X

GYÖNGYÖSPATA

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Hoop Wines - karanténszemle

Hopsz, a borbloggerből borász lett...

Németi Zoli nálam a három legjobban kóstoló hazai borismerő ember közt van. Néhány alkalommal nekem is volt szerencsém köreiben kóstolni, ezért is merek ilyet állítani. Octopus néven a művelt alkoholista hasábjairól lehet ő egyébként ismerős. Nem az alapító művalkesz generáció tagja, de szigorú és következetes pontszámairól bizonyára többen ismerik; komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezik, aki sok-sok éve kóstol hazánkban el nem érhető referenciákat is a nagyvilágból. A művelt alkoholistát sokféleképp ítélik meg boros körökben (néhány poszt erejéig magam is csapattag lehettem rövid időre), egy dolgot azonban biztosra veszek: formálták a magyar borízlést és bormédiát is, elfogulatlan és kendőzetlen hangvételük nekem az első percektől (2008) irányadó volt. Kulcsszerepük volt ennek a blognak a születésében is. Amellett pedig én is kitartok, hogy a nemzetközi kitekintés rendkívül fontos ahhoz, hogy a saját értékeinket felismerjük és a helyükön, illetve a világpiacon is kezelni tudjuk. Zoli borszeretete és kíváncsisága odáig “fajult”, hogy két éve elvégezte a Soóst. Borász lett és nyomban be is kapcsolódott évfolyamtársa, Kerekes Zoltán gyöngyöspatai pincéjébe. Ez lett a Hoops.

Tovább

Ripka Gergely

Losonci Bálint a HetiVálasz címlapján -frissítve

egy borász hangja gyöngyöspatáról

Igen kellemes meglepetésként ért tegnap, mikor egy reklámoszlop nagy plakátján Losonci Bálint nézett le rám a HetiVálasz eheti számának címoldaláról. Nagyon egyet kell, hogy értsek, sőt ha kicsit elragadtatom magam, azt kell, hogy mondjam, a maga nemében egyedülálló dolog, hogy egy kis, kézműves borászat ilyen jellegű médiafigyelmet kap (értsd: szem előtt van).

Tovább

Balla Márton

Szecskő Tamás gyöngyöspatai Rubintos, 2007

Az első Szecskő bor, amivel találkoztam a szintén méltatlanul kevéssé propagált turán volt, ami elképesztő magaslatokat mutatott, mind egyedisége, mind koncentráltsága miatt. Nagyon egyedi illat- és ízvilága volt az egyetlen, amiben eltért a nagy bordeaux-i stílusú boroktól. Feszes szerkezet, sok tannin és színanyag, szép savak.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább