X

CHARDONNAY

Ripka Gergely

TokajGuide fotópályázat: A tokaji terroir

Egész augusztusban várjuk a nevezéseket

TokajKalauz fotópályázatot hirdet, melynek témája Tokaj-Hegyalja egyik legfőbb egyediségnek, a termőhelynek a bemutatása bármilyen kreatív képi megfogalmazásban.

A fotónak a Tokaji borvidék területén vagy beazonosíthatóan arról kell készülnie. Lehet színes, fekete-fehér, álló vagy fekvő, nappali vagy hullócsillagos, a lényeg, hogy a tokaji terroirt minél szebben/ötletesebben illusztrálja! Erre az augusztus alighanem a legszebb hónap, hisz ilyenkor annyi minden történik kinn a szőlőben is. További részletek a pályázattal kapcsolatban:

Tovább

Ripka Gergely

Pályázati szabályzat

Fotópályázat egész augusztusban!

A jelen pályázati szabályzat (a továbbiakban, mint „Pályázati Szabályzat a szervező (a továbbiakban, mint „Szervező”) által a Szervező Facebook oldalán meghirdetett nyereményjátékra vonatozik.

 

Tovább

Ripka Gergely

Déli vonások: Bock fehérek Villányból

Ha a lágy fehéreket keresed, jó helyen jársz

Ha Villányról esik szó, a legritkább, hogy fehérborok jutnak eszünkbe. A 90-es évektől következetesen a kék szőlőre, a tanninos, hordó vörösekre helyeződött a hangsúly, ami alighanem a felmelegedéssel sem fog változni. Bár hozzá kell, hogy tegyük rögtön, hogy világviszonylatban úgy tűnik, hogy a vörösborok kora igencsak leáldozóban van. Világtrend a könnyd buborékos és fehérek, rozék erősödése. A minap Érsek Tamás cimborámnak köszönhetően pedig kaphattam némi betekintést Bock Valér egyre szignifikánsabb szerepvállalásába a közismert Bock Pincénél. Múlt héten egyboros posztjaink közt amfórás rozéjukról írtam. Most jöjjön két meglepő fehér:

Tovább

Ripka Gergely

Préselő - helyszíni szemle Erdőbényén

Nagy Zsoltéknál sem mostanában jártam utoljára Bényén. De pár hete annyira tetszett aszújuk (ld. előző poszt), hogy múlt héten beszaladtam hozzájuk egy gyors helyszíni szemlére. A vendégház udvara megszépült, a környezet mindenféle igényt remekül kielégít (szállással, étkezéssel, a legkülönfélébb igények szerint, és ez nem a reklám helye). Én most leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a pince stílusa mit mutat az elmúlt évjáratok tükrében. Korábban rendre meggyőzött, sőt meglepett a borászat produkciója Ugyan a Préselőnél a limitált palackszámok ellenére vállaltan az érettebb tételek dominálnak az aktuális választékban, néhány fiatalabb tétel is került a pohárba. Lássuk közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Friss aszúévjáratok lapzárta előtt

Meglepetések és régi, jól bevált kedvencek

Elnézést, a formálódó friss projektek némileg elvontak a blogposztoktól (nem csak a könyv, részletek természetesen hamarosan, kámingszún…stb), de cserébe nem akármi következik ma… Egy bő hete igen komoly szakmai közönség előtt tarthattam mesterkurzust friss aszús évjáratokat bemutatva a Winelovers Wine Awards első napjának zárásaként. Azt nem mondom, hogy nem izgultam szanaszét magam maser of wine-ok és külföldi szakértők előtt angolul, de az legalább biztos, hogy sikerült nekik egy csodaszép aszúsort gurítani 2019, 2018, 2017, 2016 és 2013 javából. Ezúton is köszönet a borászoknak a felajánlott tételekért: jó hírét viszik a borvidéknek ezek a tételek, az biztos. Ígértem összegzést is nekik a borokról. Íme:

Tovább