X

6 PUTTONYOS

Ripka Gergely

Áts Pincészet 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Mélyebb arany szín a pohárban. Enyhén koros, oxidált, kénhiányos jegyek orrban. Ízben is érett jegyek, magas savval, eleven ízekkel, vibráló aszússággal, kár, hogy a kissé koravén jelleg ízben is meghatározó (s nem először érzem ezt ennél a tételnél). A 16-ost jobban szerettem a pincétől. (6) 

Tovább

Ripka Gergely

Az édes bor élt és élni fog!

Nemzetközi mélymerülés a maradék cukorban

Izgalmas felkérésnek tettem eleget pár napja a Borkollégiumban. A 3 órás mesterkurzus célja az volt, hogy a világ különféle természetes édesboros technológiáit kóstoljuk össze (az erősítetteket tehát most kihagytuk). Jól tudjuk, hogy ez a piaci szegmens micsoda kihívásokkal küzd eladhatóság és rentábilitás terén, nem csak Tokajban. Mégis megdöbbentő volt azt látni e 21 borral, mennyire sok országban becsülik nagyra a termelők az édesség limitált kincseit mint a természet ritka ajándékát. 

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Gonda Borászat, Erdőbénye

Juhászattól borászatig

Erdőbénye még mindig az egyik legszínesebb közössége Hegyaljának. De végre egy olyan történet, aminek helyben is vannak előzményei! Gonda Péter családja mély gyökerekkel rendelkezik ugyanis Bényén. Mezőgazdasággal foglalkoznak nagy területen, s leginkább juhászatuk után lehet ismerős a család neve, hiszen néhány évig juhsajtokban, bárányhúsban is utaztak. Időközben a súlypontok optimalizálódtak, aminek a bárányok vesztesei lettek (bár ez nézőpont kérdése). Péter Miskolcon alapított családot, de megmaradt pár hektár szőlő és feleségével úgy döntöttek, ezt a vonalat ők viszik tovább a családban. Fél hektár a távolabbi Lapisban, másfél a bényei Lepényben és kettő a Danszálláson adja a tájkép hátterét. Az első forgalmi tételek megformálásában a közösségi infrastruktúra közreműködött, míg a saját víziók (részben natúr elvek mentén) a miskolci avasi pincében öltenek testet, ígéretes végeredményekkel. 

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Domaine Darrieux

Közös helyszíni szemle Tarcalon, a Myrtus pince boraival

Folytatódjék a kincsvadászat Hegyalján! Keresztes Ákost nem kell bemutatni azoknak az olvasóknak, akik Tarcalon bejáratosak. Fontos közösségi motorja a helyi történéseknek. Családjával a borászat mellett vendéglátással is foglalkoznak. Fenn a keresztúri úton kedvelt vendégházat üzemeltetnek párjával, Orsival, de immár teljes gőzzel működik lenn a Fő utcán borbárjuk is, ahol a bor mellett kávézni, sörözni, meccset nézni, kvaterkázni is szeretettel várnak mindenkit. Ákost nem meglepő módon rendszeresen megtalálják az “pincétlen” ismerősök, hogy segítsen nekik a borászkodásban. Így pár éve Franciaországból Frederic Darrieux is gyakori vendég lett a borbárban. Hegyalján örökölt birtokot, s jelenleg alig egy hektáron gazdálkodik, onnn készíti borait. Nem csak a tarcali borbárban jöttek velem szembe borai és egy kedves brit olvasóm is rendre rágta a fülem, hogy kóstoljam meg a borait,. Zömében a két mádi Szilvás-dűlőt dícsérik egyébként a tételek. Most egy füst alatt mindkét pince borai a pohárba kerültek szép sorban:

Tovább

Ripka Gergely

Pelle 6 puttonyos tokaji aszú 2018*

A 19-es és pláne a 17-es is sokkal szebben tündökölt tavaly. De ez is meggyőző minőség, csak az extrém meleg (kevéssé aszús) év miatt teljesen más. Megnyerő arany színek. Rózsás, parfümös, fenyőtűs muskotálykarakter, kajszival, fellettébb behízelgő illatokkal. Fiatal és elegáns aszúbor, finom egzotikus sárga húsú gyümölcsök játékával. Kifejezetten tiszta íz teszi széppé és a végén nagyon hosszúvá. Most ugyan halvány a csillag, de azért az jár. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2018*

Egyértelmű utalásként mi aszúval kezdjük a februárt! S úgy tűnik, a Patricius nyerő szériája nem törik meg aszúik sorában a forró évvel sem. Csillogó aranyszínű aszú a pohárban. Illatában ellenállhatatlan érett barack és egy csipet kávé érezhető. Húsos, széles és hosszú kortylefutás. Magas cukor, de tiszta ízek, finom hordóval keretezve. Érett sárga húsú gyümölcsök, aszalt jegyek és méz teszi igazán szép aszúborrá egy nehéz, forró évből is; ám mégsem nehezül el a bor. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Hétszőlő 6 puttonyos tokaji aszú Hétszőlő 2017*

Fiatalos, tömör virágporos, löszös karakterű aszúillat, halvány fehércsokis ornamentikával. Ízében kifejező hordó, vanília, hosszú, édes íz, extrémnek tűnő cukorral, alárendelt savval. De így is óriási bor a tokaji löszről. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Gizella 6 puttonyos tokaji aszú 2018

Szoktam szeretni a pince aszúit, ez most a meleg év áldozata lett kicsit. A 2017-es szépségéhez nem lehet hasonlítani. De hát az aszú egy ilyen évjárathű műfaj! Szép aranyszín a pohárban. Illatában fűszeres, fenyőtűs, bukés kavalkáddal kényeztet. Ízben a 18-ra jellemző magas cukor itt is megvan. Intenzív édes jegyek, nagy koncentráció, de kevesebb finesz a vártnál. Lekváros, aszalt gyümölcsös és nagyon édes aszú a hedonistáknak. Nekem kissé nehéz ezzel az évjárattal így mit kezdeni, mikor Tokaj édes borai a játékos egyensúlyról, a savról (is kéne, hogy) szól(ja)nak...

Tovább

Ripka Gergely

Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Gyönyörű illatában friss barackosság, kialakult aszúkarakter, tele sárga húsú gyümölcsökkel, sárgás díszítéssel. Ízben is pazar, eleven frissesség jellemzi. Élő savak, játékos és egyszerre mély aszú. Tökéletes arányok sav és cukor terén, feszes utóíz, fiatalos barackos gyümölcsökkel elejétől a végig. A pince egyik legszebb aszúbora eddig, olyan amivel az egész világot meg lehet(ne) hódítani. Sokadszorra is nagy élmény kóstolni. (8+)

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj Classic 6 puttonyos tokaji aszú Quintessence 2018

Szép aranyszínű aszú. Illatban sok fűszer, fenyőtű, intenzív, muskotályos asszociációkat ébreszt. Ízben durván magas, mádias cukor. Szirupos édességget mutat a meleg év, kimondottan nehéz inni. Teás ízek, lekváros tapintás. Nagy bor, (de) amiből egy pohár bőven elég is.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább