X

ASZÚ

Ripka Gergely

Az édes bor élt és élni fog!

Nemzetközi mélymerülés a maradék cukorban

Izgalmas felkérésnek tettem eleget pár napja a Borkollégiumban. A 3 órás mesterkurzus célja az volt, hogy a világ különféle természetes édesboros technológiáit kóstoljuk össze (az erősítetteket tehát most kihagytuk). Jól tudjuk, hogy ez a piaci szegmens micsoda kihívásokkal küzd eladhatóság és rentábilitás terén, nem csak Tokajban. Mégis megdöbbentő volt azt látni e 21 borral, mennyire sok országban becsülik nagyra a termelők az édesség limitált kincseit mint a természet ritka ajándékát. 

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Gonda Borászat, Erdőbénye

Juhászattól borászatig

Erdőbénye még mindig az egyik legszínesebb közössége Hegyaljának. De végre egy olyan történet, aminek helyben is vannak előzményei! Gonda Péter családja mély gyökerekkel rendelkezik ugyanis Bényén. Mezőgazdasággal foglalkoznak nagy területen, s leginkább juhászatuk után lehet ismerős a család neve, hiszen néhány évig juhsajtokban, bárányhúsban is utaztak. Időközben a súlypontok optimalizálódtak, aminek a bárányok vesztesei lettek (bár ez nézőpont kérdése). Péter Miskolcon alapított családot, de megmaradt pár hektár szőlő és feleségével úgy döntöttek, ezt a vonalat ők viszik tovább a családban. Fél hektár a távolabbi Lapisban, másfél a bényei Lepényben és kettő a Danszálláson adja a tájkép hátterét. Az első forgalmi tételek megformálásában a közösségi infrastruktúra közreműködött, míg a saját víziók (részben natúr elvek mentén) a miskolci avasi pincében öltenek testet, ígéretes végeredményekkel. 

Tovább

Ripka Gergely

Grand Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2017*

Kellemes aranyló szín. Direkt (és még nem igazán készre finomodott) illat, mézzel, propolisszel, mely érezhetően sokat változik még a levegőn. Magas cukor érződik ízben, vastag korty, enyhe muskotályos beütéssel, amitől a bor szövete lazább más aszúk közt mérve, de szép munka összességében, egy szép évből. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Hímesudvar - helyszíni szemle

40 éve állandó megbízhatóság Tokajban

Várhelyi Péter pincészetét egész biztosan sok olvasónk jól ismeri. Mi is rendszeresen írunk boraikról, de az idén 40 éves borászat sokat tett azért, hogy (egyrészt mindig szem előtt legyenek, másrészt) Tokajban a borra szomjazók számára mindig legyen színvonalas opció. A tokaji belvárosi borfelhozatal sajnos a mai napig hagy bőven kívánnivalót maga után, de Szapolyai János vadászkastélyának hajdani épülete a főtér mögött, a TV torony felé vezető ösvény lábánál ma is ugyanolyan töretlen vendégszeretettel vár mindenkit, mint 20-30 éve. Ami változott talán, hogy közben valamivel több macska lett, fel lett újítva a borozó, majd az árnyas terasz is, megújult a Hímesudvar brand arculata is, ám a lényeg mégis ugyanaz ma is: fix nyitvatartás mellett a világ bármely pontjáról érkező vendég megtalálja azt a bort, amit Hegyalján keres.

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Domaine Darrieux

Közös helyszíni szemle Tarcalon, a Myrtus pince boraival

Folytatódjék a kincsvadászat Hegyalján! Keresztes Ákost nem kell bemutatni azoknak az olvasóknak, akik Tarcalon bejáratosak. Fontos közösségi motorja a helyi történéseknek. Családjával a borászat mellett vendéglátással is foglalkoznak. Fenn a keresztúri úton kedvelt vendégházat üzemeltetnek párjával, Orsival, de immár teljes gőzzel működik lenn a Fő utcán borbárjuk is, ahol a bor mellett kávézni, sörözni, meccset nézni, kvaterkázni is szeretettel várnak mindenkit. Ákost nem meglepő módon rendszeresen megtalálják az “pincétlen” ismerősök, hogy segítsen nekik a borászkodásban. Így pár éve Franciaországból Frederic Darrieux is gyakori vendég lett a borbárban. Hegyalján örökölt birtokot, s jelenleg alig egy hektáron gazdálkodik, onnn készíti borait. Nem csak a tarcali borbárban jöttek velem szembe borai és egy kedves brit olvasóm is rendre rágta a fülem, hogy kóstoljam meg a borait,. Zömében a két mádi Szilvás-dűlőt dícsérik egyébként a tételek. Most egy füst alatt mindkét pince borai a pohárba kerültek szép sorban:

Tovább

Ripka Gergely

Pelle 6 puttonyos tokaji aszú 2018*

A 19-es és pláne a 17-es is sokkal szebben tündökölt tavaly. De ez is meggyőző minőség, csak az extrém meleg (kevéssé aszús) év miatt teljesen más. Megnyerő arany színek. Rózsás, parfümös, fenyőtűs muskotálykarakter, kajszival, fellettébb behízelgő illatokkal. Fiatal és elegáns aszúbor, finom egzotikus sárga húsú gyümölcsök játékával. Kifejezetten tiszta íz teszi széppé és a végén nagyon hosszúvá. Most ugyan halvány a csillag, de azért az jár. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2018*

Egyértelmű utalásként mi aszúval kezdjük a februárt! S úgy tűnik, a Patricius nyerő szériája nem törik meg aszúik sorában a forró évvel sem. Csillogó aranyszínű aszú a pohárban. Illatában ellenállhatatlan érett barack és egy csipet kávé érezhető. Húsos, széles és hosszú kortylefutás. Magas cukor, de tiszta ízek, finom hordóval keretezve. Érett sárga húsú gyümölcsök, aszalt jegyek és méz teszi igazán szép aszúborrá egy nehéz, forró évből is; ám mégsem nehezül el a bor. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Százholdas Tokaj

Újabb tállyai birtok lép a porondra

Javában keresgélem az újdonságokat Hegyalján a készülő friss TokajGuide-hoz. A tállyai színtéren pedig újabb és újabb izgalmas szereplők bukkannak fel a semmiből. Az egykori László Pince utódjának tekinthető kis tállyai birtok, mely három jóbarát közös munkája nyomán készíti borait. Szakmai vezetőjük az a Balogh Rita, aki a kötet egyik csillagos birtokánál is borászként dolgozik, a borvidék szülötte és magabiztos szakértelemmel irányítja a borok készítését is. Az első tételek egy része még a László Pincés érában készült, de a 2021-es tételek már teljesen önálló, független alkotások, tiszta ízekkel, friss, fiatalos és elegáns stílusban. Érdemes lesz odafigyelni az energikus csapatra.

Tovább

Ripka Gergely

Emerencia Selection 5 puttonyos tokaji aszú 2014

Szép mély arany szín, rozsdás villanásokkal. Illatában finom érettség, tercier jegyek, eleinte gomba, aztán finom fűszerek, fenyőgyanta (illatos fajtákat idéző karakter). Feltűnik egy kis dió, kajszilekvár is és kandírozott sötét húsú gyümölcsök, pl. szilva. Ízében a hűvösebb év egyenes, finom, frissítő sava mossa le a mézességet, a botritisz, szilvalekvárosság adta gazdagságot. Szép érettség, tartalmas aszú, kesernyés diós, gombás utóízzel. Élénk lendületű savakkal búcsúzik. A régi és az új iskola határán szépen egyensúlyoz, és remekül tartja magát az első kóstolás óta (közel az egy csillaghoz.)

Tovább

Ripka Gergely

Hétszőlő 6 puttonyos tokaji aszú Hétszőlő 2017*

Fiatalos, tömör virágporos, löszös karakterű aszúillat, halvány fehércsokis ornamentikával. Ízében kifejező hordó, vanília, hosszú, édes íz, extrémnek tűnő cukorral, alárendelt savval. De így is óriási bor a tokaji löszről. (7)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

**Bott Pince: 2022 vs 2021

Helyszíni évjáratbemutató Bodrogkeresztúron

A borászatot nem kell bemutatni itt már senkinek, alighanem a dűlőiket sem: a két csillagos Bott Pince borai úgy fest, kikezdhetetlen példái a szépen érlelhető tokajiaknak! Menetrend szerinti évjárat-bemutatójuk mindig ősszel esedékes, az egyik ilyenre én is meghívást kaptam, és az ilyesmiért bizony megéri külön is Hegyaljára utazni, mert az ember tapasztal, tanul, van kontextus, amiben a borok mélységei, erényei szépen kirajzolódnak. De nem csak én vállaltam be a kilométereket: kellemes lengyel társaságban ismerkedtünk a 2022-es évjárattal, és hab a tortán, hogy került a klasszis 2021-es évből is egy-két érdekesség a pohárba. Lássuk nyomába ér-e ez a forróbb, aszályosabb évjárat a 2021-es csodáknak…!

Tovább

Ripka Gergely

TR - gyorsszemle

10 éves jubileum 21 borral ünnepelve!

Az egyik legjobb dolog, ami Tállyával (és tulajdonképpen Máddal is) történt az elmúlt 10 évben az az, hogy elindult a TR Művek. Az érdekes az, hogy már az indulásuk utáni évben az első TokajGuide-ba is bekerültek. Mivel felületesek voltak a tállyai ismereteim akkor, emlékszem, Homoky Dorkára bíztam, hogy a tollat végigvezesse Tállya izgalmas borászatain (így lett ő a guide első és egyedüli vendégszerzője egyébként), és egy külön fejezetben ő már bemutatta a 3 szemtelenül fiatal pesti kötődésű alapítót és borászatukat a spirál kötésű 2014-es kiadásban. Azóta tulajdonosból kettő maradt, Szamosújvári Pál és Mátyásfalvi János, Pali felesége, Kada Anikó az érző lelke lett a TR brandnek, Uliczki Dénes pedig a motorja. Mind jóbarátok, tele életörömmel, optimizmussal, lelkesedéssel, amik nélkül lehetetlen ma Hegyalján talpon maradni. 

Tovább