x

Ripka Gergely

Látogatás a Bott Pincénél

A tisztaság maga

Egyre inkább úgy látom, hogy a kezdeti nagyberuházásokkal alapított, s valóban innovatív nagypincék után, ma inkább a kis családi borászok alakítják Hegyalja történelmét. Az ő kezükben van egyre inkább a kulcs; olyan borminőségek tudnak megszületni általuk a kisebb mérvű piaci nyomás révén, aminek egy jelentős része szükségszerűen külföldön realizálódik inkább (sajnos vagy nem sajnos). Így sajnos a boraik gyorsan elfogynak idehaza, látszólag kis lépésekben fejlődnek, de ezeknek a világszínvonalú minipincéknek a hátterében bizony óriási küzdelmek, mindenen átívelő erejű családi és a szemmel sokszor alig érzékelhető közösségiség, baráti összefogás húzódik meg. – Olyan dolgok ezek, amitől egy kis birtok sikeres vállalkozás tud lenni, de az adóbevallásban nincsenek rá kitöltendő pontok.
A Bott Pince friss tételeiről ebben az évben már sokszor írtam, de az ő stílusukra mindig kellemes élmény rácsodálkozni:


Bott Pince TELEKI 2011.*
Szúrós illat, kis barack bújik meg benne. Ízben filigrán, löszösen törékeny, kecses és olyan sós, termálvizes a végén, mint valami ásványkivonat. Szép, arányos testalkat, elegancia. Teljesen önálló stílus. 7

Bott Pince CSONTOS 2011.*
Tiszta illat, púder, kevéske trópusi gyümölcs. A fás árnyalatok (vagy amit én fásságként érzékelek), a vanília nekem most is kissé nehezítettek rajta, cserébe kárpótol a nagyobb test, a hosszúság, a sűrű, enyhén olajos és viszkózus textúra. 7

Bott Pince ELŐHEGY 2011.**
Minden szakértő más bort tart a Bott borok közül kiemelkedőnek, hisz ebben a tisztaságban már tényleg árnyalatnyi és szubjektív különbségeket lehet csak találni. Örültem, hogy a Csontos után jött az Előhegy. Senki nem szerette eddig ezt a bort annyira a bloggerek közül, mint én, de ebben a sorban szerintem megint érezhető volt, hogy nem feltétlenül az a legszebb bor, amelyik a legnagyobbra nőtt, - az elegancia, a fogyaszthatóság sokszor többet nyom a latba. (Ebben egyet értettünk a szintén jelenlévő somlói borásszal is.)
Gyönyörű, izgalmas illat, melyben a tercier jegyek is kezdik megmutatni magukat: kukorica, sárga gyümölcsök sora. Ízben gazdag, strukturált, mégis üde. Bravúros könnyedség. Rengeteg gyümölccsel vesz le a lábamról, miközben a nagy furmintok alapvető motívumai is ugyanúgy jelen vannak. A Teleikben és az Előhegyben egyaránt szépen testet ölt a löszös karakter. 7+

Bott Pince Habzóbor 2011.
Hamar fölvásárolták a partnerek ezt a tételt, hiszen igen tikkasztó nyár áll mögöttünk. Nem mintha a tétel maga nem lenne egy borongós őszi napon is kellemes ital. Hízelgő muskotályosság, sok szappanos jegy az illatban. A maradék cukor nekem kissé eluralja a kortyot, kissé tapadóssá is teszi a bort, de van mögötte tartalom is. Behízelgő, zamatgazdag bor. Jóízű laza üdítő. 5+

Bott Pince ’2010’ **
Kóstoltam egy saját palackot ebből is nem rég, akkor nem annyira győzött meg. Most ismét hozta a jobbik énjét. Illatban puskapor, mineralitás, zárkózottság, majd némi ananász. Fanyar gyümölcsös illatok. Ízben roppanóan friss sav, szinte száraz érzet a tekintélyes maradékcukor utáni utóízekben. Déli gyümölcsök és emelkedettebb mineralitás együtt. Kikezdhetetlennek tűnő, csiszolt és feszes bor, bár picit hegyes is. 7+

Bott Pince édes szamorodni 2011.***
Üvegballonból kóstolni micsoda élmény volt ezt a bort az év első felében, két ízben is…!
Más lett. Korlátok közé szorította a palack, de kezdi belakni új, átmeneti szállását ez a csodás szamorodni. Nagyon fiatal, még nem is forgalmi tétel, épp a palackos érlelőtérben várja címkéit. Illatban a banánosság volt benne a főszereplő, mostanra a mézes tea kezdi átvenni a hatalmat, de azért az ismerős felezett őszibarackból sincs hiány. Közben hihetetlenül krémes jellegű, vaníliás jegyek köszönnek vissza a meleg évjáratból. Ízben elképesztő vitalitással vibrál, a vaníliakrém valósággal olvad a kortyban is. Botrány. Csodás arányérzékkel készült bor, nyoma sincs nehézkességnek, túlzásoknak és mégis: az aszú mellett is megvillantotta nagyságát a bor. Eljön még az idő, hogy a szamorodni visszakapja megkopott nemzetközi hírét. Pláne, ha ilyen tételek kerülnek a megfelelő asztalokra, poharakba. (Illetve pláne, ha egy személy végzi az egész borvidéken az aszúszemek minőségét szüret előtt, ami miatt idén sem vártak Juditék, leszedték azt szamorodninak.) Egyetlen borász jutott el a szamorodnival igazán komoly gazdagságig. Eddig. Berecz Stéphanie és Bott Judit szorosan a nyomában vannak.
A kilencet egyelőre nem mertem leírni, de nálam ez a szint minimum óvatos 8+

Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2008.***
A Skanzenben már egyszer megborította a napomat ez a bor. Érdekes, hogy Juditnál és Józsinál a 6-os és 8-as aszúk mennyivel össztettebbek, izgalmasabbak lettek, mint a 7-es, amit januárban kóstoltam a pincénél. Egy komoly szinttel feljebb vannak nálam az extrém koncentrált aszúalapanyaggal szolgáló 2007-esüknél.
Elegáns botritisz az illatban, mellette marcipán, vanília, határtalan, krémes komplexitás. Ízben végtelenül hosszú, üdén barackos, vanlília fagyis. Hihetetlen csodás savai feszessé és elegánssá teszik szerkezetben, egyensúlyban egyaránt. Kivételes textúrájú aszúbor. 9+

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább