x

Ripka Gergely

A Chablis-élmény nyomában

Nehéz lenne magamnak megmagyarázni, miért akarnék én Chablis-t venni. Mit kapok Chablis-tól, amit másutt nem kapok meg? Talán csak tisztelem, de mennyire szeretem? Azt már többször elmondtam, hogy nem egyszerű műfaj, nehezen megszerethető, elég semleges és baltával faragott savú, első blikkre nem sok örömet adó borokba is könnyű erre felé belefutni. Területileg is közelebb van Champagne-hoz, mint Burgundia szívéhez. S ahogy már Champagne kapcsán több ízben is említettem mostanában a ravasz franciák a kultuszbrand-építésben élen járnak a világban. A Hall Of Fame impozáns Chablis-szobrának esetében is érzem ezt a jelenséget. Nagyobb bennem a tisztelet, mint az őszinte elragadtatás, pláne összehasoníltva egy-egy színpompás német rajnaival vagy egy-egy csiszolt loire-i vagy akár egyes új-zélandi sauvignon blanc-nal. Nem beszélve arról, hogy Chablis-ra különösen is igaz, hogy már az alapok sem olcsók, de az igazán nagy élmények meg aztán valóban fájdalmas áron kerülnek a boltokba. a borok persze kiegyenlített minőséget, konstans precizitást mutatnak, de mégsem lettem a rabja Chablis-nak...

A Vincén az egyik legnagyobb, s talán legismertebb helyi termelő borait lehetett megcsodálni. A 100 ha-os Laroche méretei Chablis-ban sem számítanak átlagosnak, óriásoknak mondhatók. Nem vetik el a fahordót, azaz nem a steril, metsző tisztaság a fő szempont boraik esetében (amit én inkább szeretek és keresek Chablisban). Az alap Chablis mellett egy premier cru és egy grand cru mellett időztem el hosszasan a Biodinamikus Workshop csúszása alatti időben:

Laroche Chablis 2011
Neutrális, visszafogott, nehezen kivehető illat, lappangó olajos magvas árnyalatokkal a felszín alatt. Ízben a megszokott élénk savak adják arcélét, de nagyon óvatos, egyszínű "szürke bor" összehasonlítva mondjuk a William Fevre alap Chablis-jával. Közepes hosszúság, kissé tompa, befejezetlen vég. 5+

Laroche Fourchame Premier Cru Chablis 2009
Igen közismert Premier Cru terület. Gyönyörű illattal mutatkozik be: vajas, kukoricás palackbuké, mögöttük sorakoznak a trópusi gyümölcsök, illetve briós. Elegáns hordós hatás. Az ízt aztán itt sem igazán sikerült ennyi féle árnyalattal megtölteni. A fa mellett üreskésnek tűnt nekem. A fa hosszas szólózásba kezd, ami krémes végjátékba fullad. Pedig nagyonis érdekelne az a tiszta ásványosság, ami alatta ott van nyomokban. 6

Laroche Les Blanchots Grand Cru Chablis 2007.
Tiszta illat, leginkább tűzkővel. Szellőzve enyhül. Ízre ez is eléggé vaníliás fásságot mutat (minőségével, mennyiségével itt sem tudtam igazán kibékülni). Van benne egy Champagne-os, krémes vonás, ami egyedivé teszi, de sajnáltam, hogy a termőhelyet itt sem találtam igazán. Chablis nekem nem ennyi fával szép. 6

William Fevre Chablis 2011
(Pár nappal a Workshop után kóstoltam, ezért az élmény frissessége okán, gondoltam hozzácsapom a tanulság kedvéért ezt a szintén közismert Chablis-t is a poszthoz.) Friss zöldalma élénk illata, tompán olajos magvas Chardonnay, a fajta is felismerhető benne. Feszes ásványos korty, széles és penge, citrusos savak. Szotyis lecsengés. Sokkal élettelibb, vibrálóbb, mint a Laroche-ok! 6+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább