X

2008

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 2007

Aki azt mondja, hogy Nyakas bor nem okozhat igazán nagy meglepetést, az bizony téved. A pincészet chardonnay-ja méltó cáfolata ennek a kijelentésnek, és bizonyítja mennyire szép, technológiai borok készülnek ma Etyek-Budán. Illata szép, fajtajelleges: a bor textúrája is krémesen lágy, bársonyos, akár a legjobb chardonnay-k esetében. Az alkohol pedig jóval karakánabb ebben a borban, mint a többi enyhébb, reduktív Nyakasban A csillogó aranyszínnel pedig elegánsabb, mégis kemény, férfias karakterü bort kapunk...verhetetlen árért.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2008

A reduktív iskolát kedvelőknek mindig igazi különlegesség a Sauvignon Blanc. Nyakaséknál minden évben különleges tétel. Üde, zöldfűszeres illatok mellett a fajta jellegét meghatározó zöldalma, vágott fű, bodza és csalán mind jelen van a borban, ahogy egy szép Sauvignonhoz illik. Majd a meglepetés sem marad el. - A kevéske maradék cukor kicsit a trópusi gyümölcsös irányvonalat képviselő újvilági stílus felé viszi el borunkat, mindemellett a fajtára szintén jellemző vegetális ízek mellett a friss savak teszik szép egyensúlyúvá ezt a tanítani való Sauvignont.

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Rozé 2008/2009

Üde, friss, mint a korán kelő kakas, a Villányi borvidék jellemző eredetmondájának egyik karaktere, mely megújulást hoz. A szín nem annyira klasszikus hagymahéjas, inkább mélyebb lazacszín, ciklámenszínű, kissé silleres is. Kitöltés után azonnal jókedvű buborékok lepik el poharunk falát. Rengeteg parfüm az illatban, és vidám, piros gyümölcsös illatok, eleinte főleg málna, mely az ízben is szépen jelentkezik. Némi szellőzést követően egy érdekes, rozékra kevéssé jellemző almás-körtés illatjegy mutatkozik a borban. A kevésbé ropogós, kevésbé savas, könnyed rozétábort erősíti. Inkább zamatos, jó italú, kellemes és behízelgő.

Tovább

Ripka Gergely

Feind Shiraz Rosé 2008

A fajtára és a rozékra jellemző jó kedvű, szamócás-málnás-fűszeres illatözön egyből derűt és mosolyt visz a társaságba. Az aromákra szépen rímelő gyümölcsös ízben ismét feltűnik az erdei szamóca édeskés fanyarsága és a primőrborok frissessége. Mindenképp a különleges magyar rozék táborát erősíti.

Tovább

Ripka Gergely

Kiss Gábor Merlot Rozé 2008

A kevésbé üde, keményebb, férfiasabb rozék közé tartozik. A jóval tömörebb szerkezet teszi különlegessé a többi kapható rozé közt. Enyhe joghurtos íz kíséri, mely mellé vastagabb, alkoholos jelleg párosul.

Tovább

Ripka Gergely

Syrah és Grenache

Fejtágító borok/#2

A következő érdekesebb előadás a két Rhone-völgyi csillagról szólt. Bár egyiküket nálunk is kedvelik a szőlészek-borászok, s terjedőben van hazánkban, ezek a fajták mégis forróbb klímán mutatják meg igazi arcukat. Ha tömören akarnám megfogalmazni lényegüket (mondjuk a többi világ fajtával szemben), akkor azt mondanám, hogy boraik nem származási helyük talajáról, hanem inkább klímájukról árulkodnak, méghozzá a gazdag, érett gyümölcsösség révén. Hat teljesen eltérő karakterű bort kóstolhattunk vakon. Volt, ahol könnyű volt az elméleti oktatást követően egyértelmű tippeket adni a fajtákat illetően, de bizony nem egyszer felsültem a tippeléssel, és kiderült, hogy igen messze állok az új- és óvilág valamint a fajták elkülönítésében is a kívánatos szinttől. Ám aki azt gondolja, hogy ez egyszerű muzsika, az is téved.

Tovább

Balla Márton

Szentesi József 'A' cuvée, 2008

A nemrég kóstolt 'Öcsi' fantázianevű rajnai rizlinget a borász összeházasította héján áztatott zöldveltelinivel. Az éles savakat ez lecsiszolta, jó ihatóságot adott a bornak és barátságosabbá tette. Vaniliás aromákkal és hordóra emlékeztető ízekkel, illatokkal. Kétségkívül jobban iható, de nem olyan egyedi mint az 'Öcsi' volt. Ilyennel gyakrabban találkozok.
Szép bor, nincs hibája, de a populáris jelleg ráült picit az 'Öcsi' egyedi stílusára. Talán el kellene tenni pár évre...
Tovább

Ripka Gergely

Demeter Zoltán: 2008-as csodák

A bor nem a hang, a bor a hangszer

A Terroir Club honlapján már jó előre beharangozták az olyan rajongónak, mint amilyen én vagyok: március 4, Demeter Zoltán 2008-as dűlős borinak kóstolója a Festetics Palotában. Valósággal a kezemet tördelve vártam, mit alkotott „Az egyik tokaji mester2008 ellentmondásos évében. Ha létezik hazánkban nagy hatású borászegyéniség, vezéralak, akire föl lehet nézni, akire oda kell figyelni, akkor Demeter Zoltán az.

Tovább

Ripka Gergely

Hollóvár Pince - Olaszrizling - 2008.**

Penetráns (nem tudom máshogy megfogalmazni az eleinte kissé kellemetlen, de mégsem büdös, animális-ásványos illatvilágot, mely oly jellemző egyes boraira) mineralitás, enyhe sonkásság. Igazi belövőbor, igazi somlói.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria - Cuvée 1 - 2008

Nagyon kellemes csalódást jelentett számomra ez a kis bor. Annyira kis mostoha helyzetben volt szegény a 2008-as újborok közt. Senki nem vette, senki nem szerette, hát megkóstoltam 2009 elején, és egészen meglepően kellemes bort találtam a (sokszor nem valami jól záró) csavarzár alatt. Királyleányka és szürkebarát közül a határozott savgerincet egyértelműen a királyleányka tüzessége szolgáltatja, továbbá ne feledjük el megemlíteni, hogy ettől a (kevéssé divatos?) fajtától lesz igazán etyeki ez a bor; a szürkebaráttól pedig barátságos zamatgazdagság fakad. Benne van a kis szénsavasság, a reduktív jelleg is, de a gyümölcsös jegyek is nagyon erősek, néha olyan, mintha szőlőlevet inna az ember. Ezek a jellemzők természetesen mind az újbor jellegéből adódnak. Szóval nagyon jól itatja magát a bor. Szódával vegyítve sem lehet utolsó. Nem tudom, mi lesz vele fél év után, de én már januárban félre is tettem egy palackot a forró nyári napokra tartogatva.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji időgép: 2019-1999

Különleges időutazás aszúkkal

Angol újságíróknak szervezett tokaji túrát a borvidék hegyközségi tanácsa: végre valami igazán pozitív projekt! Az Angliában élő és ténykedő Toronyi Zuzu szervezte meg azt a három napos eseményt, melynek keretén belül a brit zsurnaliszták lehetőséget kaptak, hogy képbe helyeződjenek, hol tart a tokaji furmint, a hárslevelű, a pezsgő vagy éppen az aszú napjainkban. Jómagam a pezsgős és az aszús mesterkurzus levezénylésére kaptam megtisztelő megbízást, amire mondanom se kell, örömmel mondtam igent. 

Tovább
Ősz valahol a Bodrogközben

Ripka Gergely

Tovább
GRATULÁLUNK!!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Erzsébet Pince - helyszíni szemle

Tiszta forrás Tokajban

Tokaj városa különös pontja a borvidéknek. A fővárosa, mégis időről-időre belefuthatunk ellentmondásokba. Ebben a városban máig összeér az elmúlt (minimum) 100 év összes történelmi szála, minden ami szép vagy kevésbé szép, miközben a város fejlődése egyedi mederben zajlik. Megújult a Tisza hídja a nagy teherforgalom kívánalmai szerint, a hídfőnél megújult a város legnagyobb szállodája is (mostmár Mercure**** néven), maholnap átadják a Csurgó-völgy 5 csillagos új szállodakomplexumát is, miközben a város különböző pontjain tényleg megélhetünk mindent, ami Tokajban az elmúlt 40-50 évben történt. Borászatok tekintetében jelenleg a TokajKalauz legtöbb csillaga Tokajban van (összesen 4), de bizony nagyon nem mindegy, hogy az ember hol kopogtat, ha megbízható minőségre vágyik. Ott a Hétszőlő mint a város látványos, nagy szereplője, a kicsik közül Tokajhoz kötődik ***Demeter Zoltán, (részben) *Balassa István is. Ha igazán biztos pontokat keresünk érdemes előre tervezni! A Dobogó és a Hímesuvar mellett az Erzsébet Pince is mindig szép élmény. Ma ők következnek.

Tovább
Bodrog-holtág nyaralókkal

Ripka Gergely

Tovább