x

Ripka Gergely

Milyen volt Tokajban 2006?

Hiszünk a nagy száraz fehérborok halhatatlanságában. Annyira hiszünk, hogy néha észre sem vesszük, mennyire az út elején tartunk megismerésükben. A 2006-os év például az egyik legfontosabb mérföldkő volt Hegyalján száraz borok terén. A 2003-as után végre ismét egy kimagasló minőséget produkáló évjárat, ahol a pincékben tovább folytatódhatott a dűlős borok minőségi csiszolása. Mindennek már hat éve. Akkor sokan azt gondoltuk, ez a minőség új távlatokat nyit meg érlelhető száraz borok tekintetében.
Az egyéni stílusok még javában formálódtak: a fahasználat és az almasavbontás hatása, a magas szesz több helyen gyermekbetegségekként nyomták rá bélyegüket egyes borokra, de az vitathatatlan, hogy a dűlők föltérképezésében óriási szerepe volt 2006-nak! Ismét borászokkal és bloggerekkel kóstoltuk meg vakon az évjárat legfontosabb tételeit Hegyalján, hogy megtudhassuk, mi maradt a kecses, törékenynek látszó löszös borokból vagy épp a zsírosabb, méregdrága nagyágyúkból.

Homonna Csáky Hárslevelű 2006
Aranylóba hajló szín, szúrós illatában füst és kis gumi, aztán kenyérhéj, palackos elemek, viasz. Élénk savak, feszesség, de a korty mégis üresedő képet mutat. Akad még benne sósság, izgalmas rétegei is vannak a bornak (mellette oxidáció halvány nyomaival). Az összbenyomás nekem kissé rusztikus, sőt egy régebbi stílust idéző volt, a hajdani lendületet már nem éreztem benne. 5+

Dorogi Előhegy 2006
Sárga gyümölcsök, élénkség, viasz, gumi és kő. Éles sav, szikár jelenség. Karamell, grillázs színezi. Sok alkohol lustává teszi a végét és a kor ezen a boron is kiütközik már. 5+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2006.*
Óóó, ez itt már egészen más közeg! Illatában érett sajt, kajszi, méz és gomba. Sűrűbb, élőbb, teltebb bor az előzőek után. Összetett korty, tele játékossággal, és ami a legfontosabb az alkotóelemek remekül össze vannak fogva, nem hullanak szét! Arányos is, hosszú is, elképesztő, hogy hat éves korából semmi nem érezhető. Remek! 7

Bott Pince Teleki 2006.*
Illatában érett zöld gyümölcsök. Palackérett, de mégis élő bort sejtet! Húsos a korty is. Teste nagy. Alkoholban sem enyhe, de a maradékcukor miatt is édeskés, ugyanakkor mindeközben friss és abszolút talpon van a felépítmény. Nagy térhatás, kortalanság, élvezet…más nem is kell. – Meggyőző. 6+

*Szepsy Szent Tamás 2006
Jaj. Öt nappal korábban kóstoltam utoljára, akkor sokkal szebb formában volt. Itt palackvariáció is homályosíthatja a képet. Karamell, grillázs (a másik palack tiszta petrol volt, itt szinte semmi). A savai teljesen magára maradtak a bornak. Nyers, vad, kócos és koros jelenség. Idővel pedig reszelt almát is kapunk hozzá, tetézve a bajt. Kár érte… 5+

Árvay Istenhegy 2006.**
Tercier jelleg, mellette zsálya, aztán propolisz. Mély, olajos és hosszú bor. Talán van, akinek hedonisztikus és terjengős (mindennek tetejébe még félszáraz is). A fa kifejezetten díszíti. Elegáns krémesség szövi át. Zavarbaejtően kiművelt szerkezet, sok érett sárga, trópusi gyümölccsel felöltöztetve…ilyen lenne a jó palackérettségű száraz tokaji? 7+

Bott Pince Csontos 2006.*
Ementáli sajtos, kissé tompa illat, mely hűvös, de szúrós lesz aztán. Az alkohol számottevő, teste is nagy. Mégis széles és lendület is van benne bőséggel. Sós és egyszerre alkoholos vég, de az idő mégsem kezdte ki! Sőt. 6+

