X

ÉDES

Ripka Gergely

Somlóiak #1 - Hollóvár Pince

Ha csak egy pincét mondhatnék somlóról...

Bevallom, teljesen el voltam ragadtatva, mikor megtudtam, hogy Kató András kollégámtól (Terroir Club) Takács Lajos kóstoltatására kaptam meghívást, aki Somlón egész magasan, a hollók lakta bazaltformációk lábánál vetette meg lábát, alig 10 éve (ám ez a néhány esztendő elég is volt neki ahhoz, hogy A hegy legjobbjai közé vésse be nevét szenzációs boraival). Két részben kívánnék foglalkozni Somlóval, két merőben eltérő borászati stíluson át. Az első köztük tehát a Hollóvár lesz. Izgalmasan gejl illatú, túlcsordulóan minerális, feszes savszerkezetű, tökös, sűrű anyagot vártam e pincétől. Lássuk végül mi igazolódott be mindebből!

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Andante 04|07***

100 % furmint, 236 g/l maradékcukor

Azt hisszük, világhírűek vagyunk, és mindenki fejet hajt mindenütt bikavérünk és a tokaji aszúnk előtt. A valóság ennél azért kicsit lesújtóbb. Aztán sok volt a kontárkodás, az imázsrombolás is néha...de persze nincs elveszve semmi. Talán egy kis vérfrissítés, megújulás sokat segíthet borászatunkon. Talán nem kéne kapaszkodnunk úgy minden poros kifejezéshez, technológiához, mint az aszú vagy a szamorodni. Egy igazán rendhagyó, fiatalos lendületű, de letisztult - azóta is változatlan - stílussal útjára indított édes bor hozta meg az áttörést a mára legnagyobbak közt jegyzett tarcali pincének, a Degenfeld Szőlőbirtoknak is. 100 % furmint, 236 g/l maradékcukor. Gondolatok az Andante két évjáratáról.

Tovább

Ripka Gergely

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú/2005.***

Régi jegyzet, első Szepsy-kóstolóm, ahol egyértelműen új dimenziók nyíltak meg bennem anno a Tokaj száraz és édes oldaláról egyaránt. Volt szerencsém tehát az öreg Szepsy-mester mellett megkóstolni ezt az aszút, melyet a sorsnak hála aztán még két alkalommal is visszakóstolhattam érettebb korában is. Ám ekkor még csupán hordóminta volt, közvetlenül palackozás előtt (2009 elején). Életreszóló élményt jelentett ez nekem akkor. Aszú, ahogy a fogyasztó nem élvezheti. Fiatal, az érlelése még nem zárult le, amikor kóstoltam. 2003 után a következő Szepsy aszú a 2005-ös évből készült el. Káprázatos szín. Maga a gyümölcshús íze és illata, mindent átható aromatikája. "Mintha sárga húsú őszibarackba harapna az ember" - alapvetően ennyit tudtam leírni róla akkoriban, de máig meghatározó borélményt érzékeltek bennem a műszerek. Elképesztően sűrű, és tartalmas ízek, zamatok. Határtalan komplexitás, melynek a fokát addig egyáltalán nem ismertem. (9+)

Tovább
60 év körüli gyalogtőke a Telekiben. Teljes történet holnap!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

1915: Vay Vineyard (Olaszliszka, Tokaj region), Vayi Winery

Old Vine Chronicles/I.

I spent a couple of exciting weeks taking photographs and seeking out the oldest plantations in the legendary Hungarian wine region of Tokaj. Though there are several extremely old parcels and individual vines remaining, it appears that overall there is a declining area of complete, larger-sized old plantations in Hungary. The main reasons leading to a lack of old vines have been phylloxera (from the late 19th century), the two world wars, and considerable political upheaval. In the former communist era, which lasted until 1989, each family was permitted to own only a maximum of just a third of a hectare. This resulted in tiny, fragmented plots that progressively became older, while they got a new owner every 40-50 years (some of the plantations declined so much over the decades that they had to be replanted by their new owners), so it is more than challenging to tell when the remaining mature plants were actually planted. 

 

Tovább
Múlt század elején ültetett tőkék a Vayban. Teljes sztori hamarosan itt a blogon...

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Ismét megjelenés a jancisrobinson.com-on!

Tállya az Öreg tőkék rovatban

A blogon megint kicsit kevesebb a poszt a nyári forgatag miatt, de cserébe egy csodás augusztus 20-ai ajándék: az idei Wine Writers Competition keretein belül publikálásra került a Hetény-dűlő Szólóhoz köthető területének története Jancis Robinson MW blogján.
Az általam írt teljes sztori itt érhető el angolul: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc21-heteny-vineyard-hungary 

További posztok is várhatóak, idén összesen 6 pályamunkát küldtem be (5 ebből tokaji, de ez talán nem meglepő).

TALÁLKOZZUNK szeptember közepén Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon, ahol a Bocskai utcában Tállya Dűlő Bárral készülünk idén is (Éless Mimiék szomszédságában)!

Tovább
Sárospataki Comenius Campus épülete

Ripka Gergely

Tovább