X

ETYEK

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Chardonnay 2020

Halvány citromszín. Neutrális, enyhén zöldes-citrusos, fajtajelleges visszafogottság, de tisztán és elegánsan.  Ízben is tiszta, csiszolt, frissítő bor, primer ízekkel, szép testtel, profi megmunkálással. Neutrális, kellően tömör, kellően részletgazdag, kellően tartalmas és hosszú. Kár, hogy a végén a 14-es szesz azért nem tréfál, hangsúlyos, csíp egy kicsit, de ha jól be van hűtve, talán az is elfér. Összeségében szép munka ez.

Tovább

Ripka Gergely

Haraszthy Sauvignon blanc 2021

A Winelovers saját márkás boraként lett címkézve. Kirobbanó, friss, újvilágias illat bodzával, csalánnal, grapefruittal. Üde, könnyű, citrusos és ropogós savú reduktív bor. A modern, intenzív, újvilágias jelleg ízben is folytatódik. Tiszta korty, pontos stílusjegyek. Aperitifnek is, de ételek mellé is remekül iható, nyárias etyeki bor.

Tovább

Ripka Gergely

Kálna Pince Brut Nature 2012

Izgalmas új etyeki pezsgős pince. Enyhe, elegáns illat, tiszta jegyek, visszafogott, krémes, meszes orrban. Krétás, eleven, magas szerkezet, emelkedett és izgalmas pezsgősség. Légies és mégis telt (utóízben kesernye). Nagyon igényes szerkezet és stílus.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Red 2018

Fűszeres, füstölt sonkás, diszkrét illat. Egyszerűbb, könnyebb szerkezet jellemzi, sok gyümölcs, jól iható, enyhe édeskés tónussal, arányos, finom tétel, bonyolítások nélkül.

Tovább

Ripka Gergely

Haraszty Sir Irsai 2019

Illatában a fajtához képest eléggé zöldséges, kevéssé megnyerő aromatika jellemzi. Több definiált fajtajelleget vártam volna az illatban. Barackos, fehér húsú gyümölcsös, tiszta ízek aztán, simasággal. 

Tovább

Ripka Gergely

Gervai Chardonnay 2019

A sommelier, Gervai Jani alighanem első bora, amiről írok. Pedig nem mostanság kezdte Etyeken: Sauvignon blanc-jai közül már többet is kóstoltam korábban, de ez az első Chardonnay, ami furmintfan-szomszéd palackjából kóstolva kiváltképp tetszett. Tiszta, friss, fiatalos, egzotikus, sárga húsú gyümölcsös illat, némi olajos maggal. Ízében is kristálytiszta, Chardonnay-san kerek, etyekiesen virgonc savú tétel. Összességében élénk, friss gyümölcsös bor, ami így fiatal állapotában fogyasztandó, és megannyi lehetőséget tartogat a gasztronómiában. Kíváncsian várom a folytatást.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Pinot noir 2017

Árulkodó halvány szín. Szép, emelkedett, elegáns illat. - Füstölt hús, fűszeres pác és sötét húsú gyümölcsök. Édeskés fűszeres íz, lágyabb, melegebb, ölelőbb, szélesebb korty, igényes megfogalmazás mentén. Etyekről ez egy kivételes szépségű vörösbor (mindig).

Tovább

Ripka Gergely

Pezsgőkonferencia – emelkedő buborékok

Szeptember 3-án ismét Etyeken találkozik a pezsgővilág!

A tavalyi nagysikerű indulás után, szeptember 3-án idén is megrendezik a PEZSGŐKONFERENCIÁT! Újdonság, hogy a plenáris rész, tehát az előadások sora és a kerekasztal vitája után, PEZSGŐÜNNEP néven egy rendkívül izgalmas kulináris élményben is része lehet a résztvevőknek.

 

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Irsai Olivér 2019

Kicsit szúrós, virágos illat, felismerhető fajtajelleg. Ízben laza, friss, sok primer gyümölcsöt mutató bor, mely kellően hosszú és telt is, pontos technológia mentén készítve. Az áráért még mindig remek bor a hétköznapokhoz.

 

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Aligvárom 2018

Vegetális, borsóhüvelyre emlékeztető jegyek. Ízben is folytatódik a sauvignonos jelleg, melybe egy disszonáns hatást keltő édeskés szál is fonódik. Nem lopta be magát a szívembe ez a tétel most Nyakaséktól.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább