X

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET

Ripka Gergely

Pannonhalmi Infusio 2020

Ez érdekes, mert évek óta nagyon meggyőz mindig, de most egy kicsit egy dimenziósnak tűnt. Színe is, illata is koncentrációt mutat, de leginkább hordóvanília terén, gyümölcsből alig. Konyakos buké. Ízben nagy test, durva alkohol (15%), sok tannin és alapvetően kevés élvezet. Olyan vörösbor, amiből egy pohárka is bőven elég. 

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2020*

Mély rubin szín. Elegáns hordó, finom babér és más édeskés hordófűszerek. Csupa elegancia és kifinomultság, kávés díszek. Édeskésen indul a korty, kávésan folytatódik, majd húsosan gyümölcsös, elegáns textúra érezhető. Érett tanninok, szép selymes szövettel, finom vaníliával. Ez igen! Nagy bor. Gyönyörűen összeérett alkotókból épül fel már most. (Erős 7)

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Rajnai rizling 2021

Az apátság ebben a fajtában lassan valóban etalonnak számít idehaza, ráadásul ez most egy remek év is mellé. Körte, zöldalma, barack, primer illatok, finom érleléssel. Friss, ropogós, fajtajelleges és tiszta íz. Sós terroirjelleg, sok finom citrus. Sima és kellemes arányok, makulátlanul tiszta stílus minden cseppjében. (Vastag 6)

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Hemina Vörös 2020

Közepesen mély rubinszín, sőt szinte halvány. Intenzív illatában erős hordós pörkölési jegyek, grafit, füstölt-fűszeres sonka, fekete ribizli, bors, fiatalos jelleg (bordói stílus). Ízben hordóvanília, édes fűszerek, étcsokoládé, kissé émelyítő hordósság. Közepes test, finom tannin, szép széles korty, finom likőrös, húsos teltség, gyógynövények és kellő hossz (alkohollal). El bírnék viselni kicsivel több eleganciát frissebb gyümölcsökkel és lendülettel az édes tónus mellé, így egy kicsit újvilágias élmény (bár kétségtelenül profi munka), ami azért nehezen fogy el egy este alatt. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátsági Infusio 2019*

Jöjjön egy méltó vörös az ünnephez. Gránát szín. Gyönyörű fűszerek, sötét húsú erdei gyümölcsök illata, mellette elegáns hordó, sok fekete ribizli érezhető a bor csodás illatában. Ízben is jóleső, élénk gyümölcsök tanúskodnak a hűvösebb klímáról, kis édesség is bevillan, majd gyógynövények játéka. Modern, újvilágias hordóhasználat, aminek talán még be kell épülnie. Hosszú, finom tanninú és remek arányokkal készített bordói házasítás (nálam simán felférne a képzeletbeli dobogóra). (7)

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi St. Martinus Cuvée 2022

Márton napra mi mást...? Hisz évek óta az egyik legszebb példa erre a kissé ugyan komolytalan műfajra. De aki szereti a laza illatos fehéreket, az most sem fog csalódni! Színe egész halvány ezüstös csillogású. Illatában kirobbanóan friss, szőlőlé, szőlővirág, fehér virágszirom, illatos fajták vegyülnek bele, kis mandulával, olajos magokkal. Roppan a sav, feszes, frissítő ízzel üdít minden cseppje. Pofonegyszerű, mégis hamvas és elegánsan könnyed fehérbor. Igazi hétkönapi szomjoltó a vacsora mellé. 

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátsági Prior 2021*

Gyönyörű, elegáns, szépen definiált riesling illat: friss citrusok, érett fehér húsú déli gyümölcsök, édes őszibarack, fehér virágok, kristálytiszta díszekkel (bármelyik német bor mellett szép lenne). Ízben is ellenállhatatlanul elegáns, csiszolt, kerek riesling, melyet egy kis cukor teszi igazán kedvessé, simává. Van teste is, érezhetően fűt az alkohol, de összesimult, varratmentes, nagy bor ez, tele életteli gyümölcsösséggel, barackkal, citruosokkal. Pazar elegancia és (nemzetközi) stílus találkozása, amit nem kell elmagyarázni, mert minden évszakban, napszakban tökéletesen műküdik. Sokadszorra is etalon pannon-riesling!

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2018

Sötét színek, illatban is sok fűszer, főként borssal. Ízben széles, moderált tannin, sok gyógynövény, édes fűszerek, lágyabb, selymesebb, simább korty, tele élettel, élénkséggel, jóleső savval.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább