X

BALATON

Ripka Gergely

Liszkay Cabernet sauvignon 2015

Régen írtam a monoszlói pincéről, pedig emlékszem, már a kezdetektől sokan szerettük vöröseiket. Határozottan érett illat, sötét gyógynövények és fűszerek. Ízben is sötét tónus, fekete gyümölcsök, érettség és gyógynövényes jegyek a meghatározóak. Erőteljes tanninnal tapad mindvégig, a végén kesernyés ízjegyekkel. Egyfajta hűvösebb terroirjelleg is megjelenik, ami nagyon egyedivé teszi e monoszlói tételt. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Csali Szőlőbirtok Olaszrizling Jégbor 2018

Egyedi kísérlet a Füred-Csopaki borvidékről. Erős gombásság, szúrós, nem túl megnyerő illat, melyben az illó is magas. Ízében sok sav, friss, citrusos, de a végére eléggé rendezetlen íz sajnos...

Tovább

Ripka Gergely

Káli Balázs Pincészete Olaszrizling 2020

Sós, ásványos illat, tele csodás déli gyümölcsökkel. Szép szerkezet, finom, arányos íz, kerek sav, de mellette izgalmas beltartalom. Tiszta, telt zamatú olaszrizling, finom almás, körtés lecsengéssel. Szép munka.

Tovább

Ripka Gergely

Istvándy Jenő Pincészete Káli Olaszrizling 2019

Liszt, kenyér, enyhe illat, szép fűszeres, vegetális jegyekre vált a levegőn, levendulával. Ízben fajtajelleges kesernye, szárító, kissé nyers, szikár, sorjás (zöldes) savérzet kelt bennem rendezetlen benyomást.

Tovább

Ripka Gergely

Schieszl Borház Nagykút 2019

Visszafogott, vegetális jegyek orrban. Friss, fiatalos ízek, sok gyümölcs, sok zöldség, de összességében tiszta, finom, korrekt, laza tétel, egy kis cukorral kerekítve.

Tovább

Ripka Gergely

Fodorvin Családi Pincészet Mindszentkállai Olaszrizling 2020

Borsóhüvelyes, vegetális, enyhén parfümös fiatalosság jelenik meg illatban. Meglepően telt íz, széles, zamatos bor. Kevés sav, sőt érezni némi cukorot is: édesség, tiszta ízek mellett. Érnie kell még… Kedves, behízelgő karakterű, igaz szokatlan arányokkal rendelkező olaszrizling.

Tovább

Ripka Gergely

Dobosi Pincészet Bio Háromszög Olaszrizling 2019

Kedvelem a a szentantalfai családi pince tiszta borait! Moderrált, neutrális illat, enyhén chardonnay-s vonal: fehér virág, krémesség, fehércsoki. Vastag, telt íz, kis vegetálissággal. Testes, igen széles korty, pici só, szép elegáns szerkezet itt is. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

Dobosi Pincészet Nivegy-völgy 2019

Sok-sok mandula, fehér virág, mogyoró, majd hordóvanília és kókusz. Ízben visszafogott, de szép részletekkel bír, érett alapanyag, finom hordó, hosszú íz, kicsit chardonnay-s jelleg… Szép, sós, tüzes bor. Végtelen izgalmas, profi munka Balatonról, a pincétől nem először (vakon).

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy Pixu Riesling 2019

Elsőre kissé fedett riesling illat, de aztán szépen felül emelkednek benne a fajta friss, üde citrusai,  fehér húsú őszibarackos, licsis, finom, érett egzotikus gyümölcsei. Ízben is fehér és zöldes húsú lédús gyümölcsök, finom sav, amit némi édesség lágyít, sok-sok őszibarackos, érett lime-os, tiszta zamattal, kerekséggel, kitűnő arányok mellett. Nem bonyolult, de játékos, jóleső és szépen elkészített rajnai, ami napról napra szebben viselkedik bontás után. Rég kóstoltam ilyen kedves hazai rieslinget, mely egyúttal bizonyság, hogy a balatoni bazalton ez a fajta nagy dolgokra lehet még képes.

 

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Szigligeti Olaszrizling 2019

Illatban érett fehér húsú gyümölcsök, sok barack, és némi illós szúrás is akad benne. Egyszerű, sima korty, kevés kifejezőkészséggel, elég üres végszóval, mutatóban némi barackos gyümölcsösséggel.

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább