x

Ripka Gergely

**Bott Pince: 2022 vs 2021

Helyszíni évjáratbemutató Bodrogkeresztúron

A borászatot nem kell bemutatni itt már senkinek, alighanem a dűlőiket sem: a két csillagos Bott Pince borai úgy fest, kikezdhetetlen példái a szépen érlelhető tokajiaknak! Menetrend szerinti évjárat-bemutatójuk mindig ősszel esedékes, az egyik ilyenre én is meghívást kaptam, és az ilyesmiért bizony megéri külön is Hegyaljára utazni, mert az ember tapasztal, tanul, van kontextus, amiben a borok mélységei, erényei szépen kirajzolódnak. De nem csak én vállaltam be a kilométereket: kellemes lengyel társaságban ismerkedtünk a 2022-es évjárattal, és hab a tortán, hogy került a klasszis 2021-es évből is egy-két érdekesség a pohárba. Lássuk nyomába ér-e ez a forróbb, aszályosabb évjárat a 2021-es csodáknak…!

 

Határi 2022

(F-H). Olajos magok, puha, elegáns, üde, fejlődő, finoman virágos aromatika. Fiatal formában vannak még ezek a borok! Ízben kerek, lazább, fiatalos bor, és ez alighanem jellemzője lesz az évjáratnak. Kis kesernye is érezhető benne (vastag héj), a korty végén ismét érzni az olajos magvakat. Komolyságot egyelőre kevéssé mutat (ami változhat még a palackban), ellenben körtés, birses, krétás, és összességében tiszta ízekkel búcsúzik. Most 6

 

Teleki 2022

(F-H). Egyészen más aromák érkeznek: virágos, vegetális, vidám citrusos löszsösség orrban. Ízében is a ropogós citrusok tűnnek ki (pedig elképesztő meleg lehetett ott a Tokaji-hegy déli meredekjén). Feszes és sós ízek. Magas a sav, magas a szerkezet is. Fiatal még, de már most is csiszolt és a termőhely szempontjából nagyon tipikus száraz bor. Meglepett, de láthatóan a helyes szüreti időponttal a savakat is meg lehetett őrizni ebben a meleg évben. 6+

 

Előhegy 2022

Lássuk milyen a tokajihoz képest a tarcali lösz. Zöldalma, körte, valahogy lappangóan gombás benyomást is kelt a zöldfűszerek mellett illatban. Ízben igen tipikus löszkarakter, sok friss bogyós gyümölccsel, finom, húsos primer kedvességgel, így málna és ribizli ugrik be kóstolva. Nagyon ígéretes ez is. 6+

 

Csontos 2022*

Mérhetetlenül tiszta, zöldfűszeres, komplex és mély aromák, sok-sok terroirjeggyel. Ízben csupa körte, fehér húsú gyümölcs, só. Hosszú és iszonyú fiatal még, csiszolt felszínnel, tisztasággal, tele ígéretekkel. Hiába, egy jó terroir ilyen extrém években is működik! Erős 7

 

Csontos 2021**

Tiszta, friss, még mindig fiatal illat, tele a terroirral, komplexitással és sok friss fehér húsú, furmintos gyümölccsel is. Elképesztően hosszú, friss citrusos savakkal, kirobbanó energiával, sűrű szövetű szerkezettel a korty elejétől a végéig! Csodaszép, és még biztosan soká fog érni a palackban! Nálam ellopta a showt (ahogy szinte mindig). 7+/8

 

Csontos 7575 Furmint 2021*

Az előzöhöz képest a furmint klón a különbség: míg az előbbi 3 különböző klón egyben szüretelve, addig egy párszáz palack erejéig most először készült egy tétel tisztán a 7575-ös változatból (melyet egyebek mellett a *Holdvölgy Pincétől is megismerhettünk már remek önálló kiadásokban)! Neutrálisabb, hűvösebb visszafogottság, kimértség jellemzi: kréta, kövesség. Aztán sok citrus, menta, fiatalos légiesség érezhető orrban. Ízben húsos, széles, eleven savú, tele citrussal, mégis jóval szikárabb az alap Csontosnál. Szerkezetbor, akár egy szép burgundi. Haladó szint, de abban az értelemben is, hogy érdemes érlelni még. 7+

 

Pezsgő 2021

A birtok első pezsgője, Határi hárslevelű. Meglepően aromatikus tétel. Eperfagyi illata van. Kedves, behízelgő buké. Ízben aztán eléggé érett, savas, szinte fanyar és az oxidáció is kissé több, mint amit én szeretek egy MT pezsgőben. Összességében rusztikus és ízben elég kevéske élményt ad. A pincétől pezsgőben is többet várnék ennél. Ez most max 5+

 

Bottrytis 2022

Vissza a tokajibb ízekhez! Friss, tiszta fehér húsú barackos, egyértelműen inkább töppedt jegyek a birtok mindenkori aszú alatti édes borában. Ízben is a barackosság dominál, körtével, szuper savak adta egyensúllyal, és tetszik a végén a barackmagos kesernye is! Valósággal frissítő, narancsos a korty vége. Egy modern, közérthető egyensúlyú édes bor, sok-sok gyümölccsel. Édes, de nem desszert, annál sokkal játékosabb, kellemesebb tokaji! 6+

 

Sajnos a többi édestől egyelőre elragadott az utolsó pesti IC, a 2022-es szamorodnira pedig sokat kell még várni, illetve a 2019-es lesz a birtok következő aszúja. Remélem, hamarosan azok is sorra kerülnek…annál is inkább, hisz nagy ünnep a mai: este debütál a tokaji ASZÚGLASS és a következő napokban gyakorlatilag minden róla fog szólni! Decemberre tokajit mindenkinek!

 

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább