Bortársaság kóstolók 1
Sok lényegtelen apróság okán lehetőségem adódott, hogy részt vegyek két kóstolón is, amit a Bortársaság „vezérkara” szervezett. Mind időben, mind témában jelentősen eltérő kóstolókról van szó. Sajnos folyamatos időhiánnyal küszködvén, csak most tudok írni és most is csak az első kóstolóról.
Az első kóstoló témája hellyel-közzel a novemberi kiadvány újdonságai. Azért írom, hogy hellyel-közzel, mert a novemberi kiadványt lapozgatva látható, hogy ha minden bort kóstoltunk volna, senki nem megy haza aznap éjjel. Tehát csak egy-két tétel került terítékre, hál’Istennek nem nekem kellett válogatnom, mert nagy feladat lett volna…Minderre október 29-én került sor az esti órákban…
Nem úgy a második kóstolóra, ami november 19-én esett meg és a kora reggeli órákban ráadásul. Temérdek kóstolón vettem már részt, döntő hányadát jómagam vezényeltem le, de este 8 előtt nem kezdtünk még soha. Egyszóval kellemes várakozással vegyes izgalommal vártam, hogy milyen egy reggeli kóstoló, ami után mindenki dolgozni megy és nem aludni. Örömmel tapasztaltam mennyire a helyén lehet egy ilyen helyzetet kezelni, ha arra érdemes emberek a résztvevők. Ennek a kóstolónak a témája a Billecart-Salmon pincészet pezsgői (champagne!) voltak, amik mostanság jelennek meg a Bortársaság palettáján, méltón és méltán!
I. Bortársaság novemberi kóstoló (1. rész):
1. Sauska Chardonnay, 2006
Bár a teljes tétel a siklósi Makár-dűlőből származik, akárcsak a dűlőválogatott párja, ez mégsem a megkülönböztető „Makár” jelzéssel ellátott chardonnay, hanem egyszerűen a „zöldcímkés Sauska chardonnay”.
Egész fürtös préselés, hidegen erjesztés, részben tartályban, részben használt francia tölgyben, majd 10 hónapos érlelés batonnage-zsal (finomseprő-felkeverés), 60%-ban tartályban és 40%-ban új, illetve másodtöltésű francia barrique-ban. Ez érdekes, mert olyan erőteljesen érezni rajta az újfát ill. a barrik stílust, hogy azt mondtam volna elsőre, egy 100%-ban barrikolt tételt kóstolunk.
Sötét szalmasárga szín, illatában fa, vaj és gesztenye, íze krémes és csak picit lóg ki az alkohol (15%), valamint a fa, ami idővel véleményem szerint integrálódni fog. Szeretem, ha egy bor megmutatja mire lesz képes az idő múlásával, és zavar, ha valaki ezt nem veszi észre, és azért kritizálja a bort, amit valójában ő mulasztott el észrevenni.
8000 palack készült a borból és az ára a Bortársaságnál, 3180Ft.
2. Bussay Szürkebarát, 2007
A 2006-osat alig néhány héttel előtte kóstoltam és valósággal elaléltam. A legjobb szürkebarát volt, amit valaha ittam. A ’07-es sem gyengébb, csak az idő hiányzik még neki a harmóniához. Valamivel alacsonyabb az alkoholja (14% a 15,2% helyett…), ez még javára válhat. Szikárabb is, mint a bátyja, de ízben ugyanolyan tömény struktúra, melegítő alkohollal. Botrytiszes szemeket is tartalmazott a szőlő, mint a Bussay szürkebarát általában. 10hl-es hordóban erjedt és érlelődött 10 hónapot. Még érlelendő bor.
9000 palack készült és az ára 2940Ft.
3. Bussay Olaszrizling, 2007
Egy hithű magyarnak nagy kedvence az olasz, így nekem is. De komolyan, azt álmomban sem képzeltem volna, hogy ilyen magaslatokra képes. Ez is 10hl-es hordókban erjedt és érlelődött 10 hónapot. Csak itt van még egy 10-es. A maradékcukor: 10g/l. A cukor általában kihangsúlyozza az ízeket, így könnyebben érthetővé tesz egy bort. Hiába üvöltenek annyian ellene, akik magukat szakértőnek vallják. De itt nem a kihangsúlyozás a cél, hanem a harmónia. Ez a bor a végletekig harmonikus. Enélkül a kevés cukor nélkül nem lenne ugyanaz…nem lehetne…
Leírhatnám, hogy mézes, krémes, illatos és ízes, de erről a borról nem lehet írni. Inni kell! Bussay pedig nem egy egyszerű háziorvosból lett borász, hanem egy egyszerű ember, aki elmerte hinni, hogy valami hatalmas része lehet…és lett!
5000 palack – 3930Ft
4. Balassa István Mézes-Mály Furmint, 2006
Teljesen ismeretlen pincészet. Így az ember mindig előítéletekkel közeledik. „Valaki, aki most kezdte…” Csak közben azt felejti el, hogy ő meg valaki, aki még most sem kezdte el…
Balassa István vegyész, jelenleg borász, a kettőt még a cinikusok se keverjék össze…felesége szőlész, ketten viszik a vállalkozást, nem kis eredménnyel.
Ez a bor fahordóban erjedt és érlelődött 8 hónapot, maradékcukra 4 g/l. Olajosan mozog a pohárban ez a mély aranyszínű nedű. Illata petróleumos, kellemes. Íze hosszú, széles, vastag, sós-ásványos. Alkoholja beépül, pedig 14,5% fölött van. Igazi komoly bor. Még érlelhető, de nagyon kellemes meglepetés már most is egy ismeretlen pincészettől.
532 palack – 4260Ft
5. Szepsy István Urbán Furmint, 2006
Az utolsó fehér a sorban. Nem véletlenül. Ahogy valaki megjegyezte, itt érzi az ember, hogy a következő szintre lépett.
Szepsy-t nem akarom bemutatni. A szőlő öreg (35-70+ éves) tőkékről lett szüretelve. Saját élesztővel erjedt 4-5 hónapig, és érlelődött másodtöltésű hordókban, mindvégig seprőn hagyva. Maradékcukor: 3g/l, sav: 6,2g/l, alkohol: 14%.
Olajos, tömör szerkezet, mentolos illat, jellegzetes furmint jegyekkel, valamint érdekes málnás-ribizlis illatvilággal. Ízéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, ahogy mondani szokás.
Összesen 2100 palack készült, novemberben 7200Ft, majd később 9600Ft lesz az ára.
6. Bolyki Nem lát, nem hall, nem beszél Kékfrankos, 2006
A 2005-ös szüreten látás- és halláskárosult gyerekek is részt vettek, innen a név. Bár 2006-ban már nem ők szüreteltek, a név megmaradt és a bor minősége is.
28 napig erjedt héjon, és 20 hónapot érlelődött első-, másod-, és harmadtöltésű barrikhordókban.
Színe lila, illata joghurtos, rendkívül kellemes és csábító. A tanninok töménysége okán kellemesen fanyar, a hordó szépen beépül a szerkezetbe. Kellemes inni.
Ára: 3390Ft
Minden információt, ami nem kóstolási jegyzet a Bortársaság által adott összefoglalóból másoltam át ide. Az árak is csak a Bortársaságnál érvényesek. A champagne-okról napokon belül írok, de úgy érzem egyszerre ennyi elég, írni is, olvasni is. )
Folytatás itt.
kép: bortarsasag.hu