Balassa Mézes-Mály Hárslevelű 2006.*
Egy korábbi dugós palack szálkáját húzta ki belőlem ez a palack. Hűvös, érett hársas kukoricás illat, izgalmas tercier jegyekkel. Ízben hihetetlen mélységek. Gyümölcsökből nem sokat mutat. Hosszú, széles, kissé szeszes, de nem bántóan. Szigorú savaitól talán ridegebb, keményebb, ugyanakkor mégiscsak igen komoly bor. Komplexitásával, rétegeivel kiemelkedett a sorból. 7

*Szepsy Urbán 2006
Legalább akkora élmény volt fiatalon ez a bor, mint anno a Szent Tamás. Vaj, kukorica, körte, kissé populáris illat. Ízben is egy megszokott, izgalommentes bor képet érezni, viszont öröm, hogy a bor még azért él! Az alkohol kissé ugyan elviszi és a kortyban nincs már igazán felemelő összhang, nincs összecsiszolódott egység sem. Hatalmas anyag, egy menhir, mely szép lassan kezd bizonytalan pályára lépni. Nem tartogatnám már soká. 6

Balassa Betsek Furmint 2006
Kerek és szép illat. Virágok, méz. Ízben igényes fa, csiszolt felszín. Kis cseresség is van benne, élénk savak, a becseki keménység is jelen van, de összességében lehetne sokkal rendezettebb is. 6

*Szepsy Úrágya 2006
Ementáli sajt, tercier barackosság. A kortyban leginkább alkohol maradt. Kevés erényt és szépséget találtam benne. Ráadásul kitöltés után megint szinte azonnal hanyatt esik a lejtőn, üresedik a korty, és pontot veszít az élmény. 5+

Pichler Grüner Veltliner Smaragd 2006.*
Egész más hangulat, mindenki azonnal kiszúrta, hogy nem tokaji…és ha drbartha a közelben van ott Zöldveltelinik is előfordulhatnak… Koncentráltabb, dúsabb illat, tele főként tömör, palackos jegyekkel: körtekompót, rumos, grillázsos, enyhén rusztikus jelleg, mely érezhetően igen érett és komoly alapanyagból született meg. Ízre buja komplexitás: édeskés, kerek, húsos, egy kissé nehézkes is talán (nem tűnik egészen száraznak). Mégis tiszta, rághatóan tömör és sajátos élményt nyújt, tele színekkel, sűrűséggel. 7

Györgykovács Juhfark 2006.*
Édes juhfark, mely egyáltalán nem vallott szégyent a tokaji mezőnyben! Körte, birs, sós, citrusosan tiszta illat (botritisz nélküli frissesség). Ízben hihetetlen gyümölcsözön. Arányos korty. Feszes frissesség, szinte 11-es bornak is elmenne. Remek. 6+

Homonna Határi Furmint Késői Szüret 2006.*
Méz, propolisz, méhviasz csodaszép tokaji illatok. Ízben robban, hihetetlenül tartalmas és koncentrált bor még mindig. Érzetre sok cukor mellett nagyszerű savak cikáznak. Az előző után vadóc bor, s még vitálisabb. 7

Breitenbach Borbála 2006
Méhviaszos, tisztátalan illat. Ízben rossz egyensúly, Oxidáltság. Kár érte. 4

Bott Pince Bottrytis 2006.**
Szúrós buké. Mélyebb, komolyabb bor megint. Hihetetlen erejű savak adják tartását, mellette szinte elvész a cukor. Mézes, hosszú, abszolút élő bor, mely tökéletes könnyedségével, üdeségével, kecsességével vett le teljesen a lábamról. 2006 a jó egyensúlyok éve volt édesben, nem a túlzó analitikáé. 7+

*Demeter Zoltán Tokaji Főbor 2006.**
Licsis, trópusi gyümölcsös illat, pici kukoricával vegyítve. Krémes, egész más textúra. Emelkedettebb szerkesztés, mindez kerek simaságba és hivalkodások nélküli arányosságba ágyazva. Semmije nem nagy ennek a bornak, mégis tökéletesen egyben van minden, együtt szólal meg, egy ritmusra játszik minden hangszer! Hosszú íz, kiváló egyensúly. Szebb lett, mint másfél évvel korábbi találkozásunkkor. 7+

Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Fehércsokisan krémes, Bott-aszús illat. Sok cukor, sok sav, nagy aszúbor. Koncentrált, több egymásra épülő réteget mutató és súlyos desszertbor. Elképesztő beltartalom teszi vastaggá, óriásivá, miközben egyensúlya kifogástalan. Felejthetetlen szerkezet és kortylefutás. 9

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább