X

KOCH

Ripka Gergely

Koch Csaba 899 - Cabernet Franc prémium 2016

Animális, izgalmas, komplex buké, finom gyümölcsök: szilva, meggy. Jó sav,  sok fűszer, tapadó, szárító íz, igen magas tanninokkal. Szép szárítás, fiatal még, de nagy potenciál van még benne. Az árcímke mondjuk nem szerénykedik. (Erős 6)

Tovább

Ripka Gergely

VinArt (Koch Csaba) Csanád Cuvée 2016

Sokadik kóstolás. Finom szilva, érett gyümölcsök, most csúcsformában van! Finom korty, étcsoki, jó tannin, hosszú íz, finom szárítás és tapadás a végén, de még éppen nem esik túlzásokba a cseresség sem. Korrekt arányok. 6+

Tovább

Ripka Gergely

Koch Cserszegi fűszeres 2021

Populáris, direkt illatok, fajtajelleges virágosság, vegetális, csalános jegyekkel. Friss, ropogós, laza cserszegi, fiatalos hangszínnel, tele élénkséggel, citrusokkal, grapefruittal az utóízben, ahogy a közönsége is szereti. Szép munka a műfajon belül! (6)

Tovább

Ripka Gergely

Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2012

Gránátosabb színre váltott már. Szép érett illatok, finom hordóval, érezhetően “megnyugodott” bor. Finom érettség jelentkezik ízben is, markáns tannin, erős tapadással, pirosas fűszerek, majd szárító végszó. Kissé kevesebb már benne a gyümölcs, ellenben markáns a hordó. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Koch Borászat -Vin Art Villányi Franc 2017

Emelkedett, izgalmas illat, tiszta, szép fűszerekkel, modernebb hangszínnel, nagyon elegáns és finom aromatikát mutat. A kortyban sötét húsú gyümölcsök, sok tannin, szárító ízek, porszáraz vég, vanília, kiss túlzó tapadás, kár mert az illat gyönyörű...

Tovább

Ripka Gergely

Vin Art Pincészet 899 Merlot 2015

Koch Csabáék villányi borműhelyének bora. Illatban intenzív lakkozott bútor, erős, de minden bizonnyal drága fahordó. Ízben masszívan szárít, likőrös, rombolóan cseres, porszáraz korty, amiből hiányzik egyelőre a kedvesség, a jó ihatóság.

Tovább

Ripka Gergely

Koch Vinart Brut Pezsgő

Noha tiszta chardonnay pezsgő, mégis muskotályos, illatos pezsgősség, rózsás díszítés jelenik meg benne érdekes módon. Édeskés, magas dosage érezhető, de izgalmas bukés, virágos karakter és szerkezet a meghatározó. Pezsgőként szép munka, kérdés, hogy a pezsgők rajongói közt mennyire talál magának utat.

Tovább

Ripka Gergely

Koch villányi Csanád Cuvée 2015*

Izgalmas élmény, nagy megelepetés. Szép hordó, sötét gyümölcsök, újvilági benyomások, emelkedett, "drága borosság" érezhető benne vakon. Nagyon komoly anyag, sok tanninnal, érlelhető, fiatal még. Most tapad, vastag, szinte pusztító cserrel a második kortynál. Kicsit mindenben túlzó bor, de valami azt súgja, öt év kevés neki a palackban.

Tovább

Ripka Gergely

Koch Frisch Kadarka 2018

A fajtára jellemző halvány szín. Fűszer, szegfűszeg, fakéreg, pácolt hús jelentkezik illatban. Közepes test, fanyar piros gyümölcsök. Szép sav, sok-sok fűszer, édesek, egzotikusak és a fajtáról sokat mesélnek. Csípős, fűszeres végszó. Összességében tetszetős kadarka a fajta egyik klasszikus magyar termőhelyéről, igazi magyaros, paprikás ételek mellé kívánkozó bor.

Tovább

Ripka Gergely

Koch Irsai Olivér 2019

Kifejező, illatos, friss, fajélesztős, reduktív vonások sorát mutatja orrban. Ízben eléggé rövid, de tiszta, ropogós savú igazi tavaszi szomjoltó bor az első kertipartihoz. 

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább