X

DŰLŐS

Ripka Gergely

Gereg Kékfrankos a négyzeten

2020 és 2021 a Hoop Wines borain keresztül

Mátrán továbbra is izgalmasan zajlik az élet. - Újra és újra felkapom a fejem egy-egy közepesen vagy kevéssé ismert kisebb pince szuper borára. A Hoop Wines ténykedését már évek óta van szerencsém nyomonkövetni. Érezhető a borokon, hogy törődéssel, jó ízléssel készülnek, noha nincs sem több generációs előzmény vagy gigaberuházás, avagy supergroup stáb mögöttük influenszer kampányokkal vagy éppen arcaba mászó online aktivitásokkal. A borok egyszerűen szépek, igényesek, magukért beszélnek, híven kifejezik Kerekes Zoltán, a tulajdonos ízlését, hozzáállását. Másfél hektáros kis birtok, a portfólióban pedig a lassan ikonikus Gereg-dűlő mindig kiemelt figyelmet kap. Nézzük, milyen egy nehezebb és egy könnyebb évjárat legelterjedtebb szőlőfajtánkon, a kékfrankoson keresztül a Mátrán!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XX.

Advent előtti kincsvadászat, címke nélkül (száraz novemberi kiadás)

Közelegnek az ünnepek. Boldog lennék, ha ez a néhány hét édes tokajiak mértéketelen fogyasztásáról szólna itthon és/vagy külföldön (az AszúGlass-projekttel igyekszem kicsit helyzetbe hozni a borvidék legfontosabb borítpusát), de a nap végén tisztában vagyunk vele mind, hogy száraz korszakot élünk. Itt is van a száraz november, amit rögtön kihasználva a TokajDry műfajról igyekszem fátylakat lelibbenteni ezzel a néhány kortárs vakon kóstolt tétellel (2017 és 2022 között mozogva). Lesz benne új név és lesz olyan is, amit már májusban is teszteltünk. Kinél milyen minőségek kerültek palackba az elmúlt pár évjáratban? Melyik palackra essen a választásunk, ha egy ütős furmint kell? Mindig a csillagos pincéknél találjuk a csillagos minőséget? Hol tart a natúr movement Tokajban (Tállyán)? Lássuk huszadik vaktesztünk eredményeit!

Tovább

Ripka Gergely

Eger az amerikai álom küszöbén?

James Suckling jött, látott és...pontozott.

Aki a közösségi média felületein aktív, bizonyára szembejött vele a hír: James Suckling Magyarországra látogatott, vélhetően egy jól ismert, nagyobb termetű hegyaljai pince ráhatásával, és ha már itt járt, Egerbe is vitte az útja odafelé vagy visszafelé. Balladai homály fedi az okokat, mindenki spekulál (biztos így volt, biztos azért hozzájuk ment), Gál Tibor beszámolója szerint tényleg rejtély, hogy miért éppen az ő pincéjükben és a St. Andreánál kóstoltak, amit Lőrinczék annyival egészítettek ki, hogy korábban bort küldtek ugyan Sucklingnak, írt is róluk, és ennyi. Lényegtelen. Bárhogy is volt, szépen megsorozta mindkét egri pincészet borait 90+ pontokkal, világszínvonalúnak ítélve azokat (korábban is szoktam azért mondani boros körökben, hogy JS mintha 100 helyett 110-es skálán pontozna, jelentsenek azok a 97-98 pontok bármit is, de természetesen ez már csak merő rosszmájúság). Bízzunk benne, hogy valóban sokakhoz elviszi a magyar bor hírét ez a siker; ha valamire, erre mindenképp alkalmasak lehetnek ezek pontszámok. A St. Andrea is felettébb megörült és büszke a nemzetközi feedbacknek, s ha már így alakult, a róluk elkeresztelt pesti borbárban be is mutattak egy izgalmas válogatást a szóban forgó tételekből. Nézzük is ezeket a csúcstámadásokat közelebbről!

Tovább

Ripka Gergely

Figula Száka Olaszrizling 2022

Halvány szalmaszín. Kedves illatában olaszrizlinges olajos magok, közte mandula, széna, citromfű, de nem harsány. Ízében fajtajelleges kesernye, hosszú, sós, eléggé lágy savú (2022), viszont szép széles a test, enyhén édes tónussal szinezve. Komplex, csiszolt, hosszú és izgalmas szerekezet, finom balzsamos textúrával, kerekséggel. Annyira nem markáns egyéniseg, mint egynémely elődje, de az átlag olaszrizlingeknél mindenképp több az élmény! Ne hűtsük túl, jól áll finom részleteinek a 12-13 fok!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: UPDATE!

Szavazz a kedvenc dűlőfotódra!

Kedves Nevezők és Olvasók! 

A TOKAJGUIDE - fotópályázat a célegyenesbe érkezik: indul FB-oldalunkon a közönségszavazás! Ehhez közös galáriában, a fotós nevével osztottuk meg a legszebbnek ítélt fotókat (melyek A Tokaji Terroirt mutatják be igen sokféle oldaláról). A közönségszavazás október 2-án 22:00-kor zárul le, az új TokajGuide megjelenése előtti napon. Abban a pillanatban tekintjük majd véglegesnek, hogy mely fotó alatt futott be a legtöbb kedvelés!

FONTOS, hogy csakis az eredeti képposzt alatti értékek számítanak majd!

Neked melyik a kedvenced? 

Sok sikert mindenkinek! A különleges nyereménycsomag  már készül a győztesnek, tele csupa különleges hegyaljai termékkel :)

A teljes pályázati szabályzat: http://tancolomedve.hu/3662-palyazati-szabalyzat 

A Facebook teljeskörűen mentesítve van minden jelentkező vagy résztvevő részéről. Elismerjük, hogy a promóciót a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, illetve a promóció nem kapcsolódik a Facebookhoz.

Tovább

Ripka Gergely

Aszúkóstolás innen-onnan

Valami készül....

Aszúhoz illő új poharakat teszteltünk a napokban. A secret projektről még augusztusban hamarosan megosztok több izgalmas részletet is (már tűkön úlök, látva a végkifejletet). Ám ma még a megmaradt, termelők által a tesztelésre hozott borokról osztanék meg pár jegyzetet, amolyan teaser jelleggel...annak jegyében is, hogy nyáron sem bűn aszút bontani, sőt!!

Tovább

Ripka Gergely

Préselő - helyszíni szemle Erdőbényén

Nagy Zsoltéknál sem mostanában jártam utoljára Bényén. De pár hete annyira tetszett aszújuk (ld. előző poszt), hogy múlt héten beszaladtam hozzájuk egy gyors helyszíni szemlére. A vendégház udvara megszépült, a környezet mindenféle igényt remekül kielégít (szállással, étkezéssel, a legkülönfélébb igények szerint, és ez nem a reklám helye). Én most leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a pince stílusa mit mutat az elmúlt évjáratok tükrében. Korábban rendre meggyőzött, sőt meglepett a borászat produkciója Ugyan a Préselőnél a limitált palackszámok ellenére vállaltan az érettebb tételek dominálnak az aktuális választékban, néhány fiatalabb tétel is került a pohárba. Lássuk közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Radka Furmint 2021

Szerény, kevéssé ismert kis borászat (1 ha alatt), mely távolról, Leányfaluról készíti a tállyai közösségi feldolgozóban évente egy borát, melynek a címkéjén mindig egy kortárs művész alkotása kap helyet. Üde, tiszta, fiatalos illat, diszkrét bájjal: fehér húsú almatermésűek, körte, zöldalma, őszibarack, egres, citromlé, egy csipet zöldfűszerrel az abaújszántó Kis Bea-dűlő karakterével. Tiszta ízben eleven, vibráló sav, sok primer gyümölcs, a végén jóleső, dzsúzos cukor kerekíti ki félszárazra, majd a legvégén az évjárat jellegzetes, citrusos sava mossa tisztára a kortyot. Tartalmas, mégis csiszolt és elegáns tétel, hordó nélkül, finom terroirjegyekkel színezve. Még fiatal bor, melyet pár évig érdemes lehet a pincében pihentetni is.  

Tovább

Ripka Gergely

Légli Géza Matacs Chardonnay 2022

Szalmaszinű fehérbor. Illatában csupa elegancia: egzotikus gyümölcsök, főleg zöldes citrusok, érett lime, grapefruit, mandarin, tisztaság. Friss savak, feszes citrusok játékossága és sok-sok gyümölcs: őszibarack, sossag, enyhén rieslingeket idéző csiszoltsággal. Szép bor, egyéniseg, egyedi borászati fefogassal.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - ***Demeter Zoltán pezsgőleckék

Tokaji buborékos kísérletek széltében hosszában

A TokajGuide első háromcsillagos birtokáról köztudomású, hogy bő tíz éve a pezsgő tartja igazán intenzív mozgásban. Ott volt a Szentesi-féle bérpezsgős korszak ébredésénél (2009-2011), és sokat utazott, hogy megértse az autolízis működését. - Demeter Zoltán igen fontos úttörője volt ennek a műfajnak, nem csupán tokaji, országos viszonylatban is (ld. Borászok 12 Pontja). Sokat tett azért, hogy a pezsgő mind jelentősebb műfajjá váljon, és Hegyalján alighanem őt halljuk a legtöbbet a buborékokról beszélni. Márpedig, ha pezsgőről van szó, akkor nála valóban igen konkrét víziók hangzanak el (ahogy ezt olvashattuk a múlt év végi sajtóban is), különösen igaz ez 2013 óta, mióta neki köszönhetően bárki készíthet immár saját pezsgőt, saját pincéjében. Régen szerepelt a neves tokaji termelő klubkóstolóink sorában, de ha már nyár, úgy voltam vele, hogy adjunk egy esélyt a tokaji buborékoknak! - Halkan hozzátéve, hogy e sorok írója igen szkeptikus ezzel a műfajjal Hegyalja vonatkozásában. De meséljenek most a pezsgők otthon visszakóstolt maradékai:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább