Orrban púder és virág, furmint létére eléggé intenzíven indul az illat! Ízben sok citrus, élénk, friss és üde bor, fiatalos, primer stílusjegyekkel. Könnyed, piacos, laza furmint profin megalkotva, érezhetően magabiztos kezek által elkészítve!
Ha ünnep, akkor aszú! Halvány arany szín. Sok gomba, érettség, de elég zárt illatot mutat most a korábbi élményekhez képest. Sok cukor a kortyban, széles, mádias íz. Barackos, mézes, intenzív édesség végig. Hosszú, finom botritiszjelleg, karamell, aszalt gyümölcsök jellenek meg a tartalmas, kiadós kortyban. (7+)
Tokaj városa különös pontja a borvidéknek. A fővárosa, mégis időről-időre belefuthatunk ellentmondásokba. Ebben a városban máig összeér az elmúlt (minimum) 100 év összes történelmi szála, minden ami szép vagy kevésbé szép, miközben a város fejlődése egyedi mederben zajlik. Megújult a Tisza hídja a nagy teherforgalom kívánalmai szerint, a hídfőnél megújult a város legnagyobb szállodája is (mostmár Mercure**** néven), maholnap átadják a Csurgó-völgy 5 csillagos új szállodakomplexumát is, miközben a város különböző pontjain tényleg megélhetünk mindent, ami Tokajban az elmúlt 40-50 évben történt. Borászatok tekintetében jelenleg a TokajKalauz legtöbb csillaga Tokajban van (összesen 4), de bizony nagyon nem mindegy, hogy az ember hol kopogtat, ha megbízható minőségre vágyik. Ott a Hétszőlő mint a város látványos, nagy szereplője, a kicsik közül Tokajhoz kötődik ***Demeter Zoltán, (részben) *Balassa István is. Ha igazán biztos pontokat keresünk érdemes előre tervezni! A Dobogó és a Hímesuvar mellett az Erzsébet Pince is mindig szép élmény. Ma ők következnek.
A Winelovers Wine Awards és Expo utolsó napján egész nap ültetett és sétáló programok várták a hazai és külföldi zsűritagokat. Minden teketóriázás nélkül izgalmas édesekbe ugrottunk fejest a mesterkurzus-teremben: szamorodni reggelire 9:30-tól. Évek óta aktuális a téma, pár hete vakon is próbát tettünk, hogy a mai szamorodnik mennyire szamorodnik vagy épp mennyire szinte aszúk (vö. *Balassa, **Szepsy és ***Demeter Zoltán szamók beltartalmát). Kivonták a tokaji egyenletből a 3 és 4 puttonyost, érezhetően felpörögtek az események a szamó körül. Történelmileg a szegény ember aszúja lenne, amit ma gyakran 190-200-as cukorral mégis nehéz helyén kezelni egy 130-as cukrú 5 puttonyos mellett. Több pincénél mindkét műfaj erősen eltolódott a magasabb cukortartomány felé. Sok tehát az áthallás a két kategória borai közt. Nagyon fontos a szamorodni: ez az a bor, ami minden jegyében hordozza Tokaj gyönyörű édességét, miközben megfizethetőségével a gasztronómiában és a “térítésben” is kulcsszerepe van/lenne a TokajDry és a Tokaji Aszú közti sávban. Nézzük a muníciót és üzeneteket mögötte!
Moderált furmintosság illatban, enyhe, de kifinomult aromatika, elegánsan némi körtével, zöldalmával, őszi barackkal, fehér virággal. Feszes, élénk savakkal indul, aztán széles a korty, sós terroirjelleg és egészen hosszú, csiszolt íz jellemzi. Magabiztos és profi TokajDry tétel, mely nem túl szigorú ahhoz, hogy szerethető és elegáns is legyen, miközben a borvidéket is remekül illusztrálja, finom citrusokkal és zöldalmával búcsúzik el (jól behűtve egészen rajnais szerkezet és elegancia jellemzi)! Nagyon tiszta és szép munka!
Fiatalos, az évjáratra jellemzően gyümölcsös, körtés, fejlődő illat egyelőre. A kortyban finom szerkezet, sok részlet, érzetre elég magas cukor, de szép egyensúly és ismét sok, érett egzotikus gyümölcs díszíti a bort. Még nagyon fiatal formában van, remélem, lesz módom újrakóstolni.
Palackérett tokaji ritkaságok, forgalmon kívüli kalandok
Pár hónappal korábban már volt egy hosszabb okfejtésem arról, mekkora lehetőség és mennyi komoly számadat volt a Nagy Tokaji Borárverések körül. Sajnos 2018 után több aukció egyelőre nem volt, pedig a tokaji aszú bizony önmagában lenne akkora történet, ami egy árverés szinergiájával akár még új lendületet is kaphatna a piacokon. Ezek az árverések nem szűkítették a kört az aszúra, elég sok száraz tétel és édes bor is kalapács alá került, egy gönci hordónyi (136 l) mennyiségben, hogy aztán egy év alatt, egyedi, borlovagrendi címkével kerüljenek leszállításra szerencsés tulajdonosaiknak. Az utókor számára minden árverési borból allokálva lett pár palack Hegyalján, egy pince mélyén. Most egy órára megnyílt ezen eltett borok archívuma. Augusztus 20-án az alábbi archív tételekből tartottam egy pop up kóstolót az Intercontinentalban.
Ritkán van mostanában poszt, de akkor legalább hosszú... Tokaji Március ugyan idén az ismert okoból elmaradt, de az Intercontinentalban ebben az esztendőben is tokaji pezsgővel ment a koccintás augusztus 20 alkalmából. A háttérben a tűzijáték ugyancsak elmaradt 2020-ban, a felhozatal is igen sokféle volt (kicsi, alig ismert pincétől a közkedvelt slágerekig), de ha már arra volt dolgom hivatalból végigszondáztam néhány pincét (közben archív árveréses tokajiakból tartottam egy pop up kóstolót, arról külön poszt lesz a héten). De akadt számomra is kellemes meglepetés, eddig ismeretlen gyöngyszem. Jöjjenek is a jegyzetek:
Citrus, alma, hordóvanília, eléggé fás jegyei dominálnak egyelőre illatában. Ízben a meleg évjárat magas cukortatalma és krémessége dominál, egyelőre kissé túlzott hordójelenléttel a kortyban, ami remélhetőleg beépülhet még.
Tudják az egyensúly kérdésköre.... Ha édes borról van szó, akkor ez a kulcsa mindennek. - Hogy a cukor mellett a sav mennyire érvényesül és viszont. Talán nem vagyok egyedül azzal a vélekedéssel, hogy akkor igazán szép/eltartható/elegáns/jól illeszthető bármihez (pl. ételhez) egy édes bor, ha a savak repítik, kortalanná teszik, lemossák a cukrot. A decemberi 1999-jubileum kapcsán a sav-cukor témában több oldalról is körbejártuk a témát (érdemes visszalapozni), illetve hamarosan két hűvös évjárat édesborával lesz válasz magas savakkal a mai savszszegény posztra. De mindig elmondom, hogy nincs még egy ilyen borvidéke a világnak, ahol (egyrészt a sav és a cukor ennyire páratlanul tud működni, és) ennyire szépen megjelennek egy borban az évjárat sajátságai, mint Tokajban. Így már fiatalon lehet valamit sejteni abból, milyenek lesznek az idővel. Nos, 2013-at tartjuk aszúban a nagy futó évjáratnak, de az igazság az, hogy számomra egyre kevesebb eleganciát és szépséget hordoznak az évjárat aszúi (szemben mondjuk 2016 vagy 2017-tel), édességben annál többet.
Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet…
II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre: 2019 (0.75 vs. 1.5 L), 2017 (0.75 vs. 1.5 L), 2016 (0.75 vs. 1.5 L), 2012 (0.75 vs. 1.5 L), 2009 (0.75 vs. 1.5 L). .. Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra). Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk. Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!
Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:
Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!