X

SOMLÓ

Ripka Gergely

Magyar borok színe-java

Szakmai kóstoló a Bortársaságnál

Ezúttal partnerként, hivatalos úton nyílt alkalmam eljutni erre a nagy szabású, és még nagyobb merítésű bemutatóra, ahol a hazai borkereskedések borkereskedése, a Bortársaság próbálta meg összehozni a szakmabelieket, nagyker-partnereket a szortimenttel egy kimondottan színvonalas, fél napos rendezvény keretein belül (külön buszokkal vitték a népet belvárosból, számos borász jelen volt stb, úgyhogy összességében le a kalappal, egyedülálló kezdeményezés). A továbbiakban nem szeretnék ennél szárazabban és személytelenebben fogalmazni az eseményről. Örültem a meghívásnak, tényleg rengeteg olyan tételt vizsgálhattam meg itt, melyet amúgy nem tudnék (gyakorlatilag minden komolyabb borászat jelen volt). Beszéljen helyettem a kiszemelt 44 bor.

Tovább

Ripka Gergely

Somlóiak #3 - 2010

Somlói tavasz évjáratbemutató

Ahogy tavaly is, idén is bemutatta a Somlói Tavasz Egyesület a borvidék friss évjáratú borait az arra fogékonyaknak. Nem könnyű dolog a jellemzően hosszabban érlelhető somlóiakkal ilyen fiatalon barátkozni, kihívásokat, komoly útvesztőket tartogat az ilyesmi, de a kezdeményezés ezzel együtt is nagyon dicséretes és követendő. Egyúttal mindenkinek jelzi, (aki nem tudná) hogy nem csak a tokaji, villányi, egri borászoknak, de a Somlónak is van határozott öntudata! Szeretjük is őket, a borokat is, a borászokat is...az évjárat meg, nos az olyan lett, amilyen...de ahogy már többször is utaltam rá: a biztos kezektől származó meglepetésekre mindig érdemes felkészülni, nyitottan közelíteni feléjük...

Tovább

Ripka Gergely

Bor bárányhoz

Még karácsony előtt ígértem meg, hogy frissítgetem időnként Harapás rovatunkat. Nos az ütemterv egész röviden az lenne, hogy havonta kiválasztanék egy ételcsoportot (pl. halak, bárány, sajtok stb) és annak mentén próbálok röviden jobbnál is jobb bortippeket adni kísérőnek korábbi, boros bejegyzéseinkhez vezető linkek formájában.

Tovább

A Medvék

Olaszrizling - gyorsszemle

A minap mi is hagytuk magunkat elcsábítani pár ígéretes olaszrizlingre, ahogy azt a hazai "borblogger társadalom" nagy része is megtette mostanában. Laci is, Marci is én is kóstoltunk egy időben (nem gyakori eset), úgyhogy most kicsit parallel tudtuk kifejteni/megvitatni, kinek milyen a jó Olaszrizling. Marci válogatott, a kóstolás végül nem vak volt, mert sokan voltunk. Összességében meggyőző mezőny volt. A jegyzetek töredékesek, de a lényeget megpróbáljuk átadni....

Tovább

L. Nagy László

Tornai Csomorika 2005

100 Hungarikum Bormustrán találkoztam ezzel az egészen meglepő borral. A viszonylag ritka fajta valószínűleg magyar eredetű és sok helyütt pezsgő alapbornak ajánlják. Nem tudom mennyire felel ez meg az igazságnak, de Tornaiék 2005-ösét ritka nagy vétek lett volna pezsgőkészítésre használni. Aranyba hajló szín, ellenállhatatlan, lehengerlő mézes hársos illat. Kortyban sem jelent csalódást, hozza amit az illat ígér. Nem lóg ki a 13-as alkohol sem. A nap meglepetés fehérbora, egyszerűen csúcs! **/***

Tovább

Ripka Gergely

Szürkebarát-vakteszt („magazinos”)

meglepő sokszínűség

 

Szeptember elején nyílt rá lehetőségem egy véletlen folytán, hogy részt vegyek életem első profi, vertikális bortesztjén. Nem is akárhol, az egyik piacvezető boros magazinnál nyílt a zsűrizésre lehetőségem. Nem vagyok én sem elkötelezett híve az ilyen borbírálatoknak, de kereskedőként tudom, hogy sokan választanak bort az ilyen témás vaktesztek alapján. Remélem, most senki nem várja tőlem azt, hogy megdöbbentő kulisszatitkokat leplezzek le, és a sokat vitatott magazinos tesztekről kiáltsak ki vérlázító igazságokat! Amúgy sem vagyok az a hatásvadász fajta, meg amúgy sem tisztségem nekem eldönteni, mi a hiteles és mi nem, legyen ez a szerkesztőség dolga. Én a magam részéről már önmagában azt is értékelem, hogy ezek a magazinok föladják a labdát a borászoknak, kereskedőknek, hogy akkor mutassanak valamit a hazánkban elérhető, lehető legszélesebb fölhozatalból, egy kellően széles merítésből...aztán lássuk, közösen vitassuk meg, ki mit tud villantani egy (vak)kóstolás során. Elvégre minden leírt, kimondott érdem KELL a magyar boroknak. Hogy a magazin mindezt hogy hozza le, az csakis rájuk tartozik továbbra is. Nem mondom, hogy minden ponton, de azért kijelenthetem, hogy ebben a tesztben sikerült a végső sorrenddel összeegyeztethető értékelést leszűrnöm nekem is a borsorból. És én csakis ezügyben voltam ott. Sokat tanultam a teszt során, maximálisan gáláns volt a vendéglátás is, köszönet érte a szerkesztőségnek!

Tovább

Ripka Gergely

Milyen évjárat lesz 2010?

előzetes

Egyre többen kérdezgetik, találgatják a médiában is, meg úgy egyébként is, hogy mire lehet számítani ebben az évben a szőlőtermés, majd később a 2010-es borok vonatkozásában. A helyzet nem túl rózsás, többnyire elég kinézni az ablakon. Emlékszem, tavaly nyáron a sok eső okán azt hittem, 2009 sem lesz jó évjárat, és láss csodát a szőlő kihasználta a szép nyári napokat, a kedvező őszi időt, nem utolsó sorban egészséges tudott maradni, és gyönyörű gyümölcsökkel örvendeztettet meg minket. Kár lenne tehát már most, a szüretkor ilyen vagy olyan irányba végkövetkeztetést levonni, a készülő borokra meg különösen igaz ez (pláne, ha valaki szerencsés volt, vagy érzékenyen oda tudott figyelni a szőlőre év közben). Ha 2005-re, 2004-re gondolunk, biztos mindenkinek van kellemes, kellemetlen borélménye egyaránt. De bizony nagyon úgy fest, hogy 4 bő esztendő után talán most egy szűkebb jön.

Tovább

Ripka Gergely

Kolonics somlói Hárslevelű 2008.**

Káprázatos, aranyló citromszín. Gyönyörű, édes sárgabarackos, fajtát meg nem hazudtoló csemegekukoricás aromák, késői szüretes, szinte aszúboros díszekkel, amik mindenkit elkápráztatnak, levesz a lábunkról teljesen. Szép, letisztult somlói, túlzások, nagyzolások nélkül, egy kiegyensúlyozott évből. Ízben is érezni némi desszertboros hatást, somlóiságát szép és finom sós-ásványosság mentén jelzi (de fontos, hogy mindezt elegánsan teszi, nincs olyan érzése az embernek, mintha többméteres talajszelvényt nyalogatna). Zamatos, ízgazdag, savai tiszták, csak annyira élénkek, amennyire egy szép somlóinak élénknek kell lennie. Kiváló, tartalmas bor, és mint ilyennek, az ára sem vészes.

Tovább

Ripka Gergely

BORKATALÓGUS

A Táncoló Medvén eddig megcsillagozott borok

"Egy értékelési rendszer biztos alapjainak egyik legfőbb feltétele a folytonosság."
[A legjobbra értékelt borok (s leírásuk) most egy helyről elérhetőek.]

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#3

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/V. - hivatalos premier

2023. október 3. (Borkollégium)

Lassan nyomdában a TokajKalauz ötödik kiadása. Szeptember végén pedig ki is jön. Ez az első alkalom, hogy a könyv nem tavasszal, hanem ősszel lát napvilágot. Nagyon izgatott vagyok. Sikerült rengeteg újdonságot csempészni a könyvbe mind borászatok, szálláshelyek, éttermek vagy éppen kávézók tekintetében, de lesz benne új pékségtől, újhullámos kávézókon át sok-sok egyéb friss tartalom. Ahogy minden kiadásnál, most is bővül a borkatalógus az 1-3 csillagos referenciaborokkal, ami azt jelenti, hogy új birtokcsillagos pincék is úton vannak! Október 3-án a Borkollégiumban mindenre fény derül egy izgalmas vakkóstoló keretében. Még nincs is meghirdetve, de fogynak a szabad helyek!

Tovább

Ripka Gergely

Déli Vonások II: Bock vörösek

A BV sorozat folytatása következik

Pár hete a neves villányi pince második generációját képviselő Bock Valér fehérborait vettük górcső alá. Ma eljött a napja a vörösöknek is. Hogy pontosan miben másak, mint a családfő eddigi borai, azt nehéz lenne megfogalmazni: mindenképp több a burgundi palack (cabernet esetében is, ami kicsit nekem mindig fura) és összességében limitáltabb palackszámokról van szó, mellyel az éttermeket célozza meg a birtok. Ám organoleptikusan közben a DNS-üket ezek a borok sem hazudtolják meg: viszonylag magas alkohol, komoly tanninok, érezhető hordó, (all in all) újfent délies vonások következnek, alaposan kiszellőzött palackokból:

Tovább

Ripka Gergely

Aszúkóstolás innen-onnan

Valami készül....

Aszúhoz illő új poharakat teszteltünk a napokban. A secret projektről még augusztusban hamarosan megosztok több izgalmas részletet is (már tűkön ülök, látva a végkifejletet). Ám ma még a megmaradt, termelők által a tesztelésre hozott borokról osztanék meg pár jegyzetet, amolyan teaser jelleggel...annak jegyében is, hogy nyáron sem bűn aszút bontani, sőt!!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher meets Tokaj

A sas leszáll

Csodálkozom, hogy még nem nagyon cikkezett róla senki, pedig már egy bő hete is van annak, hogy egy zártkörű tállyai esemény megnyitóján Kreinbacher József, Somló egyik legmeghatározóbb intézményének tulajdonosa, a magyar pezsgőforradalom igazi vezéralakja bejelentette, hogy Tokajban is tervez szárnyakat bontogatni. A sas leszállni készül…

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább THE? Vol. II.

Újabb újratervezés

Egy dolog biztos: 2023 nem a Tokaj-Hegyalja Egyetem éve. Zűrzavaros időket él az egyetem, hullanak a fejek, átrendeződnek az erőterek mindenféle szinteken. Szép lassan viszont körvonalazódni látszanak a jövőt meghatározó hatalmi viszonyok, ami nem feltétlenül tart rossz irányba, sőt az sem kizárt, hogy a döntéshozók képesek lesznek a bárka orrát a megfelelő tájolásba állítani (mondatja velem örök optimista énem, mely valamiért tűzön-vízen át hisz Hegyaljában). Más kérdés, hogy az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként és az elmúlt bő évben megannyi vargabetű után ez a hánykolódó ladik mennyire tud majd egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni végre, és eleget tenni a 2021-es alapítást meghatározó ígérteknek. Korábbi írásomat is valahol itt fejeztem be, de lássuk az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján, mi várható Patakon!

Tovább