x

Évjárat értékelő

„Milyen évjárat volt?” – FRISSÜLŐ ÉVÉRTÉKELÉSEK: 1995-től NAPJAINKIG

2006 * * * * *

Ma már egyértelmű, hogy nagy vörös és komoly fehérborok vonatkozásában is az egyik legelegánsabb évjárat volt az elmúlt évtizedben. Hosszú volt a tél, de csapadék és hőmérséklet tekintetében átlagos (bár a fagy néhol okozott károkat). Nehezen induló év volt a 6-os, és eleinte felét sem ígérte annak, amit végül adott nekünk.

Tovább

2005 * * *

Az egész országot nézve az egyik legnehezebben értékelhető évjárat. Volt, ahol nem igazán kecsegtetett jó minőségű terméssel, de például Tokajból meglepően szépen érő száraz és fehérborok is készültek.

Tovább

2004 * * *

Késői virágzás, és nyáron sok csapadék. Egy kicsit túl sok is (főleg szeptemberben, majd kis októberi meleg). A kiadós esők következtében a bogyók és a fürtök nagyok lettek, bőséges termést ígérve, de a minőség optimalizálása érdekében a ritkítás, termésszabályozás, a radikális zöldszüret elengedhetetlen volt.

Tovább

2003 * * * * *

A komplex, édes tanninú vörösborok és a gazdag, kiművelt aszúk éve! A koncentrált borok mintaszerű évjárata. Száraz Furmintok tekintetében is mérföldkövek egész sora (Szepsy, Demeter Zoltán).

Tovább

2002 * * * *

Nem jutott el a 2000-es vagy a 2003-as évek szintjére, de összességében nem volt rossz ez a változatos év. Mind a nagy, dél-pannon vörösborok (Takler Primarius 2002, de Gere Attila is tudott kimondottan szép alapanyagot szüretelni), mind az aszúk terén szép és letisztult borok készültek ebben az évben. Országszerte változatos, sokszínű bortípusok éve. Ám nehéz lenne egyértelmű, országos tendenciát fölállítani az évjárat értékelésében (fehérborok terén nem annyira egyértelmű a helyzet például).

Tovább

2001 * *

Ismét egy országosan nehezen megítélhető esztendő. Kár is lenne beskatulyázni. Nem könnyű évjárat. A nyár meglehetősen enyhe volt, sok csapadékkal, akárcsak ősszel (esős szüreti időszakkal). Györgykovács Imre nem értékelte például rossznak, de Dél-Balatonról is akad, aki ugyanígy vélekedik. Vörösborok készítésének viszont nem igazán kedvezett 2001 (Egerben is a fehérborokra emlékeznek szívesebben).

Tovább

2000 * * * * *

Sokan a legújabb kori szőlőtermesztés legjobb vörösboros és aszús éveként tartják számon (Egerben, Szekszárdon például). Kétségtelenül 1999-hez hasonló nagyságú évjárat, de mégis teljesen más (2007 és 2003 volt hasonlóan forró év). Kár is egymáshoz hasonlítani őket. Óriási kegy Természet-Anyánktól két egymást követő kiváló évjárat, a borászoknak pedig föladta a leckét, hisz parallel módon kétszer kellett nagyot alkotni.

Tovább

1999 * * * * *

Egy igazi klasszikus, pedig őt 2000-el ellentétben nem a száraz, meleg időjárás vagy a koncentráltság tette azzá (sokkal inkább a szép egyensúly, a 2000-hez képest komoly, életet adó savak). Számos jellegtelen, hűvös év után, egy mára kultikussá vált évjárat. Minden bizonnyal ’99 benne van a legjobb három évjáratban, mely a rendszerváltás utáni modern, fölvilágosult hazai borkészítésben eddig előfordult. Azóta is igazi mérföldkövek a 99-es borok.

Tovább

1998 * *

Enyhe nyarú, esős év. Sok csapadék volt nyáron is, de ősszel, szüretkor jelentett igazán nagy gondot a zivataros időjárás. Tokajban a botritisz fejlődését ugyan segítette, de a rothadás melegágya is kialakult egyúttal az ország többi részén. A töppedés nem volt szép, az aszúsodás nem volt annyira jó minőségű.
Villányban nem volt rossz év, Szekszárdon és Egerben pedig vörösborok tekintetében szintén sokan emlékeznek elég jó borokra.

Vylyan Villányi Pinot Noir 1998.

1997 * * * *

Megkésett, hűvös esztendő volt. Az érés meglehetősen elhúzódott, annak ellenére, hogy az ősz alapvetően szép volt, így a szüret zavartalan volt többnyire (száraz, hűvös időjárással). Az aszúsodás nem volt kielégítő...de ha valaki tudott várni, annak szőlőjében a vékonyodott héjú bogyókon végül is ki tudta fejteni hatását a nemes rothadás. Aki rászánt valamennyit a terméséből, annak szép, strukturált aszúi születhettek, de hegyalján inkább közepes évnek tekinthetjük. Összességben kis mennyiségű, de magas savtartalommal bíró aszúk készültek 97-ben.

Vörösboros borvidékeinken, például Villányban, de Egerben is kitűnő évjárat-minősítést kapott, ahogy Móron és Mátraalján is dícsérik ezt az esztendőt, s a mai napig hallani fönnmaradt, komoly, 97-es vörösborokról.

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább