x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

 

Teleki 2023 (M)

Friss, banános, barackos, fehér húsú gyümölcsös primer jegyek orrban, kis olajos magos díszítéssel. Széles, mély és hosszú íz. Diszkrét savak keretezik, mellette sok körte, alma, nagy test, tüzesség és szinte kész alkotóelemekből áll össze. Ígéretes…

 

Teleki 2022*

(Diam) Könnyed, vidám, virágos, fiatalos (fejlődő) száraz tokaji illattal mutatkozik be az első tétel. Birs, körte, almatermésű gyümölcsök adta aromatika, és egy fás fűszer (szúrás). Szeretem ezeket a meleg évjáratokat így fiatalos formában. Ízben meglepő test, nagy alkohol, mellette finom barack, körte, alma köszön vissza, a végén üdítő savakkal, játékos és laza szerkezettel, mandulás kesernyével, finom hordós utóízzel. Tiszta, könnyed löszbor a javából. 6+

 

Teleki 2021*

(Üvegdugós) Halvány citrom szín. Illatban épp csak egy árnyalattal éretteb a 22-es után. Mérhetetlenül tiszta, pontos és vonzó gyümölcsösség, finom parfümös báj, fehér húsú gyümölcsök csodás, vonzó díszével. Ízben eleven savak, csupa citrus, csiszolt, kecses és bájos jelenség. Tömör, sós ízek, penge korty, tiszta ízek elejétől a hosszú végéig. Nem nagy a test, de egy löszös száraz bortól ilyet nem is érdemes várni: a kifinomult, üde részleteivel és az évjárat feszességével hódít, de nagyon. Erős 7

 

Teleki 2019

(Csavarzáras) Már szalmasárgába hajló szín. Kéri a levegőt. Illatban fülledten indul, leveszöldségekkel, mandulával, naspolyával, olajos magokkal, fehér virágokkal, szellőzve vajassággal orrban (nem biztos, hogy vakon az olaszrizling nem merülne fel bennem tippelésnél). Az illata nem lopta be magát a szívembe. Ízben szépen összeérett alkotók, a meleg év simasága, komoly test, friss körtés ízek, tisztaság, hosszú lecsengés, épp elegendő savval a végére. Szép évjárat korrekt bora, kicsit “kakukktojás” karakterrel. 6+

 

Teleki 2018

(Üvegdugó) Szép szalaszín. Elég zárkózott illat körtekompóttal, puha birssel, jól kivehető (száraz tokajias) tercier aromákkal, de még zavaró öregedés vagy oxidáció nélkül. Ízben is őrzi frissességét, sok körtével és almalekvárral, harapható gyümölcsökkel, szép dússággal és hosszúsággal. Sima és kerek, kissé lomha száraz bor, közérthető kedvességgel. Szerettem, de érzésem szerint ideje meginni, és másnapra sajnos ez hanyatlott a legtöbbet… Végül 6+

 

Teleki 2017

(Üvegdugó) Elsőre elég tompa orrban (felmerül, mintha nem is lenne egészen tiszta). Aztán előbújnak a körtés, almás, naspolyás gyümölcsök. A sorban mindenképp az egyik legvisszafogottabb aromatika (talán egy változó stádiumot él a bor). Ízben feszes, él, érettség jeleivel. Szép test, sima kortylefutás és telt, kerek idomok. Arányos és élvezetes, vannak még fehér húsú gyümölcsök is. Még éppen a csúcson kaptuk el őt is. Erős 6

 

Teleki 2015

(Üvegdugó) Szép palackbuké: olajos magok, furmintos szigor, kövek, gyümölcsből már kevesebb. Ízben kis kesernye és fenol, szélesség, nagyság, hosszú íz, fogyatkozó almás gyümölcsök, de még egyben van, él, komplexitása teljében csíptük el őt is. Lehengerőnek nem mondanám, de szépen tartja magát. Erős 6

 

Teleki 2013

(Üvegdugó) Fiatalon rajongtam érte... Szalmaszín. Finom vajas, krémes harmadlagos illatok, naspolyával, kis kukoricával és egy tompa gombásság is bujkál a palackbukéban. Zárkózott orrban ez is eléggé. Ízben széles, telt, sós, hosszú, komplex és a kukoricás érettség itt is szépen visszaköszön. Igazi érett TokajDry jelleg. Szépen érik, szépen alakul a palackban, de gyümölcsökből már jóval kevesebbet mutat. Legyen ez most kerek 6

 

Teleki 2012

(Üvegdugó) Mély szalmaszín. Masszív reszelt alma, érett, öreg fehérboros jegyek. Ízben nagy test, sok alkohol, kevéske sav és az érettség itt is dominál. Van még némi lendület a lomhaság mögött, de egyértelműen öregedő tétel, amit nem érdemes tovább érlelgetni (kiegészítés: a 11-es, 12-es üvegdugós Bottoknál ez a szindróma elég általános, és egyáltlán nem biztos, hogy a bor hibája, lehet az üvegdugóé is). Halvány 5

 

Teleki 2008**

(Parafa) Mélyebb arany szín. Illatban korát meghazudtoló, friss, sárga húsú trópusi gyümölcsök. Elképesztően fiatalos. Narancs, mangó, papaya tobzódik intenzíven. Kikezdhetetlen ízében élénk sav, feszes, széles, hosszú, elegáns és kortalanul friss íz, a végén sóssággal, tiszta lecsengéssel. Csodás szerkezetű bor, 16 év után is. Hihetetlen az egész… 7+

 

UTÓÍZ

Összességében a fiatal borokban találtam több élvezetet, de azt egyáltalán nem mondanám, hogy a löszös területek ne tudnának remekül érlelhető száraz borokat adni, de az tény, hogy az éréssel jelentősen kikopnak a gyümölcsök, és fogy az élvezet. A teljes képet azonban jelentősen árnyalja, hogy a 2008-as mellett egy meglepetés 2006-is bekerült a sor végére: ezek a borok megérkeztek a poharunkba és a parádés gyümölcsösséget és remek formát mutattak (igaz 15 fölötti cukorral a 6-osnál). Nincs tehát örökérvényű igazság itt sem: a jó években, a megfelelő törődéssel löszön is el tud készülni A Nagy Bor. 

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább