X

BIKAVÉR

Ripka Gergely

Vida Bikavér 2017

Piros gyümölcsök, ribizli, egy csipet fűszeresség, virágok, mindez tisztán, szépen megfogalmazva illatban. Arányos korty, fanyar, szárító, kékfrankosos/meggyes savak, szikár íz, viszonylag kevés díszítéssel. Nagy vitalitás jellemzi. Étel mellett tudnám élvezni inkább.

Tovább

Ripka Gergely

St. Andrea Nagy Eged Egri Bikavér Grand Superior 2017

Mély, melegebb, fűszerillat, sötét tónussal. Meg kell mondjam, elég egyszerű, egysíkú íz jellemzi: fűszerek, egy kis cefrés jelleg torzít az adáson, akárhogyan is keresem nem találom benne az izgalmakat sajnos...(hiába a vaskos árazás).

Tovább

Ripka Gergely

Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy Eged 2016*

Most is tiszta, finom, friss sötét és pirosas gyümölcsök, fűszerek, elegáns hordó, tejszínes cappucinoval. Édeskés gyümölcsök és földesség ízben. Nagyon szép, telt idomú, vállas, hosszú, gazdag korty. Dohány és finomszemcsés tannin. Kellemes és egyensúlyos, de kellően tartalmas is. Sok gyümölcs, koncentráció, test, érlelhetőség. Ismét egy példás bikavér Thummereréktől. Ha ezt a borkategóriát és a hűvösebb klíma hazai vörösborát kéne bemutatnom valahol, úgy tűnik ez a pince a legbiztosabb választás.

Tovább

Ripka Gergely

Prantner Bikavér 2018

Joghurtos erdei gyümölcsök és kis pincésség a bukéban. Ízben dzsúzos gyümölcsök, sok édes fűszer, cassis, szilva, elegáns tanninokkal.

Tovább

Ripka Gergely

Vakon a klubban: magyar vörösök//2013

Van kiút az elegancia felé

Ismét azok fognak örülni ezeknek a soroknak, akiknek már a könyökén jön ki Tokaj. Ma kizárólag hazai vörösökről lesz szó, melyek egytől-egyig a méltán nagybecsű 2013-as évjáratot dicsérik. Azt tudom, hogy Hegyalján kiemelkedő év volt, de elmondható, hogy országszerte egy kiegyensúlyozott, a forró 2011 és 12 után mérsékeltebb klímájú év volt, mely a legtöbb bortípus számára kedvező feltételekkel szolgált. Bernáth Józsi barátunk összegyűjtögetett az évek folyamán jónéhány tételt ebből az évből, és most látta elérkezettnek az időt, hogy 22 tételből kikerüljön a dugó. Lássuk vakon az izgalmas tanulságokat az évjáraton keresztül.

 

Tovább

Ripka Gergely

Vesztergombi Bikavér 2017

Elég kellemetlenül animális, tisztátalan illat. Ízben valamivel többet mutat, de ott sem makulátlan. Testes, vastag, hosszú, széles korty, de megjelenik a zavart jelleg ott is, minden erénye mellett is. Pedig szép tannin, komoly szerkezet rejlik benne, de az animalitás/brett megeszi.

Tovább

Ripka Gergely

Kovács Nimród Winery - gyorsszemle

Egri kitérő

Ismét előkerült egy fiókban szunnyadó jegyzet. Még a nyár folyamán nyílt alkalom egyben letesztelni a teljes KNW sort, a Lövőház utcai Szalonspiccben. A meghívásnak eleget téve örömmel mentem el az eseményre, hogy az egri borászat teljes szortimentjét mélyebben ismerhessem meg. Nem is szaporítom a szót, jöjjenek rögtön a jegyzetek és tanulságok, mármint azokról a vörösborokról, amiket izgalmasnak találtam az egyébként igen szerteágazó választékban (rosékat, fehéreket most átugrottam):

Tovább

Ripka Gergely

Hogy is működik a Borászok Borásza díj?

A BorOscar Top 50-jének tokaji borászainak boraival

Sokféle boros díj van hazánkban. Kicsit mind másképp működik, de 2007-ben Rókusfalvy Pál a Vinum Praemium Alapítvánnyal gondolt egyet és elindított egy olyat, ami talán követhetőbb, talán igazságosabb, talán reprezentatívabb minden tekintetben a többinél. Ha esetleg nem lenne az olvasó képben, hogyan működik a Borászok Borásza díj, most részletesen levezetjük, aztán a Top 50 Kóstoló Körének tokaji borait mutatjauk be. A tavalyi felhozatal parádés volt, lássuk idén sikerült-e überelni!

Tovább

Ripka Gergely

Vida Bikavér 2016

A gyönyörű, megújult címkevilág szuper bikavért takar. Gombás, avaros illat, erős füstösség és dohány érezhető orrban. Toastos, animális ízek, szárító lecsengés közepette is ellenállhatatlan fekete bogyós, érett gyümölcsök díszitik. 

Tovább

Ripka Gergely

Twickel Gróf Zichy Szekszárdi Bikavér 2013

Nagy pince több, mint korrekt bikavérje. Mák, vegetális, földes jelleg, fekete bogyós gyümölcsök. A korty arányos, telt, hosszú. Megnyerő, fiatal bor, fűszeres utóízzel, amit még mindig nyugodtan lehet érlelni.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább