X

2021

Ripka Gergely

Áts Pince Áts Cuvée 2021

Illatában friss birsalma és virágméz. A korty nagyon friss, fiatalos, birsesen gyümölcsös, telt, tiszta ízekkel kényeztető. Nem túlzóan édes vagy vastag édes bor Hegyaljáról mindennapi örömökhöz.

Tovább

Ripka Gergely

Áts Károlynál látogatóban Tarcalon

21-es száraz meglepetések

Ha Áts Károlyról esik szó, akkor biztos, hogy sokaknak eszébe jut a Royal, a Grand Tokaj, az év bortermelője és a borászok borásza elismerés szimultán birtokosa; ám a saját családi pincéjéről jóval ritkábban esik szó. Pedig engem például mindig nagyon érdekelt, hogy az ilyesfajta zsenik mit alkotnak igazi szabadságban, függetlenül, excel táblák és tulajdonosi ráhatás nélkül. A nagyborászatoknál kóstolt mindenkori borai alapján mindig úgy éreztem, hogy Áts Károly édesben tud igazán meglepni a magas minőséggel, de ez most a saját borokkal némileg megfordul. Két év után ugyanis végre eljött a Tarcalon tavaly átadott új birtoképület meglátogatásának napja, ahol a legendás borász maga kalauzolt el friss tételei közt.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátsági Prior 2021*

Gyönyörű, elegáns, szépen definiált riesling illat: friss citrusok, érett fehér húsú déli gyümölcsök, édes őszibarack, fehér virágok, kristálytiszta díszekkel (bármelyik német bor mellett szép lenne). Ízben is ellenállhatatlanul elegáns, csiszolt, kerek riesling, melyet egy kis cukor teszi igazán kedvessé, simává. Van teste is, érezhetően fűt az alkohol, de összesimult, varratmentes, nagy bor ez, tele életteli gyümölcsösséggel, barackkal, citruosokkal. Pazar elegancia és (nemzetközi) stílus találkozása, amit nem kell elmagyarázni, mert minden évszakban, napszakban tökéletesen műküdik. Sokadszorra is etalon pannon-riesling!

Tovább

Ripka Gergely

Haraszthy Sauvignon blanc 2021

A Winelovers saját márkás boraként lett címkézve. Kirobbanó, friss, újvilágias illat bodzával, csalánnal, grapefruittal. Üde, könnyű, citrusos és ropogós savú reduktív bor. A modern, intenzív, újvilágias jelleg ízben is folytatódik. Tiszta korty, pontos stílusjegyek. Aperitifnek is, de ételek mellé is remekül iható, nyárias etyeki bor.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Visus Hárslevelű 2021*

Nemes cél, nemes tokaji borral

Visus (latin) fn. - jelentése: látás, látóképesség.

A Disznókő Szőlőbirtok 2021-es évjáratból limitált mennyiségben különleges száraz bor jelentetett meg.  A Disznókő Visus Hárslevelű 2021 egy olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy remek TokajDry bort kóstolhatnak, de ezzel jótékony célt is támogatnak. 

Tovább

Ripka Gergely

EGER MA/II. - Az egyediség kulcsa: dűlős egri borok

Az Egri Bornap mesterkurzusain jártunk

Pár napja az egri bikavér márka mai helyzetképéről számoltunk be. Mai posztunk pedig remélhetőleg az egri terroirszemlélethez visz majd minket közelebb, legyen az bármi is. Dűlőkről beszélni ma már szinte kötelező, ha borról van szó. Nem csak Hegyalján vagy Burgundiában dübörög a terroir-őrület, de Szekszárdtól, Mátrán át immár Egert is elérte ez az egyébként nyilván izgalmas és érdekes szemléletmód. Fajták jönnek és mennek, a klíma változik, a közízlés sem éppen állandó, de a termőhely örök narratíva (bármelyik borvidék számára). Kérdés persze, hogy mit lehet megmutatni ebből fehér vagy éppen vörösborokon keresztül egy adott borvidéken? A konkrét egri víziót nem igazán fedeztem fel, de íme az ő válaszuk a kérdésre. 

 

Tovább

Ripka Gergely

Oremus - helyszíni szemle/Vol. #1.

Egy szép, elegáns generációváltás közepette

Az Oremusnál kóstolni mindig különleges élmény. Ha a spanyol tőkével (Vega Sicilia) alapított birtokról van szó, nem lehet nem említeni Bacsó András értékteremtő munkájának súlyát és ennek ma is látható finom nyomait a birtok szinte minden négyzetcentiméterén. De immár nem ő, hanem fia, ifjabb Bacsó András és a birtokigazgató, Kindl Róbert fogadnak Tolcsván, a vinotékánál. A fiatal borász 2017-től vesz részt a borok készítésében, édesapja komoly életpálya után pár éve visszavonult. Meg kell mondanom már az elején, hogy több, mint méltó az utód: ezt onnan is látni, hogy roppant határozott, magabiztos és mégis mérhetetlenül alázatos szakmaisággal képviseli az Oremus-márkát már most. Őszintén mondom, nagy élmény volt a vezetése mellett kóstolni és beszélgetni a lassan 30 éves nagybirtok jelenéről, jövőjéről…

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Maison aux Pois

Új üstökös tűnik fel a mádi égen

Csendben, szépen egy új és igen nagy reményű borászat ereszt gyökeret Mádon. A hajdani Máriássy Kúriában (egyik legszebb épület a településen, szemben a Coop-pal) a legkülönfélébb elemekkel felvéve a kesztyűt, a fiatal Kulcsár Gábor Debrecenből építgeti birtokközpontját (ld. TokajGuide 2021: 124. o.). Mielőtt a romos épületet elkezdte rendbe hozni, olyan legendás dűlőkben vásárolt és újít fel területet, mint a Holdvölgy, Betsek és Urbán. Első évjáratai még Tállyán (barátoknál és a közösségi feldolgozóban) fejlődtek, de Gábor maga is nagyon várja a napot, hogy idén végre belakják a saját pincét, ahol minden borászati mozzanat egyéni elképzelései mentén történhet majd. Látványos új támfalak a dűlőben, tiszta borok a palackban, egy váratlan világfajtával kiegészülve, friss brand, gyönyörű címkék a civilben borsóval foglalkozó termelőtől. Lássuk, milyenek a borok a ‘Borsó Házából’!

Tovább

Ripka Gergely

Gergely Vince Eszencia 2021 (M)

Ritka alkalmak egyike, amikor mintáról írunk, ráadásul egy "rég nem látott" mádi ismerős pincéjéből... Szédítő illat. - Körtekompót, birsalma, méhviasz, méz, propolisz koncentrált és végtelenül egyedi, fejlődő jegyei. Sűrű folyás, mézédes, az elején virágporos, mézes, nagyon koncentrált, tömény édesség. Aztán jön utóízében a körte, az aszalt déli gyümölcsök végtelen, mézédes zamatai, némileg enyhe savakkal. Nagyon fiatal és még érezhetően formálódó anyag. 

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/V. - hivatalos premier

2023. október 3. (Borkollégium)

Lassan nyomdában a TokajKalauz ötödik kiadása. Szeptember végén pedig ki is jön. Ez az első alkalom, hogy a könyv nem tavasszal, hanem ősszel lát napvilágot. Nagyon izgatott vagyok. Sikerült rengeteg újdonságot csempészni a könyvbe mind borászatok, szálláshelyek, éttermek vagy éppen kávézók tekintetében, de lesz benne új pékségtől, újhullámos kávézókon át sok-sok egyéb friss tartalom. Ahogy minden kiadásnál, most is bővül a borkatalógus az 1-3 csillagos referenciaborokkal, ami azt jelenti, hogy új birtokcsillagos pincék is úton vannak! Október 3-án a Borkollégiumban mindenre fény derül egy izgalmas vakkóstoló keretében. Még nincs is meghirdetve, de fogynak a szabad helyek!

Tovább

Ripka Gergely

Déli Vonások II: Bock vörösek

A BV sorozat folytatása következik

Pár hete a neves villányi pince második generációját képviselő Bock Valér fehérborait vettük górcső alá. Ma eljött a napja a vörösöknek is. Hogy pontosan miben másak, mint a családfő eddigi borai, azt nehéz lenne megfogalmazni: mindenképp több a burgundi palack (cabernet esetében is, ami kicsit nekem mindig fura) és összességében limitáltabb palackszámokról van szó, mellyel az éttermeket célozza meg a birtok. Ám organoleptikusan közben a DNS-üket ezek a borok sem hazudtolják meg: viszonylag magas alkohol, komoly tanninok, érezhető hordó, (all in all) újfent délies vonások következnek, alaposan kiszellőzött palackokból:

Tovább

Ripka Gergely

Aszúkóstolás innen-onnan

Valami készül....

Aszúhoz illő új poharakat teszteltünk a napokban. A secret projektről még augusztusban hamarosan megosztok több izgalmas részletet is (már tűkön ülök, látva a végkifejletet). Ám ma még a megmaradt, termelők által a tesztelésre hozott borokról osztanék meg pár jegyzetet, amolyan teaser jelleggel...annak jegyében is, hogy nyáron sem bűn aszút bontani, sőt!!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher meets Tokaj

A sas leszáll

Csodálkozom, hogy még nem nagyon cikkezett róla senki, pedig már egy bő hete is van annak, hogy egy zártkörű tállyai esemény megnyitóján Kreinbacher József, Somló egyik legmeghatározóbb intézményének tulajdonosa, a magyar pezsgőforradalom igazi vezéralakja bejelentette, hogy Tokajban is tervez szárnyakat bontogatni. A sas leszállni készül…

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább THE? Vol. II.

Újabb újratervezés

Egy dolog biztos: 2023 nem a Tokaj-Hegyalja Egyetem éve. Zűrzavaros időket él az egyetem, hullanak a fejek, átrendeződnek az erőterek mindenféle szinteken. Szép lassan viszont körvonalazódni látszanak a jövőt meghatározó hatalmi viszonyok, ami nem feltétlenül tart rossz irányba, sőt az sem kizárt, hogy a döntéshozók képesek lesznek a bárka orrát a megfelelő tájolásba állítani (mondatja velem örök optimista énem, mely valamiért tűzön-vízen át hisz Hegyaljában). Más kérdés, hogy az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként és az elmúlt bő évben megannyi vargabetű után ez a hánykolódó ladik mennyire tud majd egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni végre, és eleget tenni a 2021-es alapítást meghatározó ígérteknek. Korábbi írásomat is valahol itt fejeztem be, de lássuk az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján, mi várható Patakon!

Tovább