tartottam egy pop up kóstolót az Intercontinentalban.

Tovább

Ripka Gergely

Hogy is működik a Borászok Borásza díj?

A BorOscar Top 50-jének tokaji borászainak boraival

Sokféle boros díj van hazánkban. Kicsit mind másképp működik, de 2007-ben Rókusfalvy Pál a Vinum Praemium Alapítvánnyal gondolt egyet és elindított egy olyat, ami talán követhetőbb, talán igazságosabb, talán reprezentatívabb minden tekintetben a többinél. Ha esetleg nem lenne az olvasó képben, hogyan működik a Borászok Borásza díj, most részletesen levezetjük, aztán a Top 50 Kóstoló Körének tokaji borait mutatjauk be. A tavalyi felhozatal parádés volt, lássuk idén sikerült-e überelni!

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2015.

Új tornacipős, gumis, picit illós jegyek. Ízben eléggé gejl, hordós, nagy testű aszú, magas alkoholérzettel, alárendelődő savakkal. Elég durva édes bor, s ebből az évjáratból szerintem a gyümölcsök gyorsan elfogynak majd, de meglátjuk, milyen irányba alakul az érleléssel. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább