X

6 PUTTONYOS

Ripka Gergely

Tokaj Classic 6 puttonyos tokaji aszú Quintessence 2018

Szép aranyszínű aszú. Illatban sok fűszer, fenyőtű, intenzív, muskotályos asszociációkat ébreszt. Ízben durván magas, mádias cukor. Szirupos édességget mutat a meleg év, kimondottan nehéz inni. Teás ízek, lekváros tapintás. Nagy bor, (de) amiből egy pohár bőven elég is.

Tovább

Ripka Gergely

Pelle 6 puttonyos tokaji aszú 2019*

Karácsonyra mi más, mint aszú! Most egy olyan pincétől, akik sokmindennel elhivatottan foglalkoznak Mádon, de a száraz és buborékos kalandjaik közepette mégis mindig képesek Tokaj klasszikusaival is meggyőzni. Gyönyörű aranyló szín. Fiatal, fűszeres és mérhetetlenül elegáns hordóaromák, de mellette finom barack is jut dísznek. Ízében csupa érett citrus, finom savak teszik egyensúlyossá a magas édesség érzete mellett. Remek egyensúlyú aszú, hosszú íz, az évjárat szép villanásaival, definiált stílusjegyekkel. Érdemes lesz figyelni fejlődését. (7+) 

Tovább

Ripka Gergely

Götz 6 puttonyos tokaji aszú 2018

Mélyebb arany színekben pompázik már. Illatban elég visszafogott, zárt jelleg, egy kis körtével és almatermésűekkel. Ízben is eléggé egyszerű szerkezet, kis tercier jelleggel. De szép savakat kapunk a cukor mellé, barackkompótos, baracklekváros sűrűséggel (érzetre kevés izgalommal összességében, ami bizonyára a forró év számlájára is írható). (5+)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC20/02: 2oo2 aszúi a klubban

Így kell méltó módon zárni az évet!

Nincs még vége az évnek, nincs vége az édes hedonizmusnak sem! Hagyománnyá vált, hogy az én TokajMagic borklubomban 20 éves visszatekintéssel zárjuk az évet. Ilyenkor együtt ünnepeljük Tokaj nagyságát néhány igazi ritkasággal, miszerint képes évtizedeken át is örömet okozni nagyszerű boraival nekünk fogyasztóknak. Tavaly 2001 helyett 1993-al vigasztalódtunk, ám idén végre ismét volt ok meghajolni egy szép évjárat előtt: 2oo2 került a poharainkba, méghozzá nem is kevés aszún keresztül. Szerettem ezt az évjáratot. El is mesélem a borokkal együtt, hogy mitől volt emlékezetes 2oo2:

Tovább

Ripka Gergely

Babits 6 puttonyos tokaji aszú 2018

Kellemes aranyszín villan meg a pohárban. Illatában birses, körtés direktség, fűszeresség és rózsa (ahogy a 2017-esnél is). Ízben magas cukorérzet, húsos, gazdag aszúíz, ahol a muskotály ismét főszerepet kér magának, de koncentrált, hosszú íz jellemzi a bort mindvégig. (Vastag 5)

Tovább

Ripka Gergely

Nem mind tokaji, ami arany…

Winelovers Top 100: édes borok kóstolója

Felettébb izgalmas kóstolót volt szerencsém megtartani a Borkollégiumban múlt pénteken. Az idei Winelovers Top 100 legszebb édes borai kerültek terítékre, melyek közt számos váratlan meglepetés is helyet kapott. Az idén nemzetközileg és itthon elismert szakértőkből verbúvált zsűriben én is helyet kaphattam. A mi panelünk csak édeseket kóstolt (szegény szerb hölgy mellettem a végén már úgy szuszogott, fujtatott a sok cukortól), elnökünk pedig Lenka Sedlackova MW volt; öröm volt látni (később), hogy a legtöbb bornál hasonló értékeléseket adtunk. Elképesztő, hogy milyen keveset ismerünk az édes borok stílusai közül, pedig mennyi színt, mennyi árnyalatot lehet találni a műfajon belül akár csak ebben a honi merítésben. A legnagyobb meglepetések persze most is Tokajból jöttek, de bizony a Balaton-felvidékről, sőt Aldebrőről is érkezett a pohárba eleddig számomra ismeretlen érdekesség. Lássuk is, hogy honnan!

Tovább

Ripka Gergely

Hangavári 6 puttonyos tokaji aszú 2019

Vegyes aszúsorban eléggé elvált a mezőnytől. Színében szép arany árnyalatok. De illatában eléggé koravénnek mutatkozott, némi körtével, almával. Ízében magas cukor, de itt is tercier, old-school karaktert mutat ez a palack, némi rendezetlenséggel. (5)

Tovább

Ripka Gergely

Matyisák-Vízkeleti Pincészet 6 puttonyos tokaji aszú 1999

Borostyán szín, szembetűnően öregedő, old-school aszústílus. Érett jegyek ízben is, de magas savak idézik meg 99-et a pohárban. Hosszú, érett tercier stílusú aszúbor, melyben többek közt a szilvalekvár is egyértelműen jelzi a palackérettséget.

Tovább

Ripka Gergely

Hímesudvar 6 putonyos tokaji aszú 2018

Tiszta zétából készült aszú. Szépen csillogó aranyszín jellemzi. Illatban eléggé fedett, olajos magokkal, földimogyorós furcsaságokkal, kevés gyümölccsel a megszokott/elvárt aszúélményekhez képest. Ízben kevés sav, de sok édes, ananászos egzotikus jegy teszi egyedivé (a furmint-hárs aszúkhoz képest). Utóízben aszalt gyümölcsök, érezhetően kissé atipikus bor, aminek bár hibája ugyan nincs, a savak mégis eléggé hiányoznak (forró év).

Tovább

Ripka Gergely

Breitenbach 6 puttonyos tokaji aszú 2018

Kevés aszúbor készült a meleg évjáratból, de láthatóan nem volt lehetetlen a 6 puttonyos minőség sem. Illatában aszalt gyümölcsök játsszák a főszerepet, egy kevéssé megnyerő tompasággal. Ízben nagyon telt, határozott gombás jegyek, kis kesernye dominál benne és magas cukor jellemzi.

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább

Ripka Gergely

A tokaji aranyvenyige legendája

Juhász Viola meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Juhász Violának ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább