X

JANCIS ROBINSON

Ripka Gergely

Tánc Jancis Robinsonnál

Posztom a wine writer competition keretében

Két év után sikerült ismét egy cikkel a világ talán legmeghatározóbb boros szaktekintélyének tartott Jancis Robinson oldalán egy kicsiny kis szerepet kapni. A 2023-as Wine Writer Competition pályázata 'Az Én Kedvenc Boros Arcom' címet kapta. Sokat morfondíroztam, hogy egy független borszakírónak egyáltalán kell-e lennie bármilyen "boros kedvencnek"...aztán rájöttem, hogy igazából az egész borvidék (minden borvidék) jövőjének a záloga valójában az, hogy lesz-e, aki kimegy nap mint nap és megműveli a tőkéket. Az a fajta kétkezi munkamorál, amit Györgykovács Imre bácsiéknál vagy épp Takács Lajos szőlőszereteténél tapasztal az ember igencsak kiveszőben van, de ma még aki kisétál a dűlőkbe nagy véletlenül találkozhat végletekig elhivatott szőlőmunkással (vincellérrel), aki szívből dolgozik és nem csak az órabérért. Így Homonna Attila javaslatára lett Juhász Pali az én kedvenc boros arcom, akin keresztül egy picit körbejártam a fenti témakört. Aki elolvasná angolul, itt megteheti. Óriási megtiszteltetés számomra idén is, köszönöm a lehetőséget a jancisrobinson.com-nak!

Tovább

Ripka Gergely

Jancis Robinson oldalán 4 napja TOKAJ!

Befejező rész: Szóló, Tállya

Egészen hihetetlen, de végül a harmadik írásom is kikerült Jancis Robinsonnál, amit Tokajjal és a fenntarthatósággal kapcsolatban küldtem neki. Érdekesség, hogy a sorrend nem volt teljesen helyes, mert a Szóló lett volna a második, Bott a harmadik rész, de ez maximum a dramaturgia szempontjából lehet csak kérdés. Nagyon nagy öröm, hogy ezzel négy napja a 'Free for all' oldalon Tokaj szerepel egy ekkora, nemzetközileg elismert véleményvezér felületén, angol nyelven.

Ismerjétek meg a Szóló aktuális történetét: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-szolo-tokaj

És a korábbi két cikk:
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-homonna-tokaj
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-bott-tokaj 

Illetve Juhász Panka írása Jakabékról:
https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-jakab-tokaj 

Tovább

Ripka Gergely

Jancis Robinson oldalán a Tokaj-trilógiám második része

*Bott Pince a világ egyik meghatározó boros platformján

Lassan több írásom lesz a héten Jancis Robinson MW oldalán, mint itt a saját blogomon. Ma a TokajKalauzban egy csillaggal jutalmazott *Bott Pincéről van szó angol nyelven: ahogy ők megélik a mindennapokban a fenntarthatóság kérdéseit (egyébként szeptember 26-án tokkal-vonóval beköltöznek a hajdani Bodrogkeresztúri Kerámiagyár felújított épületeibe, a Mindszenthavi Mulatságon érdemes útbajeteni őket).

A teljes írás ezen a linken érhető el: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-bott-tokaj

(Egyúttal itt köszönném meg Robert Smyth fordításban nyújtott segítségét, javaslatait.) Kíváncsian várjuk a nyertes pályaművet...!

Tovább

Ripka Gergely

Jancis Robinson oldalán angol cikkünk Homonnával!

Aszú és a klímaválság

Óriási megtiszteltetés, hogy a világ talán legfontosabb boros véleményformáló személye, Jancis Robinson oldalán szerepelhetek egy cikkíró pályázat keretén belül. Attilával sokat beszélgettünk az elmúlt években a klímaválság hatásairól, hogy mi lesz az aszúval és persze napi szőlészeti és borászati mozdulatai közepette mindig is törekedett a fenntarthatóságra. A mai angol nyelvű cikk az első része a 3 pályamunkámnak.

Csütörtökön Juhász Panka révén, pénteken pedig az én cikkemmel Homonna Attila saját, illetve Jakab Borászattal kapcsolatos munkássága állt a középpontba a Master of Wine-legenda weboldalán. A teljes  írás angolul itt érhető el (sok egyéb hasonszőrű gondolkodású borászat bemutatásra kerül egyébként a világból, érdemes böngészni a legutóbbi cikkeket): https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc20-homonna-tokaj 

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább