X

LEGYESBÉNYE

Ripka Gergely

Montium Birtok Furmint 2015

Visszafogott szín, neutrális illat, édes fehér gyümölcsökkel, mint egres, zöldalma, vilmoskörte és birs sárgásabb villanásaival. Ízre mindenekelőtt sima, élmentes, profi és makulátlan darab. Jól áll neki, ha kicsit hagyjuk melegedni a pohárban. Krémes, zamatgazdag, hosszú ízű, igaz kicsit kevés a dísz és egy dimenziós a bor. A meleg évjáratból feszes savakat ne reméljünk, ez inkább a lekerekedett, gömbszerű száraz tokaji, melynek tiszta ízében nyomokban az édességet is megtaláljuk. 

Tovább

Ripka Gergely

Montium Barna Furmint 2015.*

Kedvenc legyesbényei borászatunktól az új blogger-kedvenc darab! Illatban sárga virágok és pirosas gyümölcsök játéka: málna, ribizli, barack, birs (egyszerre emlékeztet Balassa és Bott borokra is). Ízre meglepő, mennyire komplex és sokrétű bor. Furminthoz képest kimondottan kedves, gyorsan levesz a lábunkról. Miközben csupa-csupa vidám gyümölcs és zamat minden cseppje. Maradékcukor is lehet benne, amit finom savak szelnek át. Több, mint meggyőző darab. Elegáns, izgalmas és még nagyon fiatal száraz tokaji.

Tovább

Ripka Gergely

Montium Birtokbor 2013

Az a helyzet, hogy a nagy évjáratokról csak évekkel később derül ki igazán, hogy mennyire nagyok. 13-as évjárat felejthetetlennek tűnik már most. Nagyon ígéretesen fejlődnek ezek a borok. - Ismét száraz tokaji nyílt otthon, és ahogy hűvösödik az idő, feszt jobban is csúsznak a fajsúlyosabb fehérek. Ja, aki nem ismerné a Montiumot (ld. TokajKalauz/16), annak tudnia kell róluk, hogy Hegyalja legnyugatibb településének, Legyesbényének az egyeteln jegyzett borászata, melyet a Bodó házaspár segít tanácsokkal. Köves, meleg tapintása van birtokboruknak orrban: sült gesztenye, édes karácsonyi fűszerek, egészen figyelemreméltó már illatban is. Telt, komplex bor ízében is. Hosszú zamatú, tartalmas anyag, miközben kellően élénk savak kötik le végig a figyelmem a korty lefutásában. Izgalmas, húsos, dús bor, nem szárít, inkább simogat (talán maradt benne némi cukor is), majd enyhén rusztikus lecsengése szinte megidézi a közép kategóriás fehér burgundi borokat. Kitűnő munka. 

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább