x

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Egy téma, amiről már nem lehet újat mondani...

Esszéjelleggel annyit azért ehelyt el kell mondani/le kell írni (mindig), hogy akkor, amikor a lenti borok forgalomba kerültek, micsoda csillogó jövőkép lebegett előttünk. Talán még van, akinek rémlik. - Valósággal dagadt a mellünk: a világot is megváltjuk a furminttal, a dűlős tokaji borok 10-15 évig gond nélkül állják a sarat, ezeket a palackokat pedig oda lehet tenni burgundi fehérek vagy nagy német rieslingek mellé is stb...hogy csak a legmerészebb ambíciókat idézzem egy pillanatra. El lehet aztán mélázni azon, hogy 10-15 év után az eklektikus minőségű furmint-hype-nak mennyi értelme volt, a dűlőket sikerült-e a címkén tartalommal (netán klasszifikációs értékkel) megtötleni és hogy valóban érnek-e olyan szépen ezek a borok, mint egy Montrachet, Rheingau vagy bármely GG rajnai. Vannak persze ezek közt olyan kérdések, amik adottságok, amiken ergo nem nagyon lehet alakítani, de bizony lennének benne olyan kérdések, ami csak a mindenkori kortárs közösségen múlik, hogy elmozdul-e a holtpontról vagy elodázza a lehetőségeit, és továbbdobja a forró krumplit a következő generációnak (akik megjegyzem ugyanúgy megteszik majd a maguk bírálatát, ahogyan mi visszatekintünk a 30-as vagy éppen a 70-es évekre). És mindig mondom, hogy ez a bonyolult és túlfűtött időszak is, ami nekünk jutott egyetlen egy mondat lesz majd a történelemkönyvekben, d nagyon nem mindegy, hogy ez a mondat milyen kicsengésű lesz.

 

Tíz-húsz éve kicsit úgy ugrottunk fejest a nagy világmegváltásba a tokaji száraz borral, hogy nem lett végiggondolva komolyan ennek a stratégiája, és sajnos ez ma sincs másképp. Vannak erősségeink, ez vitán felül áll (fajták, termőhelyek, remek évjáratok, szuper borászok), de ezeket soha nem tudtuk Hegyalján olyan alakzatba formálni, ahol mindegyik eredményes és szinergikusan erősíti a többit; miközben hagytuk, hogy a gyenge/középszerű borok akadályok és különösebb kontroll nélkül aláássák a siker útjait és az azon dolgozókat. Ha csak ebbe belegondolok: mennyi, de mennyi magyar és nem magyar tehetség, szakember, befektető forgácsolódott el ebben a munkában az évtizedek alatt. Látható, hogy ez sajnos nem megy, Tokajban olyan nem lehet, hogy helye van a gagyinak és a prémiumnak is egyszerre. Amíg ez így marad, addig sosem fog változni érdemben semmi (a boltok polcain minőségben, a borvidék utcáin, árazásban, életszínvonalban, összképben semmilyen téren sem).

 

Maradt a maroknyi hiteles és egyéni víziók mentén feddhetetlenül dolgozó forradalmár termelő, akik valami csoda folytán még bírják, még csinálják, még így is talpon vannak és vásárra viszik a bőrüket, márkájukat, életművüket. Nagy tisztelet nekik, mert különösen az ő szemüvegükön át nézve tragikus a fenti okfejtés kiinduló gondolata: hogy a kétezres évek elejétől meddig jutottunk el mára... Alighanem ők sem erre számítottak. Ez a poszt most róluk és nekik szól:

 

***Demeter Zoltán Lapis 2008

Szép mélyülő aranyszín. Egy év alatt nagyon sokat hanyatlott sajnos. Kicsit átesett már a holtponton. Illaban erős oxidáltság jelent meg, barnuló gyümölcsökkel, alatta sok termőhelyi részlettel, mélységgel, komplexitással, marcipánnal, sóval és krémeséggel. Ízben feszesség, húsos, sós, hosszú, nagy test, dús és hosszú korty, de a végén ott van már az oxidáció. Azt nem mondom, hogy most lenne a csúcsformájában, nem tartogatnám már soká, de értékei még mindig vannak. De meg kell inni. Ez a palack most gyenge 6

 

***Szepsy István Szent Tamás 2008*

Barnás arany szín, de egylátalán nem szétesett árnyalat. Furmintosan neutrális aztán az aromatika. Illatban moderált, szofisztikált és simán egyben van, sok termőhelyi jelleggel, mélységgel, érettséggel is persze. Ízben széles, feszes, csiszolt, kis kesernye itt is van, magassággal, élénk savval, ami lendületet ad a korty végéig. Megvan még a fókusz szépen, de érzésem szerint lassan ez is közelít már a végéhez... Most legyen 6+

 

***Demeter Zoltán Szerelmi 2008**

Mesze a legintenzívebb illatban: méz, virágok, púder, löszösség, krémes, vajas, kényeztető tercier aromák. Csodaszép érett TokajDry tétel. - Ízben sima, széles, kedves, nagy testtel, hosszú lecsengéssel, krémes textúrával, kis cukorral, és még bőven élő struktúrával! Idén is ő ragyogja be a sort a legfényesebben. Nem kell magyarázni, világszínvonal! 7+

 

*Királyudvar Úrágya 2000*

Mély arany szín. Illatban botritisz, mélység, hordó, érettség, sárga húsú érett gyümölcsök, aszaltak, lekvárosak, karácsonyi fűszerekkel, szalonnás hordóval, ami már a korábbi években sem lopta be magát a szívembe (de ez az egyedüli negatívum benne). Nagy burgundiakat idéz érettsége. Érezni, hogy valami különleges van a poharunkban, ami sosem volt és sosem lesz már. Ízében telt, szinte buja, vastag, harapni lehet, sok hordóval, nagy testtel (alkohollal), mogyoróval, dióval, sóval, édességgel, de kikezdhetetlenül szép beltartalommal és tartással. Van eleje, közepe és van hosszú vége is ennek a bornak, amire ennyi év után csak nagyon kevés tétel képes! Tényleg igazi legenda ez a bor, élő legenda. 6+/7

 

Egy év múlva újra nekifutunk a maradékoknak...

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább