X

VILLÁNY

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#8

12 bor

Nyakunkon a november, közelít a téli időjárás is, de azért néha meglep minket egy kis jóidő. Sillerek, nehezebb fehérborok és persze vörösek esnek jól, egy jól fűtött szobában kortyolgatva, meghitten kettesben, vagy a kedvenc zenénkkel.
Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Herger Ede Villányi Portugieser 2007

Hergerék kizárólag Portugieserrel foglalkoznak. Láthatóan nem hozta őket lázba sem a '90-es évek Cabernet-őrülete, sem a túlbarrikolt múlt, ők maradtak a borvidék hagyományos fajtájánál. Friss rosét is abból készítenek, ám vörösborként nem a szokványos, nőies, primőr hatásvadászatra hajtanak. Emlegetik, hogy az éttermek, nagykereskedők sokszor fölvont szemöldökkel fogadják 2010-ben a 2007-es Portugieserüket, de tudni kell róluk, hogy ők igazán komolyan veszik ezt a fajtát, érlelt vörösborként hozzák forgalomba, úgyhogy aki egyedi, tartós Portugieser-kalandra vágyik látogasson el hozzájuk.
Színe áttetsző, halványbordó, egyértelműen piros. Látni rajta a kor jeleit, nyoma sincs a megszokott lilás árnyalatnak a széleken. Illata intenzív, a (számomra) jelleges őrölt kávé után fajsúlyosabb fajtákat (Merlot-t) idéző piros bogyósok, ribizli, meggy, majd szilva érezhető. Kortyban zamatos, telt, de savai azért izmosak, ételt kérnek. Nagyszerű ihatóság, mégis van teste is.
Óriási meglepetés visszakóstolni 5 nap múlva. Nemcsakhogy stabilan áll a bor, de elegáns szilvalé, kókusz és kávé áramlik a pohárból. Még zamatosabb, még gömbölyűbb, még teltebb érzetű lesz és még finomabbak a savai, nagyon ízletes rumosszilvás, cseresznyés sütis lecsengéssel. Finom, kerek tanninok, gazdagon gyümölcsös vörösbor, melyet hétköznapi vacsoráinkhoz bármikor bátran nyithatunk.

Tovább

Ripka Gergely

Kiss Gábor Merlot Classic 2008

Kellemes, pirosribizlis, erdei gyümölcsös illatfelhő árad a pohárból. Ahogy máskor is Kiss Gábor alapborainál, most is a vitézes savaké a főszerep. Aki ezt állni tudja (egy jó húsétel mellett talán könnyebb), megszereti ezt a férfias vörösbort.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska-élmények

sikersztorik/#2

Nehéz a Sauskáról is újat mondani. Telnek-múlnak az évek, és egyre többet és többet hallunk róluk. Marci szokta mondani, hogy rosszat még nem nagyon ihattunk tőlük, ami azzal a nagy kihívással jár együtt, hogy ennek a szintnek újra meg újra meg kell felelniük. Pár év alatt bekerültek egy olyan borvidék elitjébe, amely elsőként ébredt a rendszerváltást követően. Márpedig a jól bejáratott 2-3-4 nagy névvel parallel csak nagyon keveseknek sikerül valóban érvényesülni, piaci helyet szerezni. Sokaknak tört bele a bicskája, sokan azóta is küzdenek, a Sauskának hamarabb sikerült talán ez, mint bárki másnak bármi hazánkban. Mi csak elképzelni tudjuk, mennyire lehet ez nehéz feladat, de a Sauska Krisztián által verbuvált Kúcs Gyula birtokigazgató mellett dolgozó Latorczai László főborásznak és csapatának a precíz, gondos technológiai hozzáállással, a jó termőhelyek (Kopár, Ördögárok, Makár stb) kiválasztásával, a jól fölépített borszortimenttel és a letisztul arculattal a Sauska Pincészet számára úgy tűnik, tényleg nem létezik lehetetlen.

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#4

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

BORKATALÓGUS

A Táncoló Medvén eddig megcsillagozott borok

"Egy értékelési rendszer biztos alapjainak egyik legfőbb feltétele a folytonosság."
[A legjobbra értékelt borok (s leírásuk) most egy helyről elérhetőek.]

Tovább

Ripka Gergely

Malatinszky Le Sommelier Rosé 2009

Intenzív, mély rózsaszínes bor. Benne szemmel alig látható, aprócska buborékok kavarognak kitöltés után. Illata szúrós, nem a parfümszerű málnás-szamócas vonal, a felnőttesebb, teltebb stílus képviselője. Ízben sem a túláradó gyümölcsözöné a főszerep. Nem áttetsző, vagányabb, tartalmasabb rosé. A fanyar savak dominálnak, üdén fanyar, zöldfüves ízekkel, a határozott lecsengésben kis pirosribizlis, bogyósgyümölcsös, joghurtos búcsúval. Az acidok ételt kérnek. Aki pedig sokallja a savat, kérjen hozzá szódát!

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Chardonnay 2008.

A pohárban eleinte intenzíven, de illékonyan parfűmös, mely fehér színű virágok és gyümölcsök képében jelenik meg előttünk képzeletben. Később a zöldalma illata váltja föl az édeskés aromákat, némi szellőzés után.
A gömbölyded, tömör kortyban markáns, fiatal fehérbort igazoló savszerkezet érezhető, de mellette a test és a zamatok végtelen összjátékát érezhetjük szánkban.

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#2

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan/Ördög 2007.*

Illatban mintha Piroska kosarába csöppennénk, ami tele van fekete színű erdei gyümölcsökkel: szeder, fekete ribizli, némi fekete cseresznye. Kóstolás után ezekkel az aromákkal jól harmonizáló gyümölcsös zamatokat kapunk, egy kevés fával, és pörkölt kávéval, melyek békésen meghúzódnak a háttérben. Ugyanakkor a savgerinc is hangsúlyosan jelen van borunkban, és szép tartást ad a címkén görbe hátú Ördögnek. Túlzások nincsenek, helyette szép egyensúlyt kapunk. A hagyományosnak tekinthető hazai kékfrankos, kadarka és zweigelt valamint a bordói iskolát képviselő, gyümölcsös merlot ördögi szövetsége, mely a hétköznapi esték, vacsorák méltó kísérője lehet.

Tovább

Ripka Gergely

Az 1000. nagyposzt!

**Szepsy Botonddal: egs!

Ez a pillanat is eljött. Bár nem tudom, mit jelent ez pontosan...egész véletlenül szűrtem rá az admin felületen év elején, hogy hol is tart most a számláló. De ha már így alakult, úgy voltam vele, hogy akkor erre az alkalomra nyíljon valami különleges. 2009 derekán írtam az első cikkemet, ha az emlékezetem nem csal. Derékhegyként indult az, ami aztán TáncolóMedve bornaplóként született újjá 2010 körül (az első pár tucat poszt még Balla Marcival koprodukcióban született), és pár hetes kisebb kihagyásokkal több, mint tíz éve szolgáltat 100 %-ban független boros tartalmat a blog. Szerény kalkulációim szerint nagyjából 5000 borértékeléssel és egyéb eszmefuttatásokkal törekedtünk rá, hogy változatos témákkal, izgalmas borok leírásával örvendeztessük meg az olvasókat (akikről mind a mai napig fogalmam sincs, mennyien vannak pontosan, soha nem érdekeltek a statisztikák, hisz soha nem volt cél, hogy sales csatorna legyen az oldalból bannerekkel, roadblockokkal és popupokkal). Az volt a cél és ma is az, hogy elmeséljem a legjobb borokat.

Tovább
A megőszült Tokaji-hegy: Lencsés és Hétszőlő a Szerelmi pereméről

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Stock fotóra lenne szükség Tokaj témában?

Teljes méretben is letölthetők a képeim

Mára közel 200 GB fotóállományom halmozódott föl Hegyaljáról és környékéről. Meglepne, ha az elmúlt 5-10 évből bárkinek szélesebb képi merítése lenne a Tokaji borvidék értékeiről, táji és épített örökségéről, aktuális korrajzáról. Ezen felbuzdulva rászántam végre az időt, és pár helyen teljes, nyomdai méretben is elkezdtem megosztani a gondosan szelektált fotókat: dűlők, pincék, birtokok, borászat, szőlészet, várak, kastélyok, folyók, települések (Hegyalján kívüli meglepetésekkel a közelmúltból)...
Mindenféle téma mentén az alábbi platformokon érhetőek el a különböző fotóim teljes felbontásban. Érdemes átböngészni, pláne ha valaki grafikai anyaghoz, háttérképnek vagy akár vászonra nyomtatva, szobája/irodája falára tokaji képet keresne (közvetve ezzel is támogatható a munkám):

ADOBE STOCK,
Cavan
500px,
Dreamstime,

Vecteezy,
Shutterstock.

Tovább

Ripka Gergely

Megbízható forrás Egerből...

Böjt Gergőre oda kell figyelni

Ilyen is létezik mostmár. Egerben izgalmas mozgások érezhetők az elmúlt években. Fordulatos a borvidék története, hisz a rendszerváltás előtti morális és szakmai fertőből kellett sok szereplővel (akár csak Tokajban). Tudjuk, hogy ez mindig nehéz kereszt. Nos eltelt közben 30 év útkeresés, értek csalódások, de értek minket remek élmények is, gy fiatal, világlátott generáció mintha valóban "hazatalált" és saját hangra lelt volna mostanra, és úgy tűnik van már 2-3 név, akikben vakon merek bízni. Közülük az egyik Böjt Gergő, és nem csak azért, mert együtt voltunk gólyák a Kertészetin 2004-ben...

Tovább

Ripka Gergely

Te is támogathatod az elhivatott munkát Tokajért!

Csatlakozz a Patreon közösségünkhöz!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023 már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát:

1. A Szamorodni*-csomag mindössze egy palack olcsó bor jelképes árát jelenti havonta, melyhez ajándékba jár egy mindenkori legfrissebb (természetesen dedikált) TokajGuide kötet (premier előtt)!

2. Az Aszú***-támogatók ezen túlmenően, ha szeretnének, akár havonta is kaphatnak tőlem egy könyvet (hisz ajándékba is tökéletes) és bérelt helyük van a következő könyv premierjére is (2023 ősz);

3. míg az Eszenciások***** a köteten túl minden TokajMagic-kóstolóra priority boarding passal gazdagodnak (ez most a legnépszerűbb konstrukció).

Idén egyébként 4 különleges eseményt tervezek (március, június, ősz és december), melyek közül az elsőt februárban fogom meghirdetni. Annyit elárulhatok már most, hogy egy különleges, eddig soha nem látott aszúsor lesz a témája ;)

Köszönet minden eddigi támogatónak, sokat jelent minden support!

Tovább