X

DÉL BALATON

Ripka Gergely

Konyári Fehér Loliense 2012.

Ultimate nyári bor. Krétás illat. Ízre sűrűbb, feszesebb a megszokott elődöknél. Nagyszerű lendület, mely mellé üdeség is társul és most egyáltalán nem mutatkoznak hordós, battonage jegyek. Érett, harapható gyümölcsök teszik még élvezetesebbé, gazdagabbá.

Tovább

Ripka Gergely

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2011.*

Csodálkozom, hogy a Kornyári borok ilyen kevés figyelmet kapnak, pedig a megszokott villányi, szekszárdi vörösek tengerén túl szerintem sajátos stílust képviselnek ezek a dél-balatoni vörösök. Itt van mindjárt egy izgalmas Kékfrankos! – Picit puncsos, rumos, meggyes-túrós süteményes illat, kellemes hordóval, de mindemellett precíz arányokkal, kifogástalan eleganciával. Ízre is a meggyes, cseresznyés összjáték tölti ki szépen. Nagyon izgalmasak friss gyümölcsei, miközben egy kivételesen komoly, érlelt kékfrankosról van szó. Remélem, lesz még lehetőség találkozni vele.

Tovább

Ripka Gergely

Ikon Tulipán 2009

Ősz óta nem sokat változott. Jó érzés kimondani, de a Jánoshegyi Kékfrankos után szinte közhelyszerűen megszokott jelleget mutatott ez a Cabernet. Paprika, bors, obligát hordófűszerek. Egyensúly terén, kifinomultságban itt sincs hiba, ahogy a hordó is szép benne. Lecsengése bőrös, hosszú.

Tovább

Ripka Gergely

Konyári Loliense vörös 2009

Nagyon zárkózott illat: szellőzve diszkréten fűszeres, tejszín, cappucino. Ízre bordóias, eléggé bőrös, sonkás. Jó egyensúly, de relatíve kevés benne az izgalom. Lassan is nyílik ki a bor. Tanninjai mindazonáltal simogatóak, konyárisan étcsokoládés utóíz. Elegáns savérzet.

Tovább

Ripka Gergely

Konyári-variációk

veres álmok dél-balatonon

Dél-Balatonról Konyáriék hosszú ideig nagy kedvenceim voltak. Fehérben Szárhegyeik, vörösben Loliense-től fölfelé sokféle izgalomba sikerült belefutnom (Páva/06, Sessio/06). Azok a borok egyértelmű bizonyítékként szolgáltak arra vonatkozóan, hogy Villány és Szekszárd mellett bizony Dél-Balatonon is készülhetnek nagy formátumú vörösborok. Érettek, húsosak, déliesek. Egy ideig aztán elkerültek (nagyobb) boraik, de most sikerült egy egész sor vöröset végigkóstolnom. A különálló IKON pincében a történet 2000 Ft alatti fehér, rosé és vörösekkel indult, de mára ott is megjelentek az egészen komoly és figyelemreméltó csúcsra szánt vörösek. A Tulipán 8-as évjárata ugyan fiatalon, paprikásan kevésbé, de idővel sok szépséget mutatott. Az Evangelista pedig hazai Cab.franc-ok közt szerintem megkerülhetetlen klasszis két évjárat óta. Rövid jegyzetek nyomán ilyennek mutatkoztak legutóbb:

Tovább

Ripka Gergely

Légli Banyászó Olaszrizling 2011.

Első évjárat a terület rendbehozása óta. Fémes, barackos, zellerszéras, zsírkrétás, virágos illatsokaság. Telt és zamatos korty, mely hosszú lefutású. Van benne egy kis alkoholtúlsúly, de a gyümölcsök, a barackosság játékossá teszik. Ásványos, gazdag ízmaradék. Szép munka Olaszrizlingből.

Tovább

Ripka Gergely

Konyári Szerecsen 2011.

Nem rég a Gault&Millaus srácokkal emaileztünk arról, ki melyik 2000 Ft alatti vöröset tartja a bestbuyok bestbuy-ának mostanság. Nekem ez a Kékfrankos-Merlot volt az egyértelmű etalon.
Szemtelenül fiatal szín, széleken lilás bíbor árnyalattal. Alapvetően illata is friss palackozás benyomását kelti, bár sokminden akad benne: bőr, animalitás, szilvakompót, földesség (lehet kövezni, de engem kicsit Burgundiára emlékeztetett), kakaópor, nyomokban mák, melegedve és szárazpróbában aztán (számomra egyértelműen) szép, egészséges alapanyagot sejtető tiszta és lédús ribizliszósz. Ízben feszes, koncentrált és meghökkentően jól kitöltött bor. Vannak tannijai, van karcsúbb, de megnyerő teste, van jó hossza, lecsengése, s mindez kiváló arányérzékkel, igényes hordóval, csonthéjas gyümölcsök kedvességével, fűszerek izgalmával, modern és tetszetős formába öntve. Végén a kesernye ad neki pici komolyságot, miközben több, mint jól fogyasztható italról van szó. S nem lehet elmenni a tény mellett sem, hogy még nagyon fiatal borról van szó, egy éve sincs palackban.

Tovább

Ripka Gergely

Légli Lugas vörös 2011.

Erőteljes, markáns illat: áfonya, festőszőlő, Turánosság, de azért lazábban, gyümölcsösebben, kevésbé likőrös jelleggel persze. Ízben fűszeres, szinte kadarkás, a kortyot is a pirmer, friss gyümölcsök szörpössége teszik olyanná, amilyen. Tanninjai is jelen vannak. Közepesnél mindenképp enyhébb test és tartás. Összességében egy egyszerűbb, lazább vörösbor.

Tovább

Ripka Gergely

Légli Landord Chardonnay 2011.

Eleinte nehezen előcsalható, parfümös, zöldalmás, császárkörtés, egy kevés vaníliával, seprőn tartott jegyek, zsírkréta. Ízben elég sűrű és krémes, de nem túl hosszú: tökmag, szotyi, hordós jegyek. A végén fellazul a korty, megjelennek a gyümölcsök a vajasan hordós és ásványos jegyek mellett. Enyhének tűnik még, imperfekt bor, mely az idővel remélhetőleg sok szép erényt szed föl magára.

Tovább

Ripka Gergely

Ikon Tulipán 2008.*

Bordói fűszerek, paprika és bors. Újvilágias újfa (kókusz és vanília). Piros bogyós gyümölcsök adta díszek az illatban. Ízben Cabernet-s fűszerek: paprikalekvár, húsos, vastag, szép és elegáns savérzet. Nem hittem volna az első kóstoláskor egy éve, hogy ez a bor lesz nagyobb is. Meglepett. Fölnőni látszik árához.

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább