Veuve Clicquot: magabiztos alapok
Két évjárat nélküli Champagne, kétféle színben
A napokban volt olyan szerencsém, hogy az egyik legismertebb champagne-i ház, a Veuve Clicquot két alappezsgőjét megkóstolhattam együtt. Idehaza zajosra sikerült az elmúlt évek pezsgőforradalma. A barikádokon Szentesi József a vezér, de fölsorakozott mellette egy sor remek hazai borász is, akik láthatóan nagyon hisznek a buborékokban (nem beszélve a korábban megvalósult hazai pezsgőapparátusokról: Királyudvar, de másutt is készülődnek hasonlóval). Új termékpaletta jelent meg számos borvidéken: gyöngyözők, habzók, palackos erjesztésű tételek hosszú sorából válogathatunk immár. Inkább kísérletnek érzem az eddigi eredményeket.
Amikor azonban az ember egy törékeny szépségű Champagne-al találkozik, rádöbben, hogy ez a műfaj bizony nem is olyan egyszerű, sőt nehéz. Pláne nagyon nehéz megközelíteni az évszázadok során (csaknem) töretlenül fejlődő, finomodó reims-i vagy epernay-i pezsgőházak által lehatárolt minőséget.
Mikor Champagne-t iszom, mindig ugyanaz jut eszembe: a hagyományok által teremtett élmény, amiben nagyon ritkán csalatkozom. Tisztaság, kiegyensúlyozottság, rétegzettség, emelkedettség (igaz az árak alap szinten is szinte mindig öt számjegyből állnak...mindenki eldöntheti, hogy az élménnyel kiegyenlítve érzi-e a mérleg két oldalát). Nekünk magyaroknak egyelőre nem sűrűn nyílik az asztalunkon autentikus pezsgő (etéren persze csendes borokban is lenne hova fejlődnünk), de nekem ha alkalom és jó külföldi vagy magyar pezsgő nyílik, egyre többször ragad magával az élmény. Ezúttal Champagne-ok okozták ezt az élményt, de remélhetőleg a hazaiaknak is sikerül az élmények által hagyományt teremteni egyszer.
Íme a jól ismert pinot noir-hangsúlyos „sárgacímkés” és ugyancsak évjárat nélküli rosé párjának jegyzetei:
Veuve Clicquot Brut Champagne (NV)
Púderes, parfümös, krémes illat, melyben friss gyümölcsöket is találunk bőven. Kristálytiszta buké, pörkölt olajos magvakkal, fehér virággal, krétaporral, virágporos rebbenékenységgel. Ízben friss, fanyaran lime-os, kifejezetten citrusos savú, hosszú és nagyon feszes. Szikár, mégis könnyedsége révén elegáns is. Középen igen sűrű, energikus, határtalanul vitális bor. Az íz végén ásványokat is kap, aki csendben figyel, illetve élesztős, autolízises stílusjegyekkel köszön el. 7
Veuve Clicquot Rosé Brut Champagne (NV)
Tudtommal fehér és vörös alapborok házasítása a tétel. - Meglepően vörösboros beütése van orrban. Elegáns, krémes süteményes illat, sokkal több érett gyümölccsel a fehér után: eper, rebarbara, aztán tűzkő, mindez diszkréten autolízises alapzöngékkel. Ízben is gyümölcsösebb és könnyedebb, simább felszínű a fehérnél. Savérzete is jóval enyhébb, könnyebb inni, az íz végének tömörsége sokkal markánsabban kibontakozik. Savai amellett, hogy érettebbek, puhábbak is, amitől kecsesebbé válik. Élmény a javából. 7+