X

MAISON AUX POIS

Ripka Gergely

Maison aux Pois 6 puttonyos tokaji aszú 2019**

Micsoda meglepetés Mád egyik legújabb borászatától! Kristálytiszta, vonzó illatába bele kell habarodni: tele naranccsal, kandírozott narancshéjjal, érett sárga citrusossággal. Ízben tiszta, buján déli gyümölcsös, kajszilekváros és marmeládos. Igazi mádi aszú, ami körbeölel minden irányból és nem ereszt, hosszan és dzsemesen terül szét, tele primer aszússággal, sok-sok mézédes trópusi gyümölccsel, nem hivalkodó, de éppen elegendő savval. Nagy formátum, gazdag ízek, finom harmónia, hosszú eltarthatóság. Az első aszúbor egy induló borászat történetében mindig fontos és sokatmondó mérföldkő, ez pedig kérem szépen több, mint izgalmas első aszú Kulcsár Gáboréktól!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XVIII.

Kincsvadászat címke nélkül

Régen volt vaktesztünk, száraz boros meg pláne! Mivel gőzerővel készül a TokajGuide ötödik kiadása, így leginkább a pincék mélyén és a helyszínen, esetleg rendezvényeken keresem a kincseket; de a saját készletemet is igyekszem rendszeresen szondázni, figyelve, hogyan fejlődnek az egyes palackok. Vajon a 2018-as meleg év szárazai valóban olyan gyorsan érnek, ahogy azt sokan hittük? A világfajta vagy a botrtitisz jelenléte áll-e jobban a száraz tokajinak? És mit mutatnak három év után a 2019-esek? Sok hasonlóan súlyos mindennapi dilemmánkra érkezik a válasz mai posztunkból:

Tovább

Ripka Gergely

Maison Aux Pois - helyszíni szemle

Forradalmár a mádi Urbán-dűlő gátjain

Kulcsár Gábor megjelenése a mádi színtéren az egyik leglátványosabb változás, ami a település életében történt az elmúlt években: nem elég, hogy felújította Mád egyik legszebb épületét (a Máriás Kúriát, Coop mellett), még azt is a fejébe vette, hogy az Urbán elvadult részét kővel kirakott teraszokon tölti meg új tartalommal. Aki nem hiszi, ezeken a látványos fotókon megcsodálhatja az értékmegőrző munka jelen állását. Az Urbán különleges képességeit még Szepsyéktől ismerhettük meg 2006-tól. Gáborról köztudott, hogy debreceniként csöppent a borvidékre (alapvetően borsóval foglalkozik), de már az épület tavalyi elkészültét is számos sikeres koncert és nagyobb teltházas rendezvény kísérte. Vendéglátással szeretnének komolyabban is foglalkozni, de első lépésben tavaly óta már minden borászati mozzanat a mádi épületben zajlik. Nagyon bízik a sauvignonban, ahogy az Urbán terroir-adottságaiban is. Éppen egy éve még tállyai házukban kóstoltunk, de immár kívül és belül is látva az új birtokközpont és a terület adottságait, bizony van okunk hinni, hogy a település egyik nagy dobása formálódik a pincéből.

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Maison aux Pois

Új üstökös tűnik fel a mádi égen

Csendben, szépen egy új és igen nagy reményű borászat ereszt gyökeret Mádon. A hajdani Máriássy Kúriában (egyik legszebb épület a településen, szemben a Coop-pal) a legkülönfélébb elemekkel felvéve a kesztyűt, a fiatal Kulcsár Gábor Debrecenből építgeti birtokközpontját (ld. TokajGuide 2021: 124. o.). Mielőtt a romos épületet elkezdte rendbe hozni, olyan legendás dűlőkben vásárolt és újít fel területet, mint a Holdvölgy, Betsek és Urbán. Első évjáratai még Tállyán (barátoknál és a közösségi feldolgozóban) fejlődtek, de Gábor maga is nagyon várja a napot, hogy idén végre belakják a saját pincét, ahol minden borászati mozzanat egyéni elképzelései mentén történhet majd. Látványos új támfalak a dűlőben, tiszta borok a palackban, egy váratlan világfajtával kiegészülve, friss brand, gyönyörű címkék a civilben borsóval foglalkozó termelőtől. Lássuk, milyenek a borok a ‘Borsó Házából’!

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább