x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

 

Néhány maradék a premier eseményekről is jutott a kehelybe, ezekkel kezdjük, aztán egy 20 éves sor következik, ami számomra azért is volt szakmailag izgalmas, mert 2008-nál sokkal régebbi aszúkkal nem teszteltük az aszúpohár-jelölteket a fél éves fejlesztési munka során. Nagyon kíváncsi voltam, hogy az AszúGlass mihez kezd majd a régi évjáratok érettségével. Szerencsére nem csalódtam. Menjünk szépen sorban:

 

Basilicus 6 puttonyos tokaji aszú 2018*

Szép közepes aranyszín. Illatban üde, fiatalos gyümölcsösség dominál, egy kis illóval. Vaníliával, hordóval, és sárga húsú gyümölcsökkel kényeztet. Vastag a korty, meleg év, dús, húsos gyümölcsökkel. A végén is mézes, édes, tömény textúra. Hosszú és tiszta ízvilág, de sokkal többet érezni az édes oldalon, a savak elég enyhék. Szép munka (másnap is tökéletes állapotban). 7

 

Patricius 5 puttonyos tokaji aszú 2018*

Az illata csodás. Aszaltabb gyümölcsök, birsalmasajt, körte kompót vonzó illata. Fiatalos még (pedig napok óta a kocsiban pihent felbontva). Sok körtés, birses, aszalt gyümölcsös, sűrű, mézes ízek, nagy test. Több az édesség, a savak pedig elég diszkrétek a forró év miatt, de vonzó és buja, őszibarackos gyümölcsöket mutat végig. Halványabb 7

 

Tokaj Nobilis 5 puttonyos tokaji aszú 2014*

Zöldes déli gyümölcsök, kivi, naspolya izgalmas illategyüttese, narancslekvárral, egy kis tercier árnyalattal, de még öregség jelei nélkül. Intenzív feszes savak, magasabb szerkezet a 18-asok után. Poros botritisz, citrusok, narancshéj, narancslekváros kesernye. A nehéz év ellenére profi, izgalmas, dús, húsos és vibráló aszúbor, tiszta kortylefutással, szinte száraz végszóval, kis diós kesernyével, vonzó érettséggel. 7+ 

 

Dereszla 5 puttonyos tokaji aszú 2003*

Egészen fiatalos illatok. Fűszerek, gyógynövények, kis gomba, kis érettség, intenzitásból már kevesebb. Ízben elég laza szerkezet, közepes édesség, de frissítően szép, gyümölcsös savakkal végig. Tiszta és közérthető 5 puttonyos hivalkodások nélkül, a végén kis vaníliával, hordóval. Egészen fiatalos hatást kelt. 6+

 

*Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2003

Jóval sötétebb, borostyán szín. Szarvasgomba, fakéreg, tőzeg egészen furcsa illatai, majd kávé, kakaó, érettség egyértelmű jelei a levegőn. Ízben aztán kényeztető, étcsoki, kávé, mélység, sűrűség, szuper savak frissítenek, és hosszú igazi tercier ízű aszú. Kár az illatért, mert ízben lenne még benne energia, van még benne feszesség, de szép lassan érdemes meginni. Erős 6

 

*Royal Tokaji Nyulászó 6 puttonyos tokaji aszú 2003**

Áts Karcsi bevallása szerint élete legjobb aszúja. Mélyborostyán szín itt is. Vajkaramella, kis gyógynövény, hihetetlen mély és rétegzett illat! Tömör és gazdag aromák, nem lehet szétszálazni, monolitikus jelenség, csodás érettséggel. Szép sav, szép érettség, csupa sav, lendület, tökéletes balansz, kiváló arányok és kortalan szépség. Sehol semmi hiba vagy hiányérzet. Nem tolakodik, nem tobzódik, van még szép érett szilvalekváros, barackleváros gyümölcs. Csodás struktúrával. Bravo! 8+

 

***Demeter Zoltán Tokaji Aszú 2003***

Csodás borostyán szín. Szép illat, az első ahol még orrban gyümölcsök vannak! Főként szilva, barack, kis citrus és kapor is. Túlmutat dimenziókban az eddigieknél! Parádés buké, tele izgalmakkal. Ízben is tömör, elképesztően lendületes, peckes savú, sok baracklekváros, szilvalekváros zamattal. Él, virul, csodaszép és nem lehet betelni hosszúságával, nagyságával. 9

 

Sauska Aszúeszencia 2003**

Gyönyörű borostyán szín. Szép illat. Parfümös gyümölcsök, leginkább szilva, mélységes, gyógynövényes, negros, hecsedlis, fűszeres buké, barnás tercier árnyalatokkal, de öregséget nem mutat ez sem. Vastag, mély korty, nagy cukor, hosszú íz, de enyhe savak. Kissé lekváros és túlzó édesség, valamivel több kifinomultság és sav jól tudna még esni. Ettől függetlenül nagy élmény, nagy bor, egy nagy évjárat koncentrációjával. Erős 8

 

Egy fejezet lezárult, közben egy csomó elkezdődik persze. December 12-én például apa is lettem. Pár helyen már pedzegettem, a szándékom egy kicsit jelenleg az, hogy hátrébb lépek a boros ügyektől, de legalábbis a fenti fordulatszámot biztosan jelentősen csökkenteni fogom egy időre így 15 év borozás után. Hálás vagyok mindenkinek, aki az októberben megjelent TokajGuide-ban vagy az AszúGlass-projektben részt vett vagy csak szereti, méltatta, bízik a produkcióimban stb. Rengeteget jelent ez nekem. Hihetetlen éven vagyok túl, de minden perce óriási kaland volt. Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak csodás ünnepeket, méltó aszúkkal a méltó kehelyben és természetesen gyönyörű 2024-et méltó társaságban! Egészségetekre!

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább