Szekszárdi “bikavérpárbaj”
Eszterbauer vs. Sebestyén
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Eszterbauer Báró Steiner Bikavér 2019
Mély rubin szín. Illatban elegáns és megnyerő: érett piros és sötét húsú gyümölcsök, főként csonthéjasok, vörös szilva, kis édes fűszer, finom fa, gyógynövények, szellőzve avar, gomba, tetszetős komplexitással győz meg. Ízben nagy test, sok édes fűszer, vastag, rághatóan tömör és hosszú. A 14-es alkohol tüzessé teszi a korty végét, közepes, de kifejező tanninnal, selymes lecsengésében sok gyógynövényes jeggyel. Kissé fiatal még, de ötezer körül remek vétel, mely tökéletesen felmondja a szekszárdi leckét. Eszterbauer János szvsz. nem nagyon tud hibázni. Erős 6
Sebestyén Iván Bikavér 2018
Kékfrankos, merlot, cabernet (csak így) és kadarka házassága egy dűlőből. Közpes rubin szín. Illatban paprikás fűszerek, lecsós jelleg, amibe nem igazán szerettem bele (úgy, mint az Eszterbauerbe). Ízben is sok konyhai fűszer, étcsoki, tömény paprika, vegetális (erős cabernet-s) jegyek. Kicsit fanyar és húzós, kevés kedvesség. Összességében eléggé karcsú és jóval kevesebb benne a dimenzió, mint az előbbiben (ellenben az ára húzósabb), de többet is vártam, ami meg az én bajom lehet… 5