X

BALATON

Ripka Gergely

Fata Pince BalatonBor 2020

Eddig számomra ismeretlen balatoni pince bora. Virágos, vidám, finom illatok, fiatalos aromák, amik alakulnak a levegőn sokat. Friss savak, ropogós íz, mindenképp savtoleránosknak ajánlható, igazi gasztrobor, citrusokkal. Feszes, izgalmas termőhelyi bor.

Tovább

Ripka Gergely

Villa Pátzay Borbirtok Merlot 2018

Zárt, diszkrét illat, egy kis cassis, szeder, áfonya és bútor. Idővel nyílik valamelyest, kis kávéval. Viszonylag moderált tannin és sav, húsos, dzsúzosabb textúra, sok szilva, kis hordóvaníliával kísérve, finom szárítással, közepesen hosszú lecsengéssel búcsúzva.

Tovább

Ripka Gergely

Schieszl MCS 2018

Azaz merlot és cabernet sauvignon házasítása a füred-csopaki borvidékről. Szép illat, friss fekete ribizli, fiatalos, kortárs stílus. Ízben édeskésen indul, arányos, finom savú, integráltan tanninos, mellette inkább húsos, harapható, mozgékony, energikus, szuper tétel, tele izgalmakkal. Egy újabb észak-balatoni vörös a szokványos magyar vörösmezőnyön túli szinten!

Tovább

Ripka Gergely

Tánczos Pince Olaszrizling Tagyon-hegy 2020

Járatlan utakon a Balaton-felvidéken, Zánka fölött. Olaszrizling, mi más? Papír, tompa, visszafogott illatok, de szépen nyílik, főként vegetális jegyekkel, puha tutti-fruttis jelleggel. Mandulás, tipikus olaszos íz, kis érettség jeleivel, de tisztán cseng le. Némi cukor kikandikál az elején és a végén is, középen finom savval és fejlődik a levegőn szépen.

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy St. George 2019

Szépen fejlődik. Olaszrizling, furmint és rajnai házassága. Szép hordó, modern érlelés mellett finom, érett gyümölcsök, főleg zöldesek. Ízben robbanó savak, életteli, vitális, sok-sok citrus, mindvégig nagyon szép lendülettel. Tiszta, modern világ, mely a vibráló, makulátlan, feszes savasságra épül. Többedszerre is képes meggyőzni vakon!

Tovább

Ripka Gergely

Folly Arborétum Cédrus 2019

Olaszrizling és pinot gris Badacsonyból. Visszafogott aromák, alma, körte, kréta. Telt, zamatgazdag korty, enyhe savvak mellett szép test, finom hordó, kellő hossz, erényei ellenére mégis izgalom terén egy kissé keveset tud felmutatni. 

Tovább

Ripka Gergely

Borbora Pince Merlot 2018

Füred-csopaki vörösbor, ami mindig vegyes érzéseket kelt, de igaz, hogy időnként belefutunk meglepően szép tételekbe is. Zavaros, animális, cefrés, erjedtes illat. Az első palack ízben fanyar, cefrés, mocorog…. A másodikban sötét húsú gyümölcs, szilva, szép hordó. Fanyar savak, áfonya, fekete ribizli. Friss, fiatalos, dzsúzos szerkezet, filigrán testtel (szóval nem mondtam le róluk: lehet még a pincében fantázia).

Tovább

Ripka Gergely

Arias Borház aranylile olaszrizling 2018

Mélyebb szalmaszín. Botritiszes, aszús, late harvest stílus, érett kajszival, mandulával a bor illatában. Ízben is sok gombás jegy, mély, krémes, vastag testű és nagyon hosszú bor, sok-sok mandulával. Izgalmas komplexitás és szerkezet (régi Szászi és Figula borokat idéz).

Tovább

Ripka Gergely

Borbora Pince Csíz 2019

Füred-csopaki pince olaszrizlingje (madárneveket használnak a címkén). Édes sütis illat, szép terroirjelleg, sok virág. Finoman komplex jelleg, ízben szép a hordó, jó sav, izgalmas egyensúly jellemzi és hosszú is nagyon. Oda kell figyelnem a pincére...

Tovább

Ripka Gergely

Válibor Kéknyelű 2019

A műfajon belül mondhatjuk, hogy klasszikus. Édes sütis, fahéjas, enyhe, virágos, mandulás, lisztes illat, de izgalmas. Szép hordó, elég kókuszos korty, élénk savval, krémes, cseres hordóval, végén szárító ízekkel. Érezhetően nagy bornak szánták, de a hordón még simítania kell az éveknek.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

**Bott Pince: 2022 vs 2021

Helyszíni évjáratbemutató Bodrogkeresztúron

A borászatot nem kell bemutatni itt már senkinek, alighanem a dűlőiket sem: a két csillagos Bott Pince borai úgy fest, kikezdhetetlen példái a szépen érlelhető tokajiaknak! Menetrend szerinti évjárat-bemutatójuk mindig ősszel esedékes, az egyik ilyenre én is meghívást kaptam, és az ilyesmiért bizony megéri külön is Hegyaljára utazni, mert az ember tapasztal, tanul, van kontextus, amiben a borok mélységei, erényei szépen kirajzolódnak. De nem csak én vállaltam be a kilométereket: kellemes lengyel társaságban ismerkedtünk a 2022-es évjárattal, és hab a tortán, hogy került a klasszis 2021-es évből is egy-két érdekesség a pohárba. Lássuk nyomába ér-e ez a forróbb, aszályosabb évjárat a 2021-es csodáknak…!

Tovább

Ripka Gergely

TR - gyorsszemle

10 éves jubileum 21 borral ünnepelve!

Az egyik legjobb dolog, ami Tállyával (és tulajdonképpen Máddal is) történt az elmúlt 10 évben az az, hogy elindult a TR Művek. Az érdekes az, hogy már az indulásuk utáni évben az első TokajGuide-ba is bekerültek. Mivel felületesek voltak a tállyai ismereteim akkor, emlékszem, Homoky Dorkára bíztam, hogy a tollat végigvezesse Tállya izgalmas borászatain (így lett ő a guide első és egyedüli vendégszerzője egyébként), és egy külön fejezetben ő már bemutatta a 3 szemtelenül fiatal pesti kötődésű alapítót és borászatukat a spirál kötésű 2014-es kiadásban. Azóta tulajdonosból kettő maradt, Szamosújvári Pál és Mátyásfalvi János, Pali felesége, Kada Anikó az érző lelke lett a TR brandnek, Uliczki Dénes pedig a motorja. Mind jóbarátok, tele életörömmel, optimizmussal, lelkesedéssel, amik nélkül lehetetlen ma Hegyalján talpon maradni. 

Tovább