x

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 2

Második felvonás

Luka Enikő Pinot Noir, 2007 | Sauska Pinot Noir, 2007 | Luka Enikő Zweigelt, 2007 | Sauska Kékfrankos, 2007 | Sauska Kadarka, 2007 | Luka Enikő Cabernet Sauvignon, 2007 | Weninger Cabernet Franc, 2006 a pohárban

A kóstoló első fele itt olvasható

7. Luka Enikő Pinot Noir, 2007

11 hónap fahordóban. Téglás-barnás szín, hideg parfümös illat, korrekt, de visszafogott. Az alkoholt érezni. Nyers pinot-s illat- és ízvilág. Utóízében pirított magvak. Mindennek ellenére egy pinot a nehezebben érthető kategóriából, idő és ember kell a titkok feltárásához. Több mint érdekes.

1200 palack – 5400Ft

8. Sauska Pinot Noir, 2007

Az előző ellentéte. A könnyen érthető, de mégis kifinomult pinot. Kézi fürt- és bogyóválogatás, hűtött erjesztés acéltartályban, 8 hónapos érlelés, nagy részben új francia barrikban.

Lilás szín, szép barrikos illat, tömör, de könnyen érthető szerkezet. Az előzőnél krémesebb íz, hosszú, pirított magvas utóízzel

Ára: 4740Ft

9. Luka Enikő Zweigelt, 2007

11 hónapos fahordós érlelés. Közepesen kis tétel, összesen 1500 palack készült belőle. Színe üde, lilás. Illata füstös, édeskés, parfümös.

Íze kellemes, savvilága rendben van, jó inni. Utóízében pirított magvak fedezhetők fel.

1500 palack – 4500Ft

10. Sauska Kékfrankos, 2007

A többi Sauska borra is jellemző precizitás, a kézi fürtválogatást, bogyóválogatás majd irányított, hűtött erjesztés követte acéltartályban, ezután 8 hónapos érlelés következett, 30%-ban új, 70%-ban másodtöltésű francia hordókban.

Lilás szín, tömör illat és ízvilág. Egy visszafogott fűszerességű kékfrankos, sós-epres illatjegyekkel. Kellemes, érdekes bor. Szélesebb körben is érthető, nem egy megszokott kékfrankos.

300 palack – 3840Ft

11. Sauska Kadarka, 2007

„Mi kerül egy kadarkában hat rugóba?” Hangzott el jó párszor a kérdés…Ami a kézi fürt és bogyóválogatást illeti ez a Sauska sem kivétel. A hűtött, irányított erjesztés acéltartályban ugyancsak sajátja. 8 hónapos érlelés 53%-ban új francia barrikban. Termőterülete pedig a villányi Ördögárok dűlő. A bor pedig nem hazudtolja meg eredetét…

Robosztus test, rendkívüli harmónia az összetevők között, pedig nehéz elhinni, hogy van valami egy kadarkában, ami ellensúlyozni tud 15%-nyi alkoholt. Pedig van. Kellemes, de komolyan jelen lévő barrik jelleg, füstös tömör illat és íz. A jegyzetemben csak egy szó van bekarikázva: „jó”…

Nem egy hétköznapi kadarka, de nem is jellemzően magyar ízvilágú…kadarka? Komoly extraktú vörösökkel is bátran felveszi a versenyt.

500 palack – 5940Ft

12. Luka Enikő Cabernet Sauvignon, 2007

11 hónapos fahordós érlelés, mint másik két Luka bornál. A Spern Steiner-dűlő termése. Illatában zöldfűszerek, paprika. Ízében pirított magos, barrikos jelleg. Nem túl izgalmas bor, de nincs hibája, íze harmonikusabb selymesebb, mint amit az illata ígért.

1800 palack – 4950Ft

13. Weninger Cabernet Franc, 2006

Írhatnám, hogy a megosztóbor, de nem oszlottak meg a vélemények. Egy teljes mértékben biodinamikus borról van szó, amiről a félreértések tisztázása végett már itt megjegyezném, hogy nem azért kerül majd 12000Ft-ba, mert ennyire jó, hanem, mert ennyi munka és erőfeszítés van mögötte. Aki megengedheti magának érdekes tapasztalatokat szerezhet.

A szőlő egyébként a Frettner-dűlő termése. 14 napos héjon tartás alatt erjedt, majd 18 hónapot érlelődött barrikhordóban.

Sötét átlátszatlan szín, illata fanyar, tanninos, paprikával és uborkával. Ízben kicsit könnyebben érthető és értékelhető, de a katarzis elmarad, amit az átlag fogyasztó várna ennyi pénz kifizetése után. Tanninok húznak, hosszú dekantálás ajánlott.

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a borral kapcsolatban végzett temérdek munkát fizettük ki, nem a minőséget és nem is a hírnevet. Manapság az áron sokszor felháborodó fogyasztó elfelejti vagy nem is gondol bele, hogy az ár nem csak a minőséget fejezi ki…

Egy erénye biztosan van…nem fog rajta az idő vasfoga…szerintem…

Ára: 11250Ft

(Eddig tartott az első kóstoló. Sok jó bor volt, amiket nem önt ki szívesen az a borfogyasztó, aki megtiszteli ennyivel a bort és a készítőjét. Egy lelkes, érdeklődő, borszerető csapatot ismertem meg, akiket nem a gazdasági érdek tart össze. Ez manapság fontos, de ritka! Mert a bor elsősorban nem fogyasztási cikk, hanem kultúra és kultúra-formáló! Tehát a felelősség hatalmas azokon akik ezt a kultúra-formáló jelleget segítik kibontakozni.

Minden információt, ami nem kóstolási jegyzet a Bortársaság által adott összefoglalóból másoltam át ide. Az árak is csak a Bortársaságnál érvényesek. A champagne-okról napokon belül írok, de úgy érzem egyszerre ennyi elég, írni is, olvasni is. Folyt. köv.)

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább