X

PEZSGŐ

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Gonda Borászat, Erdőbénye

Juhászattól borászatig

Erdőbénye még mindig az egyik legszínesebb közössége Hegyaljának. De végre egy olyan történet, aminek helyben is vannak előzményei! Gonda Péter családja mély gyökerekkel rendelkezik ugyanis Bényén. Mezőgazdasággal foglalkoznak nagy területen, s leginkább juhászatuk után lehet ismerős a család neve, hiszen néhány évig juhsajtokban, bárányhúsban is utaztak. Időközben a súlypontok optimalizálódtak, aminek a bárányok vesztesei lettek (bár ez nézőpont kérdése). Péter Miskolcon alapított családot, de megmaradt pár hektár szőlő és feleségével úgy döntöttek, ezt a vonalat ők viszik tovább a családban. Fél hektár a távolabbi Lapisban, másfél a bényei Lepényben és kettő a Danszálláson adja a tájkép hátterét. Az első forgalmi tételek megformálásában a közösségi infrastruktúra közreműködött, míg a saját víziók (részben natúr elvek mentén) a miskolci avasi pincében öltenek testet, ígéretes végeredményekkel. 

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Brut Pezsgő

Finom, tiszta illat, fiatalos, primer jegyekkel, fehér húsú gyümölcsök ornamentikájával. Szép, intenzív buborékok, tiszta ízek, a pincére elég jellemző "neutrális pezsgőstílus", cserébe viszont jólesően üdít. Érezhetően nagy szakértelemmel készült, magabiztos munka, frissítő pezsgő, megkérdőjelezhetetlen eleganciával. Tipikus Sauska stílus. És egy vallomással tartozom még: az az érdekes, hogy ez a tétel nekem jobban tetszett a drágább extra brut pezsgőjüknél is. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Classic

Mindig az egyik legmagabiztosabb pontja a Kreinbacher sornak (igazi bestbuy). Autolízises, péksütesményes, kenyérhéjas illat, tercier jegyekkel, halvány oxidációval. Egészen apró buborékok kárpótolnak aztán ízben. Szofisztikált pezsgő, végig száraz ízzel. Klasszikus stílusjegyek, profi kivitelben, eleganciával, kifinomult szerkezettel (igaz szerettem már ennél jobban is). (6)

Tovább

Ripka Gergely

Arthur Metz Crémant d'Alsace Brut

Kitartó, apró buborékok áramlanak a pohárban, ha kell, egész este. Illatban finom érettség, dióval, visszafogott porossággal, komolysággal, halvány fehér húsú gyümölcsökkel, de ne a kirobbanó frissességet várjuk tőle! Ízben nem csontszáraz, kis édesség ad hozzá populáris zamatokat, mellette zöldalma, körtés ízek, de sem ízben, sem illatban nem fordul át még túlérett vagy oxidált ízekbe szerencsére. Közepes termetű, de puhán integrált, élvezetes buborékok. Összességében egy kissé populáris határon mozgó (egyszerű), mégis könnyed, közérthető pezsgő Elzászból. 

Tovább

Ripka Gergely

Pierre-Marie Chermette Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Rózsaszín címkés örök kedvenc, újra a pohárban. Szép tükrösen tiszta peszgőszín, intenzíven és kitartóan áramló buborékokkal. Illatban és ízben is meglepően intenzív, határozott pezsgő. Illatában alma, körte, naspolya, fehér húsú déli gyümölcsök, igen komplex, erőteljes aromatika chardonnay létére, halvány érettség tercier jegyeivel. Ízben is sok primer gyümölcs, körte, naspolya, almatermésűek zamata. Erős buborékok, de integráltak, ahogy a dosage is szépen keretezi finom édességével a bort, a végén beerősítve a savakkal. Egyensúlyos, húsosan gyümölcsös, egyedi pezsgősség és szép érettség jellemzi. Egy valamit hiányolok picit, a kifinomult eleganciát. De ismét nagyon megbízható, szép minőség a Champagne alatti szegmensben.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Extra Brut

Sok kenyeres, péksütis és profi pezsgős jegy orrban! Ízben is arányos, szép buborékszerkezet, finom szárítás, elegáns dosage-zsal. Kifinomult autolízises vonások, kenyérrel, brióssal. Szép munka! (6)

Tovább

Ripka Gergely

Carassia 773 2018

Új évjratos cucc a kedvenc partiumi pezsgőműhelyünkből. 90 % chardonnay és mellette pinot. Finom apró gyöngyök áramlanak a pohárban. Illatban megnyerő, határozott, tiszta, elegáns pezsgőkarakter: nugát, vajas briós, toast kenyér és egy kis diós érettség finoman. Ízre nem száraz, érezhető egy magasabb dosage. Pezsgő létére komoly test, sőt a végén még az alkohol is beköszön. Pezsgő léptékben mérve mélyebb, kimondottan telt ízvilág jellemzi, hordósan kesernyés jelleggel, de szép buborékszerkezettel, tiszta gyümölcsös ízekkel és finom savval. Akik a légiesebb peszgőket szeretik, azok nem feltétlen fogják szeretni ezt a súlyt, de profi és különleges tétel mindenképp.

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Nature

Több fajta házassága. Szép tiszta ezüst szín, apró bubik intenzíven halandak fölfelé a pohár aljáról. Illatban csupa kenyérhéj, kovászos péksütemények, csak enyhén érett, még épp a csúnya érésen innen van, tiszta, elegáns és definiált pezsgősséggel orrban. Finom buborékok, aprók, feszes sav adta csontszáraz érzet. Szikár, de nem bánt, egyensúlyos, tömör szerkezetű pezsgő. Hosszú és tartalmas élmény, hibáktól mentesen, közepes izgalmakkal. Most is profi részletek, precíz kompozíció.

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább tokaji pezsgő?

Kesernyés pezsgőszezon Hegyalján

Aggódva figyelem a tokaji pezsgő körüli legfrissebb fejleményeket. Évek óta, de ez év közepén még inkább lehetett olyan vélekedésekkel találkozni szakmai berkekben, melyek arra engednek következtetni, hogy a következő években a pezsgő mind nagyobb szerepet fog kapni a tokaji palettán (akár új fajták térhódításával). Egyre több szereplő foglalkozik egyre nagyobb volumenben a buborékokkal, illetve pár éve a közösségi feldolgozó is szélesebb utat nyitott meg a termelőknek a tokaji pezsgősítésre. Részben ezzel is összefüggésben aztán Demeter Zoltán kapott felkérést az év második felében a borvidék hegyközségi tanácsától, hogy tegyen javaslatot egy új termékleírásra a műfajban. Olvasván annak szövegét, azonnal lehetett sejteni, hogy ez nagy hullámokat fog majd generálni, aminek a végkifejlete egy kemény hangú interjú lett, melynek hatására a hegyközségi tanács több tagja nyíltan szembefordult a termelővel, ő pedig lemondott tanácstagságáról, tisztségéről. Így az új esztendő közeledtével és a szokásos újévi piaci jóslatok jegyében beszélgessünk kicsit a tokaji pezsgőről! Merre tovább...?

Tovább

Ripka Gergely

Pezsgőszezon: Grower champagne-ok a Bortársaságtól

Amolyan alma mater hangulattól ihletve

Ritkán hozom szóba, de most van apropója, mennyire meghatározó szereplője a hazai boros közéletnek a Bortársaság. Mondom ezt úgy, hogy nekem is az első boros munkahelyem volt (2008), de közben sokkal többnek bizonyult: iskola borok, emberek, kereskedelem, kommunikáció terén. A lehető legjobb iskola, sokaknak ajánlottam már az évek során (vevőknek, munkavállalóknak is). - Széles kitekintés, inspiráció, elegáns és dinamikus mozgású csapat, aminek mindenkor büszkeség a tagja lenni. Hét év is eltelt, mióta elhagytam a BT-t, messzire sodort az élet, látókörömbe került többszáz hazai és nemzetközi brand, sokezer borral, amik még tágabb mátrixot építettek az ízlésemben (elfogultsággal senki sem vádolhat, aki rendszeresen olvassa a blogot), de máig biztos vagyok benne, hogy a Bortársaság nélkül nem az lennék én sem, de a magyar borszerető közönség sem, ami. Hogy ez konkrétan (elég) jó-e, lehetne-e jobb/másabb stb, azon persze el lehet vitatkozni. Nekem rengeteget adott az elején a BT-s “alapcsomag”, de képesek máig fenntartani (talán nem csak az én) érdeklődésémet állandó újdonságaikkal (ezen is el lehet merengeni persze, hogy jó-e a borpiacnak, hogy az állandó újdonságok igénylésére nevel), hazai és külföldi választékával. A grower champagne-ok világát például pár éve ők (is) kezdték el közelebb hozni a honi fogyasztóknak, s bár nem lehet könnyű a közismert nagy házak mellett érvényesülni velük a mi kis piacunkon, azóta is rendületlenül hisznek benne. Most teszteltem közülük hármat:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